Hoe de HLOOKUP-functie van Excel te gebruiken

Inhoudsopgave:

Hoe de HLOOKUP-functie van Excel te gebruiken
Hoe de HLOOKUP-functie van Excel te gebruiken
Anonim

Wanneer de gegevens in uw Excel-werkblad honderden kolommen en tientallen rijen beslaan, gebruikt u de functie HORIZ. ZOEKEN om een gespecificeerde waarde in een gespecificeerde kolom te vinden.

Instructies in dit artikel zijn van toepassing op Excel voor Microsoft 365, Excel 2019, Excel 2016 en Excel 2013.

Hoe de HORIZ. ZOEKEN-functie werkt

De HORIZ. ZOEKEN-functie is een soort zoekfunctie. Deze functie zoekt naar specifieke informatie in een werkblad door eerst de opgegeven waarde in de kolomlabels te zoeken en in die kolom naar de bijbehorende waarde te zoeken.

De functie HORIZ. ZOEKEN is het meest geschikt voor werkbladen met grote hoeveelheden gegevens. In dit voorbeeld wordt een eenvoudig werkblad gebruikt om te laten zien hoe de functie HORIZ. ZOEKEN werkt.

Image
Image

In dit werkblad houdt een detailhandelaar de verkoop bij per product en per kanaal waar elk product wordt verkocht. In plaats van het werkblad te doorzoeken om bijvoorbeeld de online verkoop van camera's te vinden, kan de functie HORIZ. ZOEKEN de taak uitvoeren.

Syntaxis van de HORIZ. ZOEKEN-functie

De syntaxis van de HORIZ. ZOEKEN-functie is:

HLOOKUP(lookup_value, table_array, row_index_num, range_lookup)

Dit is wat elk argument doet in de HORIZ. ZOEKEN-functie:

  • lookup_value (vereist): De kolom die moet worden doorzocht. De functie HORIZ. ZOEKEN doorzoekt de eerste rij om deze waarde te vinden. Dit argument kan een celverwijzing of een kolomlabel zijn.
  • table_array (vereist): De tabel die moet worden doorzocht voor de opgegeven gegevens. Dit kan een verwijzing zijn naar een bereik of een bereiknaam.
  • row_index_num (vereist): het nummer van de rij waaruit Excel gegevens zal retourneren.
  • range_lookup (optioneel): Dit argument vertelt de HORIZ. ZOEKEN-functie wat hij moet doen als hij geen exacte overeenkomst vindt. Argumentwaarden zijn WAAR en ONWAAR.
    • Als de waarde TRUE is en de tabelgegevens zijn gesorteerd van klein naar groot, retourneert HORIZ. ZOEKEN de grootste waarde die kleiner is dan het argument lookup_value.
    • Als de waarde ONWAAR is, retourneert de functie HORIZ. ZOEKEN een fout als er geen exacte overeenkomst wordt gevonden.

Hoe HORIZ. ZOEKEN te gebruiken in Excel

Dit voorbeeld gebruikt de HORIZ. ZOEKEN-functie om de online verkoop voor camera's te vinden. Zo voert u de formule in een werkblad in:

  1. Voer de werkbladgegevens in en organiseer de kolomnamen in oplopende volgorde.
  2. Selecteer de cel die het resultaat van de HORIZ. ZOEKEN-functie zal weergeven.

    Image
    Image
  3. Select Formules > Lookup & Reference > HLOOKUP.

    Image
    Image
  4. Plaats de cursor in het Lookup_value tekstvak in het Functieargumenten dialoogvenster.
  5. Selecteer in het werkblad de cel die de waarde bevat die u wilt vinden in de bovenste rij met gegevens.

    Image
    Image

    Gebruik een celverwijzing als u naar verschillende waarden wilt zoeken. Als u naar een andere waarde wilt zoeken, voert u een andere naam in de cel in.

  6. Plaats in het Functieargumenten dialoogvenster de cursor in het Table_array tekstvak.
  7. Selecteer in het werkblad de gegevens die u wilt doorzoeken. In dit voorbeeld is de hele dataset geselecteerd.

    Image
    Image
  8. Plaats in het Functieargumenten dialoogvenster de cursor in het Row_index_num tekstvak en voer het nummer in van de rij die de resultaat dat u wilt.

    Dit is niet het rijnummer dat in het Excel-werkblad verschijnt. Dit nummer is de rij in de geselecteerde array.

  9. Selecteer OK.

    Image
    Image
  10. De functie HORIZ. ZOEKEN doorzoekt de eerste rij om de lookup_value te vinden en zoekt vervolgens in die kolom om de opgegeven waarde te vinden. De waarde verschijnt in de geselecteerde cel.

    Image
    Image

Jokertekens gebruiken met HLOOKUP

Als je de exacte tekst of kolomnaam niet weet die je nodig hebt, gebruik dan een jokerteken met HORIZ. ZOEKEN. Dit zijn de jokertekens die u in Excel kunt gebruiken om een tekstzoekopdracht uit te voeren:

  • Asterisk (): Gebruik om aan te geven dat er minstens één letter ontbreekt in de zoekterm. Als u bijvoorbeeld naar een product zoekt en niet zeker weet of de naam Camera, Camera's of Camera en video is, voert u Camera. in
  • Vraagteken (?): Gebruik om aan te geven dat er slechts één letter ontbreekt in de zoekterm. Als u bijvoorbeeld naar een klant zoekt en u weet niet zeker of de naam Petersen of Peterson is, voert u Peters?n. in

Voeg zoveel mogelijk informatie toe aan de zoekopdracht met jokertekens. Excel retourneert slechts één overeenkomst en geeft niet aan of er meerdere overeenkomsten zijn.

Aanbevolen: