TP-Link Archer A9 Review: een capabele router voor minder dan $ 100

Inhoudsopgave:

TP-Link Archer A9 Review: een capabele router voor minder dan $ 100
TP-Link Archer A9 Review: een capabele router voor minder dan $ 100
Anonim

Bottom Line

De TP-Link Archer A9 biedt veel waar voor je geld, maar degenen met zware netwerkeisen willen misschien iets stevigers.

TP-Link Archer A9 AC1900 slimme draadloze router

Image
Image

De TP-Link Archer A9 is een van de meer populaire routers van het merk vanwege de functies die het biedt tegen een lage prijs. Met technologieën zoals Alexa-compatibiliteit en MU-MIMO moet de Archer A9 handig zijn en een wifi-signaal over een groot bereik projecteren. Hoe houdt de Archer A9 zich tegenwoordig, met steeds meer huishoudens met thuiskantoren, meerdere streaming-apparaten en verschillende smart home-producten? Ik heb de TP-Link Archer A9 een week lang getest om te zien of het ontwerp, de connectiviteit, de netwerkprestaties, het bereik en de software het apparaat een waardevolle investering maken.

Ontwerp: eenvoudig, maar slim

Er is niets opvallends aan het ontwerp van de Archer A9. Het is glanzend zwart, met indicatielampjes aan de voorkant en de poorten, aan / uit-schakelaar, WPS-knop en antennes aan de achterkant. De glanzende afwerking geeft gemakkelijk vingerafdrukken en veegt gemakkelijk af, dus ik had liever een matte afwerking gezien, maar verder heeft de A9 een intelligent ontwerp. De branding is klein - niet plakkerig of opdringerig - en de ventilatie van de A9 is slim ontworpen. In plaats van alleen ventilatiegaten die het apparaat opvallend bedekken, heeft het uitsparingen die de router in drie delen segmenteren en de ventilatie verbergen. De ventilatie-uitsparingen zien er doelgericht uit en versterken de esthetiek van de A9 in plaats van afbreuk te doen aan het ontwerp.

De Archer A9 is aan de kleine kant - hij is klein genoeg om in een hoek weg te werken en onopgemerkt te blijven. Het meet 9,6 inch lang, 6,4 inch breed en 1,3 inch dik, maar door het slanke profiel en de grote antennes lijkt het lichaam nog kleiner. De drie verstelbare antennes steken uit aan de achterkant en je kunt ze handmatig ongeveer 180 graden van links naar rechts en ongeveer 90 graden van voor naar achter draaien. Er is een extra interne antenne, maar die antenne is niet zichtbaar vanaf de buitenkant.

Je kunt de Archer A9 plat op een tafel of bureau plaatsen, of je kunt de twee montagegaten aan de achterkant van de router gebruiken om de A9 aan een muur te hangen. Ik heb een slimme doos in een kast in mijn huis, dus ik heb de router in de buurt van die slimme doos gehangen en in de kast verstopt.

Image
Image

Connectiviteit: Dual Band AC1900

De Archer A9 is een dual-band AC1900-router, dus snelheden tot maximaal 1300 Mbps via de 5 GHz-band en 600 Mbps via de 2,4 GHz-band. Het opzetten van de netwerken was snel en gemakkelijk, en ik had mijn 5 Ghz- en mijn 2,4 Ghz-netwerken binnen vijf minuten opgezet met behulp van de bijbehorende app.

De A9 heeft MU-MIMO-technologie (3x3), wat betekent dat hij drie streams tegelijk kan verwerken. Sommige van de beste draadloze routers op de markt kunnen acht of meer streams aan, zoals de Netgear RAX120 en de Netgear RAX200, maar sommige van deze routers kosten wel vijf keer de prijs van de Archer A9.

Voor de prijs van de A9 zijn de prestaties niet slecht, en ik kon mijn telefoon, een PS4, een pc en een handvol slimme apparaten voor thuisgebruik tegelijkertijd gebruiken zonder merkbare vertraging te ervaren. Toen ik echter het volume opvoerde en twee gaming-pc's, een andere PS4 en drie FireTV's verbond, vertraagde het netwerk merkbaar, vooral op de FireTV's en consoles. Toen ik eenmaal prioriteit had gegeven aan gaming, kregen de gaming-pc's en -consoles snellere signalen, maar de shows bleven bufferproblemen ondervinden.

Ik kon mijn telefoon, een PS4, een pc en een handvol slimme apparaten voor thuisgebruik tegelijkertijd gebruiken zonder merkbare vertraging te ervaren.

De A9 biedt ook smart connect en airtime fairness. Dit betekent dat de router automatisch aangesloten apparaten tussen de banden kan schakelen om het meest efficiënte pad te bevorderen, en het kan ook voorkomen dat oudere en langzamere apparaten het netwerk overbelasten en het verkeer naar andere apparaten vertragen. Ik ben persoonlijk geen fan van smart connect, omdat ik de apparaten liever handmatig aan banden toewijs. Het kan echter een handige functie zijn voor diegenen die willen dat hun router automatisch hun netwerkverkeer beheert.

Voor bekabelde apparaten heeft de A9 gigabit Ethernet-poorten (4 LAN en 1 WAN). Er is een USB 2.0-poort die de formaten NTFS, exFAT, HFS+ en FAT32 ondersteunt, zodat u een gedeelde externe harde schijf op uw netwerk kunt aansluiten. De router ondersteunt ook FTP-server- en mediaserverfuncties.

Image
Image

Netwerkprestaties: niet slecht

Ik woon in een buitenwijk ongeveer 20 mijl buiten Raleigh, NC, en ik heb Spectrum (een charterbedrijf) als mijn internetprovider. Internetsnelheden in mijn huis maximaal 400 Mbps.

In dezelfde ruimte als de router waren de snelheden (uiteraard) uitstekend, oplopend tot 352 Mbps op de 5 GHz-band en 76 Mbps op de 2,4 GHz-band. Ik reisde naar boven en snelheden bereikten een respectabele 124 Mbps op de 5 Ghz-band en 36 Mbps meer dan 2.4GHz. Het signaal bleef bijna overal in mijn huis met twee verdiepingen sterk, zelfs in ruimtes zoals kasten en vele andere plaatsen die mogelijk dode wifi-zones zouden kunnen zijn. Ik ervoer echter een paar trage zones in mijn garage en in een logeerkamer aan de andere kant van het huis. Ik heb ook een vlekkerige verbinding in de tuin ervaren. Het signaal verslechterde aanzienlijk aan de buitenkant van het huis, dus als je je apparaten graag buiten gebruikt, moet je investeren in een wifi-extender of een geheel andere router gebruiken.

Bereik: ongeveer 2.000 vierkante voet (geven of nemen)

Ik zag geen exact bereik voor de Archer A9 in het specificatieblad, maar ik kon dekking krijgen in zowat elk gebied van mijn 3.000 vierkante meter grote huis. Dit wil niet zeggen dat het bereik 3000 vierkante meter is, aangezien verschillende factoren, zoals het type en het aantal apparaten dat je hebt, de wanddikte, obstakels, je ISP en andere factoren allemaal van invloed kunnen zijn op de signaalkwaliteit en het bereik. Over het algemeen is het veilig om te zeggen dat de A9 waarschijnlijk een huis van minstens 2.000 vierkante meter zou kunnen beslaan.

Image
Image

Software: Tether-app

De TP-Link Tether-app is een van mijn favoriete begeleidende router-apps. Het is supereenvoudig om je netwerken in te stellen en een gastnetwerk te maken, wat handig is voor wanneer gasten op bezoek komen, zodat je een wifi-netwerk hebt dat klaar is voor gebruik zonder je netwerkbeveiliging in gevaar te brengen.

Je kunt op elk moment precies zien welke apparaten zich op elk van je netwerkbanden bevinden, je kunt een waarschuwing inschakelen om je te laten weten wanneer een nieuw apparaat verbinding maakt met je netwerk, en meer. Met firmware-updates kunt u WPA3 krijgen (de nieuwste beveiligingsverbetering). U kunt ouderlijk toezicht instellen en een aangepast profiel maken voor individuele gezinsleden.

Als je meer geavanceerde functies wilt beheren, zoals het maken van VPN's, NAT-forwarding en IPv6, moet je de webbeheertool gebruiken. U kunt het meeste onderhoud van de router echter uitvoeren in de Tether-app. De A9 is compatibel met Alexa en IFTTT, dus je kunt spraakopdrachten gebruiken om je slimme huisassistent je router te laten bedienen. Je kunt dingen zeggen als: "Alexa, vraag TP-Link om het gastnetwerk in te schakelen" of "Alexa, vraag TP-Link om prioriteit te geven aan gaming."

Je kunt dingen zeggen als: "Alexa, vraag TP-Link om het gastnetwerk in te schakelen" of "Alexa, vraag TP-Link om prioriteit te geven aan gaming."

Prijs: minder dan $ 100

De Archer A9 wordt op Amazon verkocht voor minder dan $ 100. Voor een router met zijn functieset is dit een uitzonderlijke waarde.

Image
Image

TP-Link Archer A9 vs. Netgear AC2300 Nighthawk Smart Wi-Fi Router

De Netgear AC2300-router is een simultane dual-band router met geadverteerde snelheden van 1625/600 Mbps. De AC2300 heeft twee USB-poorten (één USB 2.0 en één USB 3.0) in plaats van slechts één USB-poort zoals de Archer A9, en heeft een 1Ghz dual-core processor. De twee routers hebben enkele verschillen, maar ze hebben ook veel vergelijkbare functies: MU-MIMO, smart connect, Alexa-compatibiliteit en een bijbehorende app. De Netgear AC2300 (zicht op Amazon) is duurder, met een prijskaartje van $200. Als je eenmaal in het bereik van $ 200 plus bent, wil je misschien doorgaan en een tri-band of zelfs een Wi-Fi 6-router aanschaffen. De TP-Link Archer A9 biedt een betere balans op het gebied van betaalbaarheid en functies.

Een capabele langeafstandsrouter voor mensen met gemiddelde tot matige netwerkvereisten

De TP-Link Archer A9 is een ideale router voor een huishouden met een gemiddeld aantal apparaten, maar huizen vol gamers of thuiskantoormedewerkers willen misschien iets robuusters.

Specs

  • Productnaam Archer A9 AC1900 Smart Wireless Router
  • Product Merk TP-Link
  • UPC 845973084257
  • Prijs $89,99
  • Gewicht 2.1 lbs.
  • Productafmetingen 9,6 x 6,4 x 1,3 inch.
  • Garantie 2 jaar beperkt
  • Compatibiliteit Amazon Alexa
  • Firewall DoS, SPI Firewall, IP- en MAC-adresbinding
  • Geavanceerde functies 3x3 Mu-Mimo, beamforming, smart connect, airtime fairness
  • Aantal antennes 3 externe en 1 interne
  • Aantal banden Dual
  • Poorten 4 x 10/100/1000Mbps LAN-poorten, 1 x 10/100/1000Mbps WAN-poort, 1 x USB 2.0-poort
  • Encryptie WEP, WPA, WPA2, WPA/WPA2-Enterprise (802.1x) (WPA3 met firmware-update)
  • Netwerkbeveiliging SPI-firewall, toegangscontrole, IP- en MAC-binding, Application Layer Gateway, gastnetwerk, VPN-server
  • Bereik Groot bereik
  • Ouderlijk toezicht Ja

Aanbevolen: