PlayStation 4 Pro Review: PlayStation 4 ontmoet 4K-graphics

Inhoudsopgave:

PlayStation 4 Pro Review: PlayStation 4 ontmoet 4K-graphics
PlayStation 4 Pro Review: PlayStation 4 ontmoet 4K-graphics
Anonim

Bottom Line

De PlayStation 4 Pro is gewoon de beste PS4 die je kunt kopen, maar het mist nog steeds bepaalde belangrijke functies zoals UHD Blu-ray en lang niet zo krachtig als de Xbox One X.

PlayStation 4 Pro 1TB-console

Image
Image

We hebben de PlayStation 4 Pro gekocht zodat onze deskundige recensent hem grondig kon testen en beoordelen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

De PlayStation 4 is een enorm succes geweest voor Sony, met bijna 100 miljoen verkochte exemplaren sinds de release in 2013. Dit maakt het de huidige koning van de consolegeneratie, met meer spelers dan zowel de Xbox One als de Nintendo Switch. Met zijn leeftijd is het geen verrassing dat de console aan een opfrisbeurt toe was, en Sony deed precies dat met de PS4 Pro in 2016. De PS4 Pro pakt behoorlijk uit ten opzichte van het voormalige PS4-model, met 4K-graphics en HDR ondersteuning dankzij verbeterde kracht onder de motorkap.

Dus hoe houdt Sony's eersteklas console het nu vol? Blader hier door onze recensie om te zien of dit de juiste console voor jou is.

Image
Image

Ontwerp en poorten: een paar wijzigingen, standaardpoorten

Wat het ontwerp betreft, leent de PS4 Pro veel van zijn algehele uiterlijk van het oudere PS4-model. Het heeft een vergelijkbare afgeplatte parallellogramvorm en hetzelfde matzwarte getextureerde plastic (zonder glansaccenten). Aanvankelijk grapten sommige mensen dat de Pro twee PS4's leek te zijn die gewoon op elkaar waren gestapeld. Het blijkt dat dit eigenlijk een vrij nauwkeurige beschrijving is.

Vergeleken met het oude model is de Pro rondom een beetje groter en ook zwaarder, wat logisch is gezien de verbeterde interne onderdelen. De bovenkant van de console is gestempeld met een strak chromen PlayStation-logo. We houden niet zo van het algehele ontwerp als de Xbox One X, met zijn eenvoudige, strakke lijnen en kleinere vormfactor, maar dit is subjectief en de console ziet er geweldig uit.

Aan de voorkant van de Pro heb je twee kleine logo's (een voor Sony, een voor PS4), twee Superspeed USB 3.1-poorten (compatibel met de PSVR), het schijfstation, de uitwerpknop en de aan/uit-knop. Deze keer heeft Sony de capacitieve aanraakknoppen gedumpt voor fysieke. Hoewel dit beter is in het voorkomen van vervelende, onbedoelde stoten, zijn de nieuwe knoppen een beetje lastig te vinden/in te drukken en hebben we er soms naar gezocht.

Image
Image

De achterkant van de Pro is voorzien van de meeste poorten van de console. Er is een HDMI 2.0a-uitvoerpoort voor ondersteuning van 4K bij 60 fps, een gigabit Ethernet-poort, digitale optische audio en PlayStation Camera-poorten, naast de bijgewerkte stroomkabel. Omdat de Pro wat extra sap nodig heeft om zijn stevigere constructie te laten werken, is het snoer een beetje anders, maar gebruikt gelukkig nog steeds een interne opstelling waarvoor geen grote steen nodig is. Er is hier geen optie voor HDMI-invoer (zoals bij de Xbox One), maar de PlayStation Vue-service die Sony heeft geïntroduceerd als tijdelijke oplossing lost het probleem wel op.

Eén ding dat we als een nadeel moeten noemen (zoals we ook deden met de Xbox One X) is dat de Pro nog steeds een gewone HDD gebruikt in plaats van een SSD.

Hoewel de console zelf "Pro" is, is er nog steeds geen first-party optie voor een Elite-achtige controller op de PlayStation, maar dit nieuwere model wordt geleverd met de bijgewerkte DualShock 4-controller die bij de PS4 Slim is geleverd. Meestal hetzelfde als de originele DS4, de nieuwere versie heeft een paar welkome veranderingen. Deze keer is er een LED-balk ingebed in het touchpad bovenaan, zodat spelers hun controller sneller kunnen identificeren voor lokaal spelen. De triggers zijn ook iets aangepast om lichter aan te voelen. Afgezien van fysieke veranderingen, is het belangrijkste dat deze bijgewerkte controller eenvoudig via USB kan overschakelen van Bluetooth naar bekabelde modus.

Image
Image

Configuratieproces: eenvoudig, maar je tv moet compatibel zijn

Het instellen van de PS4 Pro is tegenwoordig ongeveer net zo eenvoudig als elke andere console, maar er zijn enkele specifieke dingen waar je rekening mee moet houden met 4K in gedachten. Sluit om te beginnen de stroomkabel, HDMI en Ethernet aan als u daarvoor kiest via Wi-Fi. Tik nu op de aan/uit-knop aan de voorkant van je PlayStation en doe hetzelfde voor de controller. Net als eerdere iteraties, doet de PlayStation een solide werk om je door een eenvoudig te volgen installatieproces te leiden, of je nu een complete nieuwkomer bent of een upgrade uitvoert van een oudere PS4. Als je overstapt van een andere PS4, is dat proces ook een fluitje van een cent dankzij de ingebouwde walkthrough van Sony.

Het is misschien niet voor mensen zonder 4K-tv's, maar het is ongetwijfeld de beste PlayStation-console tot nu toe.

Zodra je deze eerste installatie hebt voltooid, verbinding hebt gemaakt met internet en de nodige updates hebt gedownload, moet je ervoor zorgen dat je mooie nieuwe 4K-gamingapparaat correct is ingesteld om er het maximale uit te halen. Hiervoor moet je ervoor zorgen dat je een 4K-tv met HDR-mogelijkheden hebt om te profiteren van de Pro. Je zou daar moeten beginnen voordat je ooit overweegt een Pro aan te schaffen, maar we zullen dat bespreken in het prestatiegedeelte hieronder.

Zodra je hebt bevestigd dat je tv compatibel is, moet je ervoor zorgen dat de HDMI-kabel van je PlayStation is aangesloten op de juiste HDMI 2.0-poort die 4K met 60 fps aankan. Ga vervolgens naar de instellingen op je PlayStation, dan geluid en scherm, en je ziet hier of 4K correct is ingesteld. Als dit niet het geval is, moet u mogelijk wat googelen om het probleem te achterhalen. Het is mogelijk dat sommige tv's compatibiliteitsproblemen hebben met de PS4 Pro, maar de meeste kunnen worden opgelost met firmware-updates.

Dat gezegd hebbende, zorg ervoor dat je tv up-to-date is met de nieuwste software. Ervan uitgaande dat uw tv ook HDR ondersteunt, wilt u er ook voor zorgen dat deze is ingeschakeld op de console en tv. Deze instelling is zowel te vinden in de instellingen van je tv als in hetzelfde tabblad voor geluid en scherm van je PS4. We hebben dit precies gedaan voor onze TCL-tv tijdens de installatie, en vonden het een snel en eenvoudig proces.

Kijk eens naar enkele van de beste 4K-gaming-tv's.

Image
Image

Prestaties: Verbeterde hardware en graphics, ontbrekende multimedia

Met alles ingesteld en om het meeste uit deze 4K-ready console te halen, laten we beginnen met de 1080p-werking van dit apparaat voordat we naar 4K gaan. Dit is een belangrijk onderdeel omdat je de upgrade misschien zelfs zonder een 4K-tv wilt overwegen.

Als je al een oude PS4 hebt en geen 4K-tv, is de sprong naar de Pro misschien niet de moeite waard, maar het is ook niet helemaal voor jou verloren. Dankzij het opgevoerde vermogen, een AMD custom Jaguar met 4,2 teraflops aan prestaties en 8 GB GDDR5 RAM, verbetert de Pro ook HD-gaming. Gebruikers zullen een stijging zien in verversingsfrequenties en textuurdetails, die beide bijdragen aan een soepelere en betere game-ervaring als geheel. Je zult minder spanning en haperingen ervaren met de Pro, en hij is ook veel stiller dan eerdere modellen. Of dat genoeg is om de Pro te rechtvaardigen voor uw Full HD-gamingbehoeften, is aan u om te beslissen.

De PS4 Pro is krachtiger dan het voormalige PS4-model, met 4K-graphics en HDR-ondersteuning dankzij de verbeterde kracht onder de motorkap.

Voor degenen die de tv hebben die nodig is om het volledige potentieel van deze eersteklas PlayStation te benutten, staat je een hele traktatie te wachten. Niet elke afzonderlijke game in de PS4-catalogus is verbeterd of profiteert van het verhoogde vermogen (wat Sony "Pro-modus" heeft genoemd), maar de line-up groeit de hele tijd en omvat nu de meeste first-party games en grotere titels van derden, evenals alle PSVR-games. Bij het spelen van dit soort titels schittert de Pro echt. We hebben een reeks titels getest, van first-party games zoals God of War en Spider-Man tot grootheden van derden zoals Apex Legends.

God of War is ongetwijfeld een prachtige game die een adembenemende singleplayer-ervaring biedt. Op de PS4 Pro is het gewoonweg verbluffend. Dankzij de verbeteringen van de Pro-modus maakt God of War gebruik van 4K UHD-resolutie, HDR-verlichting en deeltjeseffecten die aanzienlijk zijn verbeterd ten opzichte van de standaard HD-ervaring. De framesnelheden zijn ook hoger en consistenter, waardoor we een soepelere gameplay hebben met minder storende afleidingen. Met een HDR-compatibele tv waren we erg onder de indruk van de diepe zwarttinten en heldere hoogtepunten die de game nu kan bieden, en het verschil is inderdaad zeer merkbaar in vergelijking met Full HD-resolutie naast elkaar.

Image
Image
Image
Image
Image
Image

We moeten snel opmerken dat hoewel sommige games native 4K kunnen halen, niet alle games dat zijn. Veel van de titels die de Pro-modus ondersteunen, worden in plaats daarvan opgeschaald naar 4K-resolutie. Dit betekent dat het niet echt een echte 4K-resolutie is en minder pixels zal weergeven. Het ziet er nog steeds solide uit, veel meer dan 1080p, maar het zal niet in de buurt komen van zoiets als een echt high-end gaming-pc (die natuurlijk ook veel duurder is).

Eén ding dat we als nadeel moeten vermelden (zoals we ook deden met de Xbox One X) is dat de Pro nog steeds een gewone HDD gebruikt in plaats van een SSD. Hoewel het 1 TB is, het dubbele van de oude console, is het nog steeds veel trager dan de prestaties die je zou zien met een SSD. We hadden eerlijk gezegd liever een kleinere SSD gezien in plaats van de grotere HDD. Het is geen dealbreaker, maar iets om over na te denken. We zullen echter opmerken dat de gebruikersinterface en opstarttijden iets beter lijken op de Pro, dus dat is ook leuk om hier te zien.

De Pro zou ook een tikje sneller moeten zijn op de wifi-afdeling, dankzij de verbeterde antenne. Deze antenne maakt gebruik van dual-band 802.11ac draadloos en Bluetooth 4.0 in plaats van 802.11 b/g/n en Bluetooth 2.1, wat gelijk staat aan hogere downloadsnelheden en stabielere verbindingen online.

Hoewel de PlayStation niet precies wordt beschreven als een alles-in-één home media-entertainmentsysteem zoals de Xbox One, maakt het wel 4K-streaming mogelijk op apps zoals Netflix. Dit verbetert de functionaliteit voor potentiële kopers verder. Helaas heeft Sony de Blu-ray-speler laten vallen en ondersteunt niet langer UHD-media in dat formaat. Dit is een ander voordeel dat de Xbox One X heeft ten opzichte van de Pro, maar voor sommigen maakt het misschien niet uit. Alles gezegd en gedaan, de Pro is een aanzienlijke sprong ten opzichte van zijn voorgangers en biedt een grote sprong in de prestatieafdeling over de hele linie.

Image
Image

Software: enkele unieke kenmerken

Als je in het verleden een PS4 hebt gebruikt, ben je bekend met de hoofdpijn die gepaard gaat met de firmware-updates en het besturingssysteem. Sony heeft echter veel gedaan om de eerdere problemen op dit gebied aan te pakken, en het bedrijf heeft tijdens zijn lange levensduur een groot aantal functies aan de console toegevoegd. Sommige van deze coole functies zitten achter het PS Plus-abonnement, maar dat is grotendeels hetzelfde voor alle grote drie gameconsoles in de wereld van vandaag.

Image
Image

Een van die functies is Share Play. Dit is een unieke toevoeging aan het PS4-systeem en stelt je in staat om beide gameplay-opnamen met vrienden te delen en ze zelfs uit te laten proberen. Als je bijvoorbeeld vastzit op een moeilijk onderdeel, kun je een vriend een uur lang het heft in handen nemen en hem of haar het laten proberen. Daarnaast maakt Share Play ook lokale multiplayer-games mogelijk. De service is op geen enkele manier perfect en heeft een beetje last van typische streamingproblemen zoals latentie, maar het lost het toenemende probleem op van de beperkte lokale games met gesplitst scherm op de huidige generatie consoles. Er is ook Remote Play, waarmee je PS4-games op zowel Windows als Mac kunt spelen. De Pro kan deze service zelfs beter aan dan eerdere consoles, waardoor 1080p-resoluties (maar geen 4K) op je computer mogelijk zijn.

De PlayStation Store is misschien wel de beste die er is als je strikt een consolegebruiker bent (aangezien de Xbox een aantal coole platformonafhankelijke games mogelijk maakt via Play Anywhere), gezien de enorme hoeveelheid first-party exclusives, derde -feesttitels en indiegames. Het maakt het ook mogelijk om films, tv-programma's (inclusief toegang tot lokale zenders) en zelfs muziek op één handig platform te kopen. Ondanks dat het besturingssysteem regelmatig veranderingen ondergaat waardoor je om de paar maanden dingen opnieuw moet leren, bewijst het wel dat Sony problemen aanpakt en consistente nieuwe functies en upgrades uitrolt. De PS4 Pro krijgt dit allemaal en ze krijgen meestal een upgrade omdat de console meer aankan.

Prijs: redelijk betaalbaar

Deze 4K-gamingkolos klinkt tot nu toe misschien geweldig, maar laten we ingaan op de prijs voordat je het pistool springt. Verrassend genoeg is de PS4 Pro redelijk betaalbaar gezien de hardware. Meestal vind je de console rond de $ 400, maar deze gaat vaak naar $ 350 (en kan voor nog minder worden gekocht als je een grondige dealzoeker bent). Aangezien het complete pakket dat je bij de Pro krijgt en gezien het feit dat de PS4 Slim al meestal $ 300 kost, de Pro heel logisch is voor de prijs.

Verrassend genoeg is de PS4 Pro redelijk betaalbaar gezien zijn hardware.

We kunnen er zeker van zijn dat de Pro een no-brainer is voor mensen met 4K-tv's, degenen die nu net hun eerste PS4/console hebben en degenen met een onbeperkt budget. Als je al een gewone PS4 hebt en geen 4K-tv, is dit misschien niet de juiste keuze voor jou, hoewel je er ook wat extra's mee krijgt.

PlayStation 4 Pro versus Xbox One X

De grootste concurrent van de Pro wordt de Xbox One X. Elk van deze consoles beschikt over 4K UHD-gaming, HDR en een grotere harde schijf van 1 TB, maar u moet weten dat er enkele grote verschillen zijn. Veel consolegebruikers zijn al toegewijd aan een bepaald systeem, dus je hebt waarschijnlijk al een favoriet in gedachten. Dat gezegd hebbende, als je een nieuweling bent die je eerste console van deze generatie krijgt zonder loyaliteit, kijk dan zorgvuldig naar deze belangrijke verschillen.

Het eerste dat je wilt weten, is dat de PS4 Pro zeker minder duur is (ongeveer $ 100) dan de topklasse Xbox. De Pro heeft ook een aantoonbaar superieure bibliotheek met games, maar dat is subjectief. Wat duidelijk is, is dat de X met ongeveer 50 procent behoorlijk wat meer kracht onder de motorkap heeft dan de Pro. Voor de meesten is dit misschien wel het grootste voordeel van de Xbox ten opzichte van de PlayStation bij het kiezen tussen de twee.

We hebben de twee eersteklas consoles naast elkaar getest en dezelfde titels gespeeld om te vergelijken, en hoewel de Pro er geweldig uitziet, is de One X over de hele linie beter, scherper en stiller. Helaas heeft Sony ook besloten om de Blu-ray-speler op de PS4 te dumpen, dus dat is nog een voordeel van de One X. Het is aan jou om te beslissen wat hier belangrijker is.

Kijk eens naar enkele van de andere beste gameconsoles die je kunt kopen.

Een aanzienlijk verbeterde PlayStation 4 met 4K-mogelijkheden

Als je vandaag een PS4 koopt, is de Pro degene die het meest logisch is voor de prijs. Het is misschien niet voor mensen zonder 4K-tv's, maar het is ongetwijfeld de beste PlayStation-console tot nu toe, die zijn beloften van verbeterde graphics en prestaties waarmaakt.

Specs

  • Productnaam 4 Pro 1TB-console
  • Product Merk PlayStation
  • UPC 472000000265
  • Prijs $ 399,99
  • Releasedatum november 2016
  • Gewicht 7.28 lbs.
  • Productafmetingen 11,6 x 12,9 x 2,2 inch.
  • Kleur Zwart
  • CPU x86-64 AMD “Jaguar”, 8 cores
  • GPU 4.20 TFLOPS, AMD Radeon
  • RAM GDDR5 8GB
  • Opslag 1 TB (2,5-inch harde schijf)
  • Poorten 3 USB (1 USB 3.1 Gen.1) poorten, 1 AUX (voor VR), HDMI 2.0a, optische audio, gigabit ethernet
  • Garantie 1 jaar

Aanbevolen: