CHA-bestand (wat het is en hoe er een te openen)

Inhoudsopgave:

CHA-bestand (wat het is en hoe er een te openen)
CHA-bestand (wat het is en hoe er een te openen)
Anonim

Wat te weten

  • Een CHA-bestand is een Adobe Photoshop Channel Mixer-bestand of een IRC Chat-configuratiebestand.
  • Om CHA-bestanden in Photoshop te openen, gaat u naar Image > Adjustments > Channel Mixer > Voorinstelling laden.
  • Gebruik voor CHA-bestanden die IRC Chat-configuratiebestanden zijn, internetrelay-chatsoftware zoals mIRC, Visual IRC, XChat, Snak of Colloquy.

Dit artikel legt de verschillende formaten uit die de CHA-bestandsextensie gebruiken, plus hoe je ze allemaal kunt openen.

CHA is ook een acroniem voor een aantal technische termen die geen betrekking hebben op een bestandsindeling, zoals klassenhiërarchieanalyse, conceptgevarenanalyse en oproepafhandelingsagent.

Wat is een CHA-bestand?

Een bestand met de CHA-bestandsextensie is hoogstwaarschijnlijk een Adobe Photoshop Channel Mixer-bestand, een indeling die aangepaste intensiteitsniveaus van rode, groene en blauwe bronkanalen opslaat.

Image
Image

Het is echter niet het enige formaat dat deze extensie gebruikt.

Sommige CHA-bestanden zijn IRC Chat-configuratiebestanden, een indeling die informatie over een IRC-kanaal (Internet Relay Chat) opslaat, zoals de server en poort, en misschien zelfs het wachtwoord. Sommige speciale URL's kunnen eindigen op. CHA, zodat ze, wanneer erop wordt geklikt, een specifiek chatprogramma op de computer openen.

Andere bestanden die dezelfde bestandsextensie gebruiken, zijn Character Layout-bestanden, een indeling die beschrijft hoe de tekens van een lettertype moeten worden verdeeld en ingedeeld. Weer andere kunnen versleutelde bestanden zijn die worden gebruikt met de Challenger-bestandsversleutelingssoftware.

Hoe een CHA-bestand te openen

Hier leest u hoe u er een opent als het wordt gebruikt met Adobe Photoshop als een Channel Mixer-bestand: Image > Adjustments > Kanaalmixer menu-optie. Zodra dat dialoogvenster wordt geopend, is er een klein menu bovenaan dat u moet selecteren en vervolgens Load Preset kiezen om het bestand te openen.

Image
Image

Internet Relay Chat-software zoals mIRC, Visual IRC, XChat, Snak en Colloquy kunnen allemaal CHA-bestanden openen die met dat soort programma's worden gebruikt.

Character Layout Files worden geopend met DTL (Dutch Type Library) OTMaster Light.

Als die niet werken, probeer dan de gratis opslagversleutelingssoftware Challenger. Wanneer het programma een bestand versleutelt, hernoemt het het naar iets als file.docx.cha om aan te geven dat het DOCX-bestand (of welk type bestand dan ook) is versleuteld met Challenger. Gebruik de Encrypt/Decrypt file of Folder of Drive knop om het bestand in dat programma te laden om het te decoderen.

U kunt proberen uw CHA-bestand in Notepad++ te openen als geen van de bovenstaande suggesties nuttig blijkt te zijn. Het is mogelijk dat uw bestand slechts een tekstbestand is, in welk geval een teksteditor als deze de inhoud ervan kan weergeven. Als u echter merkt dat de tekst volledig onleesbaar is, is de kans groot dat u niet echt een CHA-bestand gebruikt (daarover staat hieronder meer).

Er zijn tal van verschillende toepassingen voor CHA-bestanden, maar we zien geen reden om ze naar een ander bestandsformaat te converteren. Elk van deze CHA-bestanden wordt alleen in hun respectievelijke programma's gebruikt, dus zelfs als er een bestandsconverter voor bestaat, denken we niet dat het van enig praktisch nut zal zijn.

Kan het nog steeds niet openen?

Als je bestand niet wordt geopend met een van de hierboven genoemde programma's, kan het probleem zo simpel zijn als het verkeerd lezen van de bestandsextensie van je specifieke bestand. Zorg ervoor dat het niet echt een ander bestand is dat alleen een soortgelijk achtervoegsel heeft, zoals een CHM (Compiled HTML Help), CHN, CHW of CHX (AutoCAD Standards Check)-bestand.

Elk van deze bestanden wordt op een unieke manier geopend en gebruikt de bovengenoemde applicaties niet. Als u een van deze probeert te openen met Photoshop, Snak, enz., krijgt u waarschijnlijk een foutmelding of, als het überhaupt wordt geopend, lijkt het onleesbaar en onbruikbaar.

Onderzoek in plaats daarvan de daadwerkelijke bestandsextensie die je hebt, zodat je de juiste software kunt vinden die deze kan openen of misschien zelfs converteren.

Aanbevolen: