Hoe GPS-apps u kunnen wegleiden van vervuiling

Inhoudsopgave:

Hoe GPS-apps u kunnen wegleiden van vervuiling
Hoe GPS-apps u kunnen wegleiden van vervuiling
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Een verscheidenheid aan navigatie-apps kan u helpen bij het uitzetten van een route rond zwaar vervuilde gebieden.
  • Fietsfabrikanten en autofabrikanten wenden zich tot hyperlokale vervuilingsgegevens in een poging de gezondheid te verbeteren.
  • Je kunt de lokale luchtkwaliteit ook controleren op je smartphone.
Image
Image

Nieuwe navigatie-apps kunnen je helpen een route uit te stippelen rond zwaar vervuilde gebieden om je longen te redden.

E-bike maker Cowboy heeft onlangs een navigatiefunctie toegevoegd aan de nieuwste versie van zijn app, zodat motorrijders gebieden met veel vervuiling kunnen vermijden. Automaker Tata Motors stelt bestuurders in staat om re altime informatie over de luchtkwaliteit in hun omgeving te zien op hun autodashboards en geeft waarschuwingen wanneer bestuurders een regio met een slechte luchtkwaliteit binnenkomen. Het verkrijgen van hyperlokale gegevens over luchtvervuiling is essentieel, zeggen experts.

"Net zoals onze lucht verandert met de wind- en weerpatronen, verandert ook luchtvervuiling", zei Christoph Burkhardt, CEO van luchtreinigerfabrikant OneLife, in een e-mailinterview. "Het kan vrijwel van minuut tot minuut veranderen, en als je geen luchtreiniger hebt die is gekoppeld aan re altime monitoring, kan die luchtreiniger zijn prestaties op geen enkele manier optimaliseren voor het niveau van luchtvervuiling waarmee hij wordt geconfronteerd."

Lucht die je niet moet inademen

Luchtvervuiling is een groeiende zorg. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft luchtvervuiling geclassificeerd als een belangrijke bedreiging voor de gezondheid die verantwoordelijk is voor bijna 7 miljoen sterfgevallen per jaar. Uit gegevens van de WHO blijkt dat negen op de tien mensen lucht inademen die de grenswaarden overschrijdt en hoge niveaus van verontreinigende stoffen bevat, waarbij lage- en middeninkomenslanden te lijden hebben van de hoogste blootstelling.

Zowel Cowboy als Tata Motors vinden routes rond vervuiling met behulp van gegevens die zijn geproduceerd door BreezoMeter, een bedrijf dat de luchtkwaliteit controleert. De Apple Weather-app maakt ook gebruik van de re altime, hyperlokale luchtkwaliteitsinformatie van het bedrijf.

Als ze kunnen vertrouwen op hun navigatie om hen door minder vervuilde gebieden te leiden, zal de hoeveelheid verontreinigende stoffen die wordt ingeademd worden verminderd.

BreezoMeter biedt live luchtkwaliteitsgegevens voor vervuiling, pollen en branden. Het voorspelt ook gegevens voor pollen (drie dagen van tevoren) en vervuiling (vier dagen van tevoren). Deze mogelijkheden omvatten meer dan 100 landen met gegevens over 34 specifieke verontreinigende stoffen. Het bedrijf beweert dat zijn gegevens tot op 5 meter nauwkeurig zijn dankzij meer dan 47.000 sensoren wereldwijd, waaronder meteorologische gegevens, satellieten, weers-, brand- en zandstormgebeurtenissen, en live verkeersinformatie.

"Luchtvervuiling wordt meestal gecontroleerd door meetstations van de overheid, satellieten en goedkope sensoren, maar deze methoden zijn niet zo nauwkeurig als nodig is", zei Ran Korber, CEO en mede-oprichter van BreezoMeter, in een e-mail interview."Overheidssensoren rapporteren bijvoorbeeld niet echt in re altime, omdat de verzamelde informatie doorgaans wordt gebruikt om de regelgevingsplanning te informeren en nooit bedoeld was voor re altime besluitvorming."

Image
Image

Snelwegen en straten zijn extreem vervuild, zei Glory Dolphin Hammes, CEO van de Noord-Amerikaanse divisie van luchtzuiveringsbedrijf IQAir, in een e-mailinterview. Voertuigen stoten giftige stoffen uit zoals benzeen, zwaveldioxide, roet en andere deeltjes, dus je loopt een groter risico om schadelijke verontreinigende stoffen in te ademen, voegde Hammes eraan toe.

Vrachtwagens stoten nog meer vervuilende stoffen uit dan standaardvoertuigen, dus routes die zwaar door die voertuigen worden afgelegd, kunnen meer vervuild zijn, zei Hammes.

"Het integreren van hyperlokale luchtkwaliteitsgegevens in navigatie-apps kan chauffeurs helpen routes te vinden met minder vrachtwagens, die verstoken zijn van fabrieken en raffinaderijen die deeltjes in de lucht uitstoten, en om poorten te omzeilen", zei ze.

Trainers Pas op

De mogelijkheid om vervuilingsgegevens te integreren met navigatie-apps is cruciaal voor mensen die reizen en mensen die graag buiten sporten, zei Michael D. Ham, mede-oprichter en president van Pure365, in een e-mailinterview. "Als ze kunnen vertrouwen op hun navigatie om hen door minder vervuilde gebieden te leiden, zal de hoeveelheid verontreinigende stoffen die wordt ingeademd worden verminderd", voegde hij eraan toe.

Net zoals onze lucht verandert met de wind- en weerpatronen, verandert ook luchtvervuiling.

Je kunt ook de lokale luchtkwaliteit controleren op je smartphone. Enkele van de apps die vervuilingsgegevens integreren, zijn de iOS Weather-app, BreezoMeter, de web-app van Aclima en de AirNow-app van de Environmental Protection Agency.

Helaas maken mensen zich minder zorgen over luchtvervuiling dan over waterkwaliteit, zeggen experts.

"Er zijn gebieden waar je niet zomaar in een rivier zou springen of het kraanwater zou drinken, en de reden is dat iemand constant de waterkwaliteit voor je in de gaten houdt," zei Burkhardt."Met lucht heb je echter niet echt een keuze. Je ademt het in, of het nu vervuild is of niet."

Aanbevolen: