Hoe social media-activisme helpt EndSARS

Inhoudsopgave:

Hoe social media-activisme helpt EndSARS
Hoe social media-activisme helpt EndSARS
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Door de kracht van sociale media heeft de EndSARS-beweging (een sociale beweging en een reeks massale protesten tegen politiegeweld in Nigeria) internationale belangstelling gekregen voor een vaak over het hoofd gezien deel van het Zuiden.
  • De jongeren zijn de belangrijkste spelers in het op sociale media gebaseerde activisme en hun internetkennis is op tempo om de mogelijkheden voor bewegingsopbouw te verschuiven.
  • Sociale media zijn lange tijd een kracht geweest voor het organiseren van gemeenschappen voor doelen onder historisch repressieve regeringsregimes.
Image
Image

Sociale media zijn het dominerende instrument voor activisten geworden, en de explosieve internationale intriges rond de in Nigeria gevestigde EndSARS-beweging illustreert dat haar vermogen om een internationaal publiek te verbinden net zo opvallend is als haar vermogen om binnenlandse belangen te activeren. SARS staat in dit geval voor de geheime politie van Nigeria, de inmiddels opgeheven Special Anti-Robbery Squad.

De EndSARS-beweging is een door jongeren geleid verzet tegen SARS, dat door burgers is beschuldigd van buitengerechtelijke misstanden, waaronder diefstal, aanranding, verkrachting, marteling en moord.

Oorspronkelijk begonnen in 2017, kreeg het internationale erkenning op 3 oktober nadat een video vastlegde dat SARS-functionarissen een man vermoordden in de staatsregio Delta in Nigeria, waardoor tienduizenden demonstranten tot actie kwamen. Sociale media zijn het instrument geweest dat door demonstranten wordt gebruikt tijdens daaropvolgende dodelijke botsingen met politiefunctionarissen, terwijl oude media hun toezeggingen ongedaan maken.

De traditionele media, de tv-stations en radiostations hier, zijn bevooroordeeld. Ze laten je zien wat er niet echt aan de hand was. Met sociale media konden we laten zien wat er aan de hand was met de beweging in de land en de misstanden', zei de 22-jarige Nigeriaanse activist Ndochukwu Arum, die weigerde zijn achternaam te geven, in een interview met Lifewire.

"Vroeger, als mensen in het buitenland willen zien wat er aan de hand is, controleerden ze de tv-stations met hun eigen satellieten en kijken wat de overheid wil dat ze zien."

De basis leggen voor social media-activisme

Mediacorruptie is gemeengoed in Nigeria, waar journalistiek met bruine enveloppen (het betalen, vaak in een bruine envelop, om journalisten te selecteren om positieve verhalen te publiceren of negatieve verhalen te doden) aanhoudt. Dit zwijgen van afwijkende meningen en duistere journalistieke ethiek zorgt ervoor dat een jonger publiek op zoek gaat naar het soort authenticiteit dat vaak te vinden is op sociale media.

Afgezien van journalistieke omkoping, vallen radio- en televisiestations in Nigeria onder een richtlijn om de staat te promoten volgens de regelgevende instantie voor uitzendingen.

Image
Image

Te midden van de EndSARS-beweging heeft de National Broadcasting Commission nieuwe richtlijnen vrijgegeven om de publicatie van negatief materiaal in te perken, waarbij bronnen worden gezegd dat "personen, organisaties, de overheid in verlegenheid worden gebracht of onvrede veroorzaken" aan banden moeten worden gelegd.

De richtlijn suggereert dat uitzendingen "de plicht hebben om het zakelijke bestaan van Nigeria en het sociaal-economische welzijn van de Nigeriaanse staat te bevorderen."

Een van de unieke kenmerken van sociale media is het vermogen om toegang en aandacht te democratiseren. Oudere media waren de poortwachters van wat als nieuwswaardig wordt beschouwd, maar via sociale media zijn mensen geleidelijk in staat geweest om die beslissingen voor zichzelf te nemen op een veel grotere schaal.

De democratiserende kracht van sociale media maakt het mogelijk om repressieve instellingen over de hele wereld in de schijnwerpers te zetten. Van het succes van de Black Lives Matter-beweging en EndSARS tot de pro-democratische opstanden in de vroege jaren 2010 die bekend staan als de Arabische Lente, de invloed van sociale media heeft hele landen gevormd.

Met sociale media konden we laten zien wat er aan de hand was met de beweging in het land en de misstanden.

The Youth Own Digital

Sociale media worden niet toevallig het belangrijkste instrument van activisme. Wereldwijd hebben jongeren hun toevlucht gezocht in sociale media, zowel als een manier om verbinding te maken met een steeds mondialer wordende cultuur, als als een platform om hun stem te laten horen en te organiseren.

Door jongeren geleide bewegingen zijn niet nieuw. Historisch gezien waren ze populaire onderdelen van burgerrechtenstrijd, zowel in binnen- als buitenland. Sociale media bieden unieke toegang tot echt volwassen vrije ruimtes die zijn verwijderd van institutionele sponsors, aangezien jongeren hun kennis gebruiken om bronnenrepositories, hashtags, gemeenschapsprotesten en zelfs meme-gevulde campagnes van subversie te bouwen.

Abimbola Olabisi is een 23-jarige social media influencer en ondernemer in Nigeria, die zegt een van de vele slachtoffers te zijn geweest van afpersings- en intimidatiepogingen door SARS-functionarissen in het Lagos-gebied. Via zijn platform op Twitter kon hij contact maken met organisatoren ter plaatse en hun stem versterken voor zijn 378.000 volgers.

"Ik was betrokken bij een paar van de demonstraties en bij de uitbetaling van een aantal online ingezamelde fondsen om online demonstranten te helpen met gegevens om hen aan te moedigen zich te concentreren op de EndSARS-tag. En de distributie van bepaalde voedingsmiddelen en drankjes, "zei hij.

Image
Image

Behalve door te organiseren, hebben sociale media mensen van over de hele wereld in staat gesteld om middelen te verzamelen voor specifieke mensen en groepen om te helpen bij protestbewegingen vanuit het comfort van hun led-scherm dat anders ver verwijderd is van de opstand.

Een negatief punt zijn echter trending-thema's rond draaideur die een versneld gevoel van vermoeidheid veroorzaken als gebruikers op de volgende trend springen. Toch vindt Arum het de taak van de organisatoren om die aandacht waar nodig te kanaliseren en de strijd voort te zetten. Het activisme sterft op sociale media en vereist dat organisatoren ter plaatse de druk erop houden.

"We gaan vechten om veel wetten af te schaffen die de oudere generatie heeft uitgevaardigd om te blijven regeren. We gaan ervoor zorgen dat we onszelf veilig stellen voor een beter Nigeria, een beter Afrika en een beter wereld", zei hij. "Dus de volgende generatie die komt, zal zien wat we hebben gedaan en dat we het voor hen en onszelf hebben gedaan door de organiserende kracht van sociale media die een nieuwe weg banen voor ons om vooruit te komen."

Update 17/11/20: We hebben de tekst bijgewerkt om eerder de definitie van de Nigeriaanse EndSARS-beweging weer te geven in tegenstelling tot de luchtwegaandoening, SARS.

Aanbevolen: