Sony STR-DH190 Review: de instapmodel stereo-ontvanger om te verslaan

Inhoudsopgave:

Sony STR-DH190 Review: de instapmodel stereo-ontvanger om te verslaan
Sony STR-DH190 Review: de instapmodel stereo-ontvanger om te verslaan
Anonim

Bottom Line

De Sony STR-DH190 is een uitstekend presterende stereo-ontvanger op instapniveau die ondanks zijn prijs geweldig klinkt.

Sony STR-DH190 stereo-ontvanger

Image
Image

Winkelen voor een stereo-ontvanger kan een frustrerende, gecompliceerde en vooral ongelooflijk dure onderneming zijn, maar de Sony STR-DH190 biedt een broodnodige onderbreking. Het ontbreekt aan veel functies die je aantreft in duurdere ontvangers, maar door zich te concentreren op de essentiële zaken, kan Sony een zeer aantrekkelijk product aanbieden voor kieskeurige kopers die gewoon geluid naar hun luidsprekers moeten krijgen zonder hun hele budget op te blazen.

Wat je verliest zijn grotendeels comfort-dingen zoals HDMI-ingangen/-uitgangen (en dus HDMI ARC-compatibiliteit), Wi-Fi- en Ethernet-functionaliteit, Alexa / Siri / Google-integraties, voorversterkeruitgangen, subwooferuitgangen. Oké, misschien zijn veel daarvan geen comfort voor veel shoppers, maar ik kan me niet voorstellen dat de STR-DH190 in het begin erg hoog op hun lijst stond.

Je krijgt echter nog steeds tal van geweldige functies, zoals phono-ingangen met de juiste voorversterker, Bluetooth-connectiviteit, de mogelijkheid om twee sets luidsprekers aan te sluiten en een zeer royale stroom van 100 W per kanaal. Is dit genoeg voor de prijs? Ik denk het zeker, maar laten we de rest van de functies uitpakken om te zien of het genoeg heeft om aan uw behoeften te voldoen.

Image
Image

Design: Minimalistisch en premium ogend

Ik ben een grote fan van het ontwerp van de Sony STR-DH190. Door de minimalistische buitenkant ziet het er op de een of andere manier een stuk duurder uit. Sony hoefde het ontwerp natuurlijk niet te ingewikkeld te maken omdat er niet een enorm aantal functies zijn om knoppen voor te maken, maar hetzelfde ontwerp wordt ook weerspiegeld in veel van hun duurdere, feature-rijke producten. Ik ben geneigd te geloven dat het gewoon een ontwerpkeuze is.

Aan de voorkant van het apparaat zie je een grote volumeknop naast een kleinere ingangskeuzeknop, en tegenover deze een 0,25-inch hoofdtelefoonaansluiting en een 0,125-inch "portable in"-poort, handig voor het afspelen van audio van uw telefoon, computers en tal van andere apparaten. Er is natuurlijk een knop voor Bluetooth en een knop om te schakelen tussen een set luidsprekers of beide.

Door zijn minimalistische buitenkant ziet het er op de een of andere manier een stuk duurder uit.

De achterkant van de Sony STR-DH190 is al even bescheiden. Bovenaan is er ruimte voor een FM-antenne (meegeleverd in de doos) en een USB-poort alleen voor servicedoeleinden. Op de onderste rij ziet u de phono-ingangen voor het aansluiten van een platenspeler, de 4x audio-ingangen en 1x audio-uitgang, en de luidsprekeraansluitingen. Helaas gebruikt Sony dunne, kleine veerbelaste terminals die geen banaanstekkers kunnen bevatten en passen slechts nauw op de pin-type tips die ik bij de hand had. Zolang je dit in gedachten houdt, en 14 gauge luidsprekerdraad of kleiner gebruikt, zou het goed moeten komen. Het is waarschijnlijk gewoon makkelijker om je eigen draad door te knippen en te strippen.

Image
Image

Configuratieproces: een makkie om te beginnen

Niet in de laatste plaats dankzij het relatieve gebrek aan externe functies, is het instellen een fluitje van een cent. Sluit uw luidsprekers aan op de luidsprekeraansluitingen met uw (hopelijk inmiddels) doorgeknipte en gestripte luidsprekerdraad. Sluit vervolgens uw audiobronnen aan op uw ontvanger en zorg ervoor dat u een phonokabel met een aardingsdraad gebruikt als u verbinding maakt met een platenspeler. Zet de STR-DH190 aan en je luistert naar muziek. Dit is een heerlijk eenvoudig installatieproces als je gewend bent om veel ingewikkelder stereoapparatuur te testen.

Eén opmerking over Bluetooth - alles wordt afgehandeld via de enkele knop aan de voorkant van het apparaat. Druk er één keer op om de koppelingsmodus te openen als er geen eerdere koppelingsinformatie op de ontvanger is, en druk er één keer op om ook automatisch verbinding te maken met het laatst verbonden apparaat. Als u al verbonden bent, kunt u het apparaat loskoppelen door op de knop te drukken. De afstandsbediening zelf heeft een Bluetooth-knop en een aparte speciale Bluetooth-koppelingsknop.

Image
Image

Geluidskwaliteit: Moeilijk te vinden problemen

De Sony STR-DH190 is een beetje een wonder voor zijn prijs. Het is moeilijk om te veel fouten te vinden met de geluidskwaliteit van deze ontvanger. Ik heb het getest met twee paar vloerstaande luidsprekers: de Dali Oberon 5 en de Klipsch RP-5000F. De STR-DH190 liep door de handschoen van muziek, van de intieme solo pianowerken van Nils Frahm tot de strak geproduceerde elektronische muziek van Oliver, en hield het tempo mooi bij, in staat om de nuances van elk nummer relatief gemakkelijk uit te drukken.

Niet alleen dat, maar de Sony STR-DH190 wordt behoorlijk luid, dankzij het vermogen van 100 W per kanaal. Ik kwam lang in het gebied van geluidsklachten terecht voordat ik in de buurt van 100 W per kanaal kwam, maar als je het extra vermogen wilt, is het er.

De Sony STR-DH190 is een beetje een wonder voor zijn prijs.

Kenmerken: de essentiële dingen

De Sony STR-DH190 zit niet boordevol functies, maar er zijn nog een paar dingen die opvallen. Een handige functie van de ontvanger is de mogelijkheid om in te schakelen vanaf een gekoppeld Bluetooth-apparaat, zoals je telefoon, zelfs als de ontvanger in de stand-bymodus staat. Slechts een kleine verbetering van de levenskwaliteit, zodat u niet telkens naar de afstandsbediening hoeft te zoeken of naar de ontvanger hoeft te lopen als u naar muziek wilt gaan luisteren.

Een handige functie van de ontvanger is de mogelijkheid om in te schakelen vanaf een gekoppeld Bluetooth-apparaat, zoals je telefoon, zelfs als de ontvanger in de stand-bymodus staat.

Misschien ziet u ook een "Pure Direct"-knop aan de voorkant van het apparaat en de afstandsbediening en vraagt u zich af hoe dit de geluidskwaliteit verbetert. Raak niet te opgewonden - het enige dat het doet, is het uitschakelen van de displayverlichting "om ruis te onderdrukken die de geluidskwaliteit beïnvloedt", en het uitschakelen van eventuele EQ-aanpassingen aan de lage en hoge tonen. Dit is al heel lang een functie op ontvangers, en een fel bediscussieerde functie.

Een weggelaten functie die zeker veel mensen zal storen, is het ontbreken van een speciale subwooferuitgang op lijnniveau. Je kunt nog steeds verbinding maken met sommige subwoofers met behulp van luidsprekerkabel en de tweede set luidsprekeraansluitingen aan de achterkant van de Sony STR-DH190, maar zeker niet allemaal. Dit beperkt het aantal subwoofers waarmee u naadloos verbinding kunt maken, aangezien veel geen luidsprekerkabelaansluitingen hebben. Bekijk ons artikel over het aansluiten van een subwoofer op een ontvanger voor meer informatie.

Een weggelaten functie die zeker veel mensen zal storen, is het ontbreken van een speciale subwooferuitgang op lijnniveau.

Prijs: Absoluut onverslaanbaar

Bij een adviesprijs van slechts $ 129 is de prijs een gebied waar de Sony STR-DH190 absoluut foutloos is. Dit is meer dan de hoeveelheid ontvanger die ik zou verwachten te krijgen voor minder dan $ 150. Natuurlijk zou ik kunnen praten over alle kleine dingen die ik zou willen, maar het zou nogal onredelijk zijn om dat te doen. De STR-DH190 is een geweldige deal voor het bedrag dat hij kost, punt uit.

Image
Image

Sony STR-DH190 vs. Onkyo TX-8140

Een andere ontvanger die we hebben getest, was de Onkyo TX-8140 (zie op Amazon), die met een adviesprijs van $ 299 meer dan twee keer zo duur is als de Sony. Dus wat krijg je voor meer dan het dubbele? Meer vermogen krijg je niet, want de Onkyo heeft een vermogen van 80 W per kanaal in plaats van de 100 W van Sony. Je krijgt echter wel Wi-Fi- en Ethernet-ondersteuning, extra stereo-ingangen, twee coaxiale ingangen, twee optische ingangen en een subwoofer-uitgang. Dat is een aanzienlijk bedrag meer verbindingsopties, maar jongen, het is ook veel meer geld, dus je kunt ze maar beter echt nodig hebben.

Over het algemeen gaf ik de voorkeur aan het geluid van de Sony STR-DH190 iets meer, maar slechts marginaal. De Onkyo is een prima ontvanger, het is alleen een beetje moeilijk om het te rechtvaardigen tegen het absolute koopje in de hoek van Sony.

Een van de beste ontvangers voor minder dan $200

De Sony STR-DH190 biedt misschien een vrij basale reeks functies en connectiviteitsopties, maar hij doet geweldig werk bij elk van hen. Het is een prachtig minimalistisch ogende ontvanger die geweldig klinkt en de klus zonder gedoe doet. Als je geen enorm budget hebt, of andere eisen dan deze ontvanger kan bieden, is dit een goede keuze.

Specs

  • Productnaam STR-DH190 stereo-ontvanger
  • Product Merk Sony
  • UPC B078WFDR8D
  • Prijs $129.00
  • Releasedatum januari 2016
  • Gewicht 14,8 lbs.
  • Productafmetingen 17 x 5,2 x 11,2 inch.
  • Kanalen 2
  • Watt per kanaal 100W
  • Stereo RCA-ingangen 4
  • Stereo RCA-uitgangen 1
  • Phono-ingang(en) Ja
  • Optische ingang Nee
  • Coaxiale ingang Nee
  • Subwoofer pre out(s) Nee
  • Luidsprekeraansluitingen 4
  • HDMI-ingangen Nee
  • HDMI ARC N.v.t.
  • Bi-bedrading Ja
  • Front I/O: ¼ inch hoofdtelefoonuitgang, ⅛ inch draagbare ingang
  • Netwerk Bluetooth
  • Garantie 1 jaar op onderdelen en arbeid

Aanbevolen: