Wat is er met de hyperlink gebeurd?

Inhoudsopgave:

Wat is er met de hyperlink gebeurd?
Wat is er met de hyperlink gebeurd?
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • ‘Contextueel computergebruik’ is de naam die wordt gegeven aan onderling gekoppelde applicaties.
  • Hyperlinks zijn niet alleen voor internet.
  • Links moeten tweerichtingsverkeer zijn, zodat je altijd terug kunt gaan naar waar je vandaan kwam.
Image
Image

Waarom doen onze computers nog steeds alsof onze documenten op zichzelf staande stukjes papier zijn? Wat is er gebeurd met de belofte van gelinkte, onderling verbonden documenten?

Als je een notitie schrijft en deze e-mailt, dan bewerk je die notitie, zou de kopie dan niet zelf moeten worden bijgewerkt? Als u een e-mail of webpagina opslaat als referentie voor een project, zou u dan niet meteen terug moeten kunnen klikken naar die pagina of e-mail?

Dat is de belofte van contextueel computergebruik. Apps zoals Notion, Roam Research, Obsidian, Devonthink en Craft behandelen alles erin als een koppelbaar item. In plaats van veel kopieën van één stuk informatie te bewaren, kunt u naar het origineel linken of het in andere apps insluiten.

"Hoewel deze mogelijkheid gebruikelijk is in webbrowsers, moet het worden uitgebreid naar alle soorten software (zoals PDF-lezers, taakbeheerders en editors), " Luc P. Beaudoin, onderzoeker en ontwikkelaar van de Hook app, schrijft in zijn boek The Future of Text.

"Dit zou de toegang tot informatie en het beheer van persoonlijke informatie aanzienlijk vergemakkelijken."

Hyperlinks Overal

We zijn erg bekend met één soort hyperlink, hoewel we ze meestal gewoon 'links' naar pagina's op internet noemen. Maar waarom is dit beperkt tot internet?

"Bij het lezen van een kennisintensief document (een e-boek, lange webpagina of pdf), maak ik meestal een bidirectionele link naar mijn aantekeningen erover", vertelde Beaudoin aan Lifewire via een direct bericht.

"Hierdoor kan ik binnen 2 seconden navigeren tussen de relevante bronnen."

Image
Image

Op een computer wordt te veel tijd verspild aan het zoeken naar de dingen waar je aan werkt. Waar is die pdf die je 5 minuten geleden aan het lezen was?

Met papier op een bureau kun je dingen uitspreiden, en ze blijven waar ze zijn. Ze hebben een ruimtelijke relatie die gemakkelijk in je hoofd te houden is. Dit bestaat niet op een computer en toch blijven onze apps zelfstandige documenten maken die zich gedragen als papieren documenten.

Interlinking

Stel je in plaats daarvan voor dat alles op je computer met elkaar verbonden was. Wanneer u een PDF met referentiemateriaal opent, worden alle bijbehorende webpagina's, notities en e-mails weergegeven, slechts één klik verwijderd.

Dan zijn er "backlinks", gevonden in apps zoals Roam. Als u vanaf meerdere plaatsen naar hetzelfde brondocument linkt, verschijnen al die plaatsen in een lijst met backlinks. Je zou kunnen ontdekken dat je een jaar geleden al naar een notitie hebt gelinkt, en je zou deze backlinks kunnen volgen om erachter te komen waarom.

Dit zou de toegang tot informatie en het beheer van persoonlijke informatie aanzienlijk vergemakkelijken.

Met tweerichtingshyperlinks kun je navigeren in een web van verbonden kennis, relaties tussen ideeën onthullen en die ideeën nooit meer kwijtraken.

Kan ik dit nu doen?

Beaudoins geweldige Mac-app, Hook, laat je nu interlinking gebruiken, alles aan elkaar "haken" inclusief mappen in de Finder, allemaal met simpele toetsaanslagen of slepen en neerzetten.

Veel apps (hierboven vermeld) laten je al deep links naar hun inhoud kopiëren en die links in andere apps plakken.

Probeer dit op een Mac: Sleep een e-mail uit de Mail, zet deze neer in een andere app en er wordt een link gemaakt. Wanneer u op die link klikt, wordt de originele e-mail geopend.

Ik vroeg Beaudoin wat er nodig zou zijn om hyperlinks universeel te maken.

Apps moeten "een 'Kopieer link'-functie bieden op een voorspelbaar handige locatie in… de menubalk", zegt hij, "[en als] de app deel uitmaakt van een suite met een web-app, moet de link wees universeel."

Image
Image

Met dit ingebouwd in je computer, zou je je eigen web van kennis bouwen terwijl je werkte, met bijna geen moeite. Het vinden van onderling gerelateerde documenten zou gemakkelijk zijn.

Beveiliging

Alles op je eigen computer koppelen is prima, maar wat als we dit openbaar maken? Misschien zou je een link naar een gedeelte van een document kunnen delen via e-mail, met een bijdrager, en misschien zou het live worden bijgewerkt als het werd gewijzigd.

Wat gebeurt er als iemand vergeet dat hun kopie is gelinkt en in privé-informatie plakt? Of erger?

Hoewel deze mogelijkheid gebruikelijk is in webbrowsers, moet deze worden uitgebreid tot alle soorten software…

"De belofte van meer dan 20 jaar geleden van live documenten met ingebouwde apps bleek vooral een beveiligingsnachtmerrie te zijn", vertelde beveiligingsadviseur Greg Scott aan Lifewire via e-mail.

"Ik link naar uw app in mijn document, wat betekent dat ik erop vertrouw dat uw app geen schadelijke software op de apparaten van mijn publiek zal plaatsen."

Maar dat is in de toekomst. Voorlopig is de grootste frustratie dat we nooit kunnen vinden wat we zoeken. Contextueel computergebruik, waarbij alles wat je nodig hebt automatisch wordt weergegeven wanneer en wanneer je het nodig hebt, verandert dit.

Misschien zullen we ons ooit zorgen moeten maken over nog meer malware-leveringen, maar vandaag neem ik genoegen met het kunnen vinden van die e-mail over dat ding - waar was het ook alweer?

Aanbevolen: