6G: Wat het is & Wanneer te verwachten

Inhoudsopgave:

6G: Wat het is & Wanneer te verwachten
6G: Wat het is & Wanneer te verwachten
Anonim

Met 5G-netwerken die nog steeds over de hele wereld worden geïmplementeerd en veel delen van de wereld die nog steeds 4G- en zelfs 3G-netwerken gebruiken, lijkt het een beetje vroeg om de term 6G te gebruiken. Wat hebben we tenslotte aan 6G-netwerken als relatief weinig mensen zelfs maar een 5G-netwerk kunnen gebruiken?

Dat gezegd hebbende, technologie gaat altijd vooruit en het duurt lang voordat standaarden volwassen zijn, dus we zijn altijd op weg geweest naar een 6G-wereld. Het idee van 6G zo vroeg in de ontwikkeling van 5G geeft in ieder geval aan hoe snel deze technologie vooruit gaat. We zijn erin geslaagd om in zo'n relatief korte tijd van 1G naar 5G te gaan, dus 6G is gewoon de natuurlijke ontwikkeling naar snellere en betere draadloze connectiviteit.

Image
Image

Hoewel 6G logisch zou zijn als de opvolger van 5G, zal het eigenlijk nooit "6G" worden genoemd. Als het niet zoiets is als 5G Enhanced of 5G Advanced, kunnen we op een dag stoppen met alle nummers en namen en gewoon zeggen dat we verbonden zijn.

Uiteindelijk, of het nu met 6G, 7G of een andere "G" is, we zullen zulke ongelooflijk hoge snelheden hebben dat er geen voortgangsbalken of wachttijden nodig zijn voor een normale hoeveelheid gegevens, althans volgens de huidige normen. Alles zal gewoon beschikbaar zijn… onmiddellijk, en we hoeven niet steeds nieuwe termen te bedenken om het te beschrijven.

Wanneer komt 6G uit?

Het is gebruikelijk dat een nieuwe standaard voor mobiele netwerken om de tien jaar in de schijnwerpers staat. Dat betekent dat 6G-netwerken ergens rond 2030 kunnen worden uitgerold (of zelfs iets eerder in Azië en andere gebieden die als eerste 5G introduceerden), of dat is in ieder geval wanneer de meeste telecombedrijven tests zullen uitvoeren en wanneer we telefoonfabrikanten zullen zien plagen 6G-compatibele telefoons.

Het is echter gebruikelijk dat het werk al tien jaar vóór een echte implementatie van een nieuwe netwerktechnologie begint, wat misschien de reden is waarom je over 6G begint te horen voordat je zelfs maar een 5G-telefoon in handen hebt !

Vooruitgang zal echter niet van de ene op de andere dag beginnen en eindigen. Om dezelfde redenen waarom de uitrol van 5G traag verloopt, zullen 6G-netwerken niet zo snel uitkomen als we zouden willen. Er zijn frequentiebanden om over te debatteren, spectrumlicenties om te kopen, fysieke torens om te bouwen en te coördineren en regels om mee om te gaan.

Ondanks dat 6G nog geen tien jaar verwijderd is, zijn er maar weinig bedrijven die het momenteel serieus onderzoeken, maar de verwachting is dat de 6G-experimenten echt in een hogere versnelling zullen komen als we vaststellen waar 5G fa alt. Het volgende netwerktype zal de onvermijdelijke zwakheden en beperkingen van 5G verbeteren, dus het zal niet lang duren voordat de machthebbers gaan beslissen wat ze vervolgens gaan doen.

Zie het gedeelte "Laatste 6G-nieuws" onderaan deze pagina voor updates.

6G Voordelen

Alles waarvoor u nu een netwerkverbinding gebruikt, wordt aanzienlijk verbeterd op een 6G-netwerk. Letterlijk, elke verbetering die 5G met zich meebrengt, zal zich manifesteren als een nog betere, verbeterde versie op een 6G-netwerk.

We zijn al voorbestemd om krachtigere VR- en AR-systemen met 5G te hebben, plus onderling verbonden slimme steden en boerderijen, AI binnen handbereik, intelligente robotica die in fabrieken werkt, voertuig-naar-voertuig (V2V) communicatie en meer. 6G zal al die gebieden met grotere kracht blijven ondersteunen, terwijl het ook nog meer bandbreedte biedt die uiteindelijk de innovatie nog verder zal uitbreiden, misschien zelfs naar gebieden die we nog niet hebben aangeboord of zelfs maar overwogen. Denk aan meeslepende virtual reality-toepassingen en levensechte hologram-videogesprekken.

Marcus Weldon van Nokia Bell Labs zegt bijvoorbeeld dat 6G een " zesde zintuigervaring voor mens en machine " zal zijn waar biologie AI ontmoet.

Japanse telefoonoperator NTT Docomo voorspelt dat 6G de "verfijning van cyber-fysieke fusie" mogelijk zal maken, wat volgens dat document in de jaren 2030 nodig zal zijn. Dit maakt het volgens hen " mogelijk voor cyberspace om menselijk denken en handelen in re altime te ondersteunen door middel van draagbare apparaten en micro-apparaten die op het menselijk lichaam zijn gemonteerd."

Zorg zal ongetwijfeld ook veranderen met 6G. Hier is een voorbeeld, volgens 6G-onderzoeken, van hoe een ochtend eruit zou kunnen zien met 6G in huis:

Als 80-jarige pluswereldburger werken mijn ledematen soms wel en soms niet. Maar ik weet dat ik het nog steeds alleen zou willen redden. Misschien wil ik vanmorgen wat langer in bed blijven dan normaal, en in plaats van mijn zorgverlener te moeten bellen, kan ik gewoon denken en komt mijn 6G-verbonden exoskelet seconden later, gecommuniceerd via think.

Veel van wat 5G zo geweldig maakt, is de lage latentie van ongeveer 4 ms, maar 6G-netwerken kunnen dit nog verder verlagen, misschien zelfs tot het punt dat we gerust kunnen stellen dat er vrijwel geen latentie is. De starttijd voor films, tv en games wordt alleen beperkt door hoe lang het duurt voordat het scherm is ingeschakeld, en videogesprekken kunnen zo kristalhelder zijn als voor de andere persoon staan.

Zoals we in het verleden hebben gezien met 3G, 4G en 5G, zullen de toepassingen van een netwerk toenemen naarmate de capaciteit van een netwerk toeneemt. Dit zal een verbazingwekkend effect hebben waarbij nieuwe producten en diensten kunnen worden gebouwd om de bandbreedte van 6G en andere verbeterde functies ten volle te benutten.

6G versus 5G: wat zijn de verschillen?

Snelheid en latentie zullen het duidelijkste onderscheid zijn tussen 6G en 5G. Dit is wat 5G en 4G onderscheidt in termen van prestaties, dus we kunnen ook verwachten dat 6G vele malen sneller zal zijn dan 5G.

Als de vroege doelstellingen uiteindelijk worden gehaald, zullen 6G-netwerken vermoedelijk 50-100x de capaciteit hebben van 5G-netwerken. Ook, waar 5G 1 miljoen apparaten per vierkante kilometer moet ondersteunen, wordt voorgesteld om 6G 10 miljoen apparaten te ondersteunen.

Hoe snel zal 6G zijn? Het is nu nog niet te zeggen, maar zelfs met 5G zien we in ideale omstandigheden snelheden tot 1 Gbps. 6G zal dat absoluut overtreffen, maar hoeveel is nog de vraag. Mogelijk zien we snelheden van enkele honderden gigabit per seconde, of zelfs bereiken in de terabytes. Samsung Electronics heeft 6G-technologie 50 keer sneller getest dan 5G.

Wat betreft hoe 6G sneller zal zijn dan 5G, hangt nog steeds in de lucht, maar we kunnen aannemen dat het gebruik zal maken van ultrahoge frequenties (millimetergolven) van het radiospectrum. De bandbreedtecapaciteit van 5G ligt in het feit dat het gebruik maakt van hoge radiofrequenties; hoe hoger u in het radiospectrum komt, hoe meer gegevens u kunt vervoeren. 6G zou uiteindelijk de bovengrenzen van het radiospectrum kunnen benaderen en extreem hoge frequentieniveaus van 300 GHz of zelfs terahertz-bereiken kunnen bereiken.

Echter, net zoals we nu zien met de ultrasnelle 5G-netwerkvarianten die extreem gelokaliseerd zijn vanwege de inherente limieten van millimetergolven, zal hetzelfde probleem zich voordoen in 6G-netwerken. Het bereik van terahertz-straling is bijvoorbeeld ongeveer 10 meter, wat veel te kort is voor een significante 6G-dekking.

Misschien hebben we tegen 2030 nieuwe manieren ontwikkeld om signalen ver genoeg te versterken om te voorkomen dat er duizenden nieuwe 6G-zendmasten worden gebouwd. Of misschien hebben we betere methoden gevonden voor het verzenden van enorme hoeveelheden gegevens, zoals deze onderzoekers die in 2022 een nieuw soort zender gebruikten die gefocuste bundels (vortex-millimetergolven) creëerde om meer informatie te dragen; 1 TB aan gegevens is in één seconde verplaatst.

Hebben we 6G echt nodig?

5G wil internet toegankelijker maken voor veel mensen en alles verbeteren, van entertainment tot gezondheidszorg. Of die gebieden naast 5G voor verbetering vatbaar zijn - en dus het gebruik van iets beters vereisen, zoals 6G - is een volmondig ja.

Hoe leuk het misschien ook is om je een tijd voor te stellen waarin 5G als traag wordt beschouwd en 6G de wereld van stroom voorziet, als 5G correct uitpakt of langzaam evolueert onder diezelfde term, hoeven we misschien nooit met een nieuw next-gen netwerk.

Het 6G-concept kan worden vermeden zolang fabrikanten, regelgevers en telecombedrijven 5G blijven verbeteren. Als alle valkuilen van 5G regelmatig zouden kunnen worden aangepakt, zouden er voortdurend nieuwe producten op de markt kunnen komen om te profiteren van de steeds veranderende en voortdurend evoluerende nieuwe technologie.

Laatste 6G Nieuws

Hier zijn enkele aanwijzingen dat de ontwikkeling van 6G zich al in de beginfase bevindt:

2022

  • India's premier zegt dat het land "zich voorbereidt op de lancering van 6G tegen het einde van dit decennium".
  • Viavi kondigt aan dat het 6G academisch en industrieel onderzoek wereldwijd ondersteunt via haar 6G Forward-programma. Het heeft al drie universiteiten ondersteund: Northeastern University en de University of Texas in de VS, en de University of Surrey in het VK.
  • Medio 2022 begonnen experimentele 6G-proeven met NEC, DOCOMO en NTT.

  • Finse organisaties hebben een coalitie opgericht om het concurrentievermogen van Finland op 6G te vergroten.
  • Samsung hield zijn allereerste 6G-forum, Samsung 6G Forum.
  • Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid heeft een studie afgerond over de vroege ontwikkeling van 6G.
  • VMware onthulde visie op 6G-technologie.
  • Minister van Vietnam Nguyen Manh Hung benadrukte de noodzaak voor het land om in 2022 6G-onderzoek te starten. Frequentielicenties worden verwacht tegen 2028.
  • Chinese onderzoekers verzenden 1 terabyte aan gegevens over 3000 voet in één seconde. Dat staat gelijk aan het sneller downloaden van Wikipedia (~20 GB) dan nodig is om te knipperen!
  • Begin 2022 keurde de regering van Catalonië, Spanje, het onderzoek en de ontwikkeling van 6G-technologie goed.

2021 & 2020

  • Eind 2021 kondigden Ericsson en KAUST een R&D-partnerschap aan voor de ontwikkeling van 5G- en 6G-technologieën in Saoedi-Arabië.
  • Zuid-Korea's Ministerie van Wetenschap en ICT heeft medio 2021 een "6G Strategy Meeting" gehouden.
  • Apple ging begin 2021 op zoek naar technici om 6G te ontwikkelen.
  • Osaka University-onderzoekers gebruikten 300-GHz band terahertz-golven als informatiedrager die draadloze communicatie mogelijk maakt van 8K UHD-video met een gegevenssnelheid van 48 Gbps.
  • China stuurde eind 2020 een 6G-satelliet in een baan om de aarde om ultrahoge snelheden te testen met behulp van terahertz-golven.
  • ATIS lanceerde eind 2020 de Next G Alliance om de vooruitgang van Noord-Amerika naar "6G en verder" te helpen. Leden zijn onder meer Verizon, T-Mobile, AT&T, Microsoft, Samsung, Facebook, Apple, Google, Ericsson, Nokia, Qualcomm en anderen. Hier is hun witboek over hun visie voor 6G in Noord-Amerika.
  • Japan is van plan om tegen 2030 6G te lanceren.

2019 & 2018

  • Kort nadat China in 2019 5G lanceerde, kondigde het ministerie van Wetenschap en Technologie aan dat ze 6G-onderzoek en -ontwikkeling zouden starten met de hulp van overheidsdiensten, onderzoeksinstituten, universiteiten en ondernemingen.
  • Virginia Tech begint 6G-onderzoek in 2019.
  • Begin 2018 kondigde de Universiteit van Oulu in Finland de financiering aan van hun 6G-vlaggenschipprogramma om materialen, antennes, software en meer te onderzoeken die nodig zijn om 6G te lanceren.
  • De FCC heeft de eerste stappen gezet om het terahertz-golfspectrum (frequenties tussen 95 GHz en 3 THz) open te stellen, daarbij aangevend dat het de invoering van nieuwe diensten in het spectrum boven 95 GHz zal versnellen.

Aanbevolen: