Wat te doen als uw autoradio niet aan gaat

Inhoudsopgave:

Wat te doen als uw autoradio niet aan gaat
Wat te doen als uw autoradio niet aan gaat
Anonim

Een van de grootste problemen bij het diagnosticeren van elektronica, inclusief zowat elk elektronisch apparaat in uw auto, is dat de meeste problemen met tussenpozen optreden. Intermitterende problemen kunnen onmogelijk op te lossen zijn.

Het ongelukkige feit is dat als je autoradio het plotseling niet doet, je misschien een dure reparatierekening krijgt of het apparaat helemaal moet vervangen. De zilveren rand van deze specifieke wolk is dat je te maken hebt met een probleem dat je tot op de bodem kunt doorgronden en oplossen als je het methodisch aanpakt. De meeste radioproblemen hebben te maken met radio's die niet kunnen worden ingeschakeld, maar u kunt ook een radio repareren die niet kan worden uitgeschakeld.

Veelvoorkomende problemen met autoradio's

Image
Image

Hoewel het mogelijk is dat een autoradio helemaal uitv alt, zijn er veel interne en externe problemen die nog lang niet kunnen worden opgelost. Enkele van de meest voorkomende problemen zijn een doorgebrande zekering, slechte of beschadigde bedrading en antidiefstalmodi die vaak worden geactiveerd wanneer de batterij leeg is.

Om de reden te achterhalen waarom je autoradio niet aangaat, moet je elk van deze mogelijke problemen een voor een aanpakken.

Controleer of het apparaat niet in de beveiligingsmodus staat

Sommige head-units hebben een beveiligingsfunctie die voorkomt dat ze werken nadat de stroom is onderbroken. Het idee is dat de hoofdeenheid onbruikbaar wordt als deze wordt gestolen, wat de diefstal van deze eenheden zou moeten afschrikken.

In sommige gevallen zal een head-unit met deze functie "inschakelen" in die zin dat het display wordt geactiveerd, maar het zal alleen een bericht weergeven zoals "code" en niet werken. In andere gevallen lijkt het alsof de head-unit helemaal dood is en moet u een code invoeren of een andere door de fabrikant gespecificeerde procedure uitvoeren om hem weer werkend te krijgen.

Voordat u verder gaat met het diagnostische proces, moet u controleren of uw hoofdeenheid geen enkele antidiefstalmodus heeft. Als het scherm helemaal leeg is wanneer het apparaat niet opstart, is dat een goede indicatie dat u daadwerkelijk met een ander probleem te maken heeft. U kunt echter de gebruikershandleiding raadplegen, als u er toegang toe heeft, of contact opnemen met de fabrikant als u die niet heeft, om te controleren of er geen specifieke procedure is die u moet volgen.

Controleer de zekeringen

Nadat je hebt geverifieerd dat het apparaat echt niet opstart en dat het niet in een antidiefstalmodus is gegaan, is de volgende stap het controleren van de zekeringen. Op dit punt wil je een aantal basisdiagnosetools voor auto's doorbreken, zoals een multimeter en een testlampje.

De meeste autoradio's hebben een of twee zekeringen die je moet controleren, en je kunt ook zekeringen voor autoversterkers en andere gerelateerde componenten in de mix hebben. Eén bevindt zich in het hoofd- of accessoirezekeringblok van uw voertuig en wordt vaak op een voor de hand liggende manier gelabeld.

Je kunt een autozekering testen door deze visueel te inspecteren, of je kunt een multimeter of testlampje gebruiken om te controleren op stroom aan beide zijden van de zekering. Als je toegang hebt tot een multimeter of een test zoals, is dat de beste manier om te gaan, omdat het mogelijk is dat een zekering zodanig uitv alt dat het moeilijk is om het op de een of andere manier te zien door er simpelweg naar te kijken.

Sommige hoofdunits hebben ingebouwde zekeringen, meestal aan de achterkant, en sommige installaties hebben extra inline-zekeringen die zich ergens op de voedingsdraad of -draden bevinden. Als een van deze zekeringen is doorgebrand, kan dat de reden zijn dat uw autoradio niet aangaat, dus vervang de zekeringen om te zien of het probleem daarmee is opgelost.

Een doorgebrande zekering duidt vaak op een ander probleem, dus vervang een doorgebrande zekering nooit door een zekering met een hogere stroomsterkte.

Controleer de Pigtail-connector

Voordat u verder gaat met de diagnostische procedure, moet u de hoofdeenheid verwijderen om toegang te krijgen tot de bedrading. Met dat in gedachten, wil je misschien controleren of de pigtail-connector goed in de head-unit zit.

Als je twijfels hebt over de pigtail, kun je deze verwijderen en terugplaatsen, waarbij je ervoor zorgt dat hij goed vastzit. Als uw specifieke installatie een adapter heeft die wordt aangesloten tussen de head-unit en de fabrieksbedrading, dan kunt u ook het hele ding loskoppelen en opnieuw aansluiten om ervoor te zorgen dat alles goed elektrisch contact maakt en vervolgens proberen de radio opnieuw aan te zetten.

In sommige gevallen, met bepaalde aftermarket head-units en adapters, kan het ook zijn dat het probleem wordt opgelost door de head-unit en adapter een tijdje los te koppelen. In deze gevallen kunt u er baat bij hebben om alles vijftien tot twintig minuten uit het stopcontact te halen, opnieuw aan te sluiten en vervolgens de werking van het apparaat opnieuw te controleren.

Controleer op stroom bij de hoofdeenheid

Als de zekeringen goed zijn en de verbindingen goed zijn, is de volgende stap om de radio zelf op spanning te controleren. De meeste autoradio's hebben twee stroomdraden: een die altijd warm is, die het geheugen van stroom voorziet, en een die alleen warm is als je de contactsleutel omdraait. Als deze stroomdraden worden verwisseld, zal de radio niet goed of helemaal niet werken.

Hoewel je aan de achterkant van de radio de stroom kunt controleren met een testlampje, krijg je een completer beeld als je een multimeter gebruikt. Als u bijvoorbeeld minder dan de batterijspanning op de radio heeft, wat wijst op een spanningsdaling, kan het moeilijk zijn om te zien met een testlampje.

In het geval dat u geen stroom vindt op de hoofdeenheid, maar wel stroom op het zekeringblok, heeft u waarschijnlijk te maken met een draadbreuk, dus u zult de stroomdraad terug moeten traceren naar de bron. Het is ook mogelijk dat er ergens langs de draad een inline-zekering is verborgen die u eerder niet had opgemerkt.

Controleer of er grond is bij de hoofdeenheid

Een slechte aarding van de hoofdeenheid veroorzaakt eerder problemen zoals aardlussen dan totale storingen, maar als al het andere klopt, moet u controleren of uw hoofdeenheid een goede grond heeft voordat u de eenheid veroordeelt.

Er zijn meerdere manieren om dit te doen, van het visueel inspecteren van de grond om te controleren of er geen roest aanwezig is en of deze stevig is aangesloten, tot het gebruik van een multimeter om de massa te controleren tussen de hoofdunit-pigtail en een bekende goede massa op de carrosserie van het voertuig. In de meeste gevallen zal een slechte massa er niet voor zorgen dat de head-unit helemaal niet meer draait, terwijl een massa die helemaal los is geraakt dat wel zal doen.

Bench Test de head-unit en vervang indien nodig

Als je radio stroom en aarde heeft en niet in een antidiefstalmodus staat, is hij waarschijnlijk defect en is de enige oplossing om hem te vervangen. U kunt de unit testen door de stroom- en aardedraden rechtstreeks aan te sluiten op 12V positief en negatief, als u wilt, maar als de voeding en de aarde beide goed waren in het voertuig, is het onwaarschijnlijk dat u een ander resultaat zult vinden als het apparaat is verwijderd. Het is misschien tijd om de hoofdeenheid te vervangen.

Aanbevolen: