PlayStation VR: wat het is en hoe het werkt

Inhoudsopgave:

PlayStation VR: wat het is en hoe het werkt
PlayStation VR: wat het is en hoe het werkt
Anonim

PlayStation VR (PSVR) is het virtual reality-systeem van Sony. Het vereist een PlayStation-console om te werken. De PSVR-head-unit heeft veel gemeen met pc-gebaseerde VR-systemen zoals HTC Vive en Oculus Rift. Het gebruikt echter een PS4-console in plaats van een VR-compatibele computer.

PSVR is ontworpen om met de PS4 te werken. Het werkt ook met de PS5 met een adapter.

Hoe werkt PlayStation VR?

Omdat de PS4 minder krachtig is dan pc's met VR-functionaliteit, bevat de PSVR een processoreenheid voor de verwerking van 3D-audio en andere taken achter de schermen. Dit apparaat zit tussen de PlayStation VR-headset en de televisie, zodat je de PlayStation VR aangesloten kunt laten terwijl je niet-VR-games speelt.

Een van de belangrijkste dingen van virtual reality is head-tracking, waardoor games kunnen reageren wanneer je je hoofd beweegt. PlayStation VR bereikt dit door gebruik te maken van de PlayStation Camera, die in staat is om LED's te volgen die in het oppervlak van de headset zijn ingebouwd.

PlayStation Move-controllers worden gevolgd door dezelfde camera, waardoor deze controllers zeer geschikt zijn voor het besturen van VR-games. Je hebt echter de mogelijkheid om voor de meeste games een gewone PS4-controller te gebruiken.

Image
Image

Heb je echt een PlayStation-camera nodig om PSVR te gebruiken?

Je hebt de PlayStation Camera technisch niet nodig om PSVR te gebruiken. PlayStation VR functioneert echter niet als een echte virtual reality-headset zonder een PlayStation Camera-randapparaat. Er is geen manier waarop de head-tracking kan werken zonder een PlayStation-camera, dus je zicht is vast en je kunt het niet verplaatsen als je dat randapparaat niet hebt.

Als je een PlayStation VR gebruikt zonder de camera-randapparatuur, kom je in de virtuele theatermodus. Deze modus plaatst een groot scherm voor je in een virtuele ruimte, waarmee een televisie op groot scherm wordt gesimuleerd. Anders is het niet anders dan een film kijken op een gewoon scherm. Het scherm beweegt als je je hoofd draait, zodat het altijd voor je neus staat.

PlayStation VR PS5-compatibiliteit

De PS5 is achterwaarts compatibel met PS4-games. Je kunt PSVR-compatibele PS4-games spelen op je PS5. Toch moet je bij Sony een PS5 VR-camera-adapter aanvragen om PSVR te gebruiken.

PSVR ondersteunt alleen PS4-games. Dus als je games zoals Hitman 3 in VR wilt spelen, moet je de PS4-versie kopen.

PlayStation VR-functies

Beide PSVR-modellen hebben dezelfde basisfuncties:

  • Werkt met elke PS4 en PS5: Compatibel met de originele PS4, PS4 Slim, PS4 Pro en PS5.
  • Echte VR-ervaring zonder dure pc: vereist een PlayStation-console in plaats van een dure gaming-installatie.
  • Maakt gebruik van bestaande Move- en Camera-randapparatuur: Maakt gebruik van bestaande Move- en Camera-technologie. Daarom hebben eigenaren van die apparaten niets extra's te kopen.
  • Meeslepende 3D-audio: de externe processoreenheid levert 3D-audio om de illusie te vergroten dat u zich daadwerkelijk in een virtuele ruimte bevindt.
  • Speel met vrienden op dezelfde PS4: één speler kan de PSVR-headset gebruiken, terwijl een tweede speler een controller gebruikt om een game op de tv te spelen.

De originele PSVR: PlayStation VR CUH-ZVR1

Image
Image

De CUH-ZVR1 was de eerste versie van de PlayStation VR. Het is identiek aan de tweede versie wat betreft de belangrijkste specificaties. Hij weegt iets meer, heeft een grotere kabel en kan geen HDR-kleurgegevens doorgeven aan 4K-televisies.

Fabrikant: Sony

Resolutie: 1920 x 1080 (960 x 1080 per oog)

Verversingssnelheid: 90 Hz tot 120 Hz

Nominaal gezichtsveld: 100 graden

Gewicht: 610 gram

Camera: Geen

Productiestatus: Wordt niet meer gemaakt. De CUH-ZVR1 was beschikbaar van oktober 2016 tot november 2017.

De bijgewerkte PSVR: PlayStation VR CUH-ZVR2

Image
Image

De meest opvallende verandering is dat de CUH-ZVR2 een opnieuw ontworpen kabel gebruikt die minder weegt en op een andere manier op de headset wordt aangesloten. Dit resulteert in minder belasting van de nek en minder trekken aan het hoofd bij langdurig spelen. De bijgewerkte headset weegt minder en heeft een ingebouwde hoofdtelefoonaansluiting met volumeregeling.

In termen van functies en prestaties was de grootste verandering de processoreenheid. De nieuwe eenheid kan HDR-kleurgegevens verwerken, wat het origineel niet kon. Dat heeft geen invloed op VR. In plaats daarvan betekent dit dat eigenaren van 4K-televisies de PSVR niet hoeven los te koppelen voor niet-VR-games en ultra high-definition (UHD) Blu-Ray-films om er op hun best uit te zien.

Fabrikant: Sony

Resolutie: 1920 x 1080 (960 x 1080 per oog)

Verversingssnelheid: 90 Hz tot 120 Hz

Nominaal gezichtsveld: 100 graden

Gewicht: 600 gram

Camera: Geen

Productiestatus: Uitgebracht in november 2017

PSVR-prototypes: Sony Visortron, Glasstron en HMZ

Image
Image

PlayStation VR was niet Sony's eerste kennismaking met op het hoofd gemonteerde schermen of virtual reality. Hoewel Project Morpheus, dat uitgroeide tot PSVR, pas in 2011 van start ging, was Sony al veel eerder geïnteresseerd in virtual reality. De PlayStation Move is ontworpen met VR in gedachten, ook al werd hij drie jaar voordat Morpheus begon uitgebracht.

Sony Visortron

Een van Sony's eerste pogingen tot een op het hoofd gemonteerd display was de Visortron, die tussen 1992 en 1995 in ontwikkeling was. Het werd nooit verkocht, maar Sony bracht in 1996 een ander op het hoofd gemonteerd display uit, de Glasstron.

Sony Glasstron

De Glasstron was een op het hoofd gemonteerd display dat eruitzag als een hoofdband die was verbonden met een set futuristische zonnebrillen. Het basisontwerp gebruikte twee LCD-schermen. Sommige hardwaremodellen kunnen een 3D-effect creëren door op elk scherm subtiel verschillende afbeeldingen weer te geven.

De hardware heeft tussen 1995 en 1998 bijna een half dozijn revisies ondergaan, toen de definitieve versie werd uitgebracht. Sommige versies van de hardware bevatten luiken waardoor de gebruiker door het scherm kon kijken.

Sony Personal 3D Viewer-headset

De HMZ-T1 en HMZ-T2 waren Sony's laatste poging tot een op het hoofd gemonteerd 3D-apparaat voorafgaand aan de ontwikkeling van Project Morpheus en PlayStation VR. Het apparaat bevatte een head-unit met één OLED-scherm per oog, een stereohoofdtelefoon en een externe processoreenheid met HDMI-aansluitingen.

Aanbevolen: