CCleaner v6.03 Gratis systeemreiniger review

Inhoudsopgave:

CCleaner v6.03 Gratis systeemreiniger review
CCleaner v6.03 Gratis systeemreiniger review
Anonim

CCleaner staat om verschillende goede redenen bovenaan onze lijst met gratis registeropschoonprogramma's. Behalve dat het volledig gratis is en met alle versies van Windows werkt, vallen er nog twee extra dingen op.

Ten eerste hebben we nooit gehad dat CCleaner een probleem veroorzaakte in het Windows-register, wat sommige minder goed uitgevoerde hulpprogramma's voor registerherstel regelmatig doen. En twee, omdat het optioneel beschikbaar is in een draagbaar formaat (d.w.z. het hoeft niet te worden geïnstalleerd).

Lees onze volledige CCleaner-recensie hieronder voor een lijst met functies, voor- en nadelen, mijn mening over het programma en enkele basisinstructies, of ga rechtstreeks naar hun downloadpagina die hierboven is gelinkt.

Deze recensie is van CCleaner v6.03.10002 voor Windows, die werd uitgebracht op 22 augustus 2022. Laat het ons weten als er een nieuwere versie is die we moeten beoordelen.

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Installeert snel
  • Meerdere installatie-opties
  • Bewaart cookies waarvan het weet dat u het waarschijnlijk niet wilt verwijderen (zoals webmail-logins)
  • Onopvallende toevoeging aan het contextmenu aan de Prullenbak

  • Lange geschiedenis van regelmatige programma-updates (en kan automatisch worden bijgewerkt)
  • Er wordt een back-upbestand gemaakt voordat er wijzigingen in het register worden aangebracht
  • Killer-functieset
  • Kan het scannen van registersleutels en waarden die u het vertelt om over te slaan vermijden
  • Beschikbaar als Android- en Mac-app

Wat we niet leuk vinden

  • Standaard downloadpagina is verwarrend en zorgt ervoor dat het programma geld lijkt te kosten, wat niet het geval is
  • Het normale installatieprogramma zal een ander programma aan uw computer toevoegen, tenzij u dit expliciet afwijst
  • Adverteert professionele functies in de gratis versie

Meer over CCleaner

De meest recente versie van CCleaner werkt met Windows 11 en Windows 10, evenals oudere Windows-besturingssystemen zoals Windows 8 en Windows 7. Het werkt ook op alle versies van Windows 2008 en 2012 Server.

Er zijn vier installatiemethoden beschikbaar:

  • "Laatste officiële release" is het standaard installatieprogramma voor de nieuwste versie, een volledige installatie van het programma. Het bevat een optie om ook een ander programma te installeren (we hebben hier antivirussoftware gezien en CCleaner Browser).
  • "Officiële zonsondergangversie" is het standaard installatieprogramma voor gebruikers van Windows Vista en XP.
  • "Draagbaar", wat we aanbevelen, vereist helemaal geen installatie.
  • "Slim" is hetzelfde als de normale installatieoptie, maar zonder de extra software-installatieoptie.

CCleaner is eigenlijk meer dan alleen een tool voor het opschonen van registers. Het wordt waarschijnlijk nauwkeuriger een systeemopruimer genoemd, omdat het in feite veel meer opruimt dan alleen je register.

Wat betreft de functies voor het opschonen van het register, houdt CCleaner zich, net als alle registeropruimers, in de eerste plaats bezig met het verwijderen van vermeldingen in het Windows-register die verwijzen naar bestanden, programma's of andere bronnen die niet meer bestaan.

CCleaner zal bijvoorbeeld registersleutels en registerwaarden verwijderen die verwijzen naar programma's en bestanden die niet meer bestaan in Windows. Deze mogelijkheden zijn precies waarom het uitvoeren van CCleaner, of een andere goed ontworpen registeropschoner, een geweldige stap voor het oplossen van problemen is wanneer u wordt geconfronteerd met een soort "ontbrekend bestand" of "kan geen bestand vinden" soort fouten, vooral als Windows start.

In het bijzonder zal CCleaner registervermeldingen verwijderen die naar het volgende verwijzen als ze niet meer bestaan: DLL-bestanden, bestandsextensies, ActiveX-objecten, typebibliotheken, toepassingen en toepassingspaden, lettertypen, helpbestanden, installatieprogramma's, software, MUI-cache, geluidsgebeurtenissen en services.

Download CCleaner alleen van de site van Piriform (CCleaner.com), waarnaar we bovenaan deze pagina hebben gelinkt! Er zijn schadelijke programma's die eruitzien en klinken als CCleaner, maar die kosten in rekening brengen voor het opschonen. Lees hier meer over in onze veelgestelde vragen over Registeropruimers.

CCleaner verwijdert bestanden en verwijdert programma's

Buiten het register verwijdert CCleaner ook tijdelijke browsergegevens zoals cookies, geschiedenis en de cache van alle populaire browsers. Je kunt ook dingen doen zoals de Prullenbak leegmaken, MRU-lijsten wissen, de miniatuurcache in Windows leegmaken, oude geheugendumps en logbestanden verwijderen, en nog veel meer.

CCleaner heeft ook een Tools gebied waar u programma's kunt verwijderen, de programma's die opstarten met Windows kunt bekijken en wijzigen, bestanden kunt vinden en verwijderen die veel schijfruimte in beslag nemen, dubbele bestanden vinden, herstelpunten verwijderen en zelfs een schijf wissen.

Gedachten over CCleaner

Als het nog niet duidelijk is, houden we van CCleaner. Het is klein, snel en grondig. Het adverteert niet om alle problemen onder de zon op te lossen zoals zoveel "registerreparatie"-tools doen. Het doet wat het doet en dat is goed genoeg. Dat vinden we leuk.

We vinden het erg leuk dat er een paar manieren zijn om CCleaner te "installeren". En hoewel we meestal een grote fan zijn van draagbare programma's, is een voordeel van het daadwerkelijk installeren van CCleaner de toevoeging van Run CCleaner en Open CCleaner rechts -klik opties naar uw Prullenbak. Als u van plan bent CCleaner te gebruiken voor algemene systeemreiniging, is dit een erg handige functie.

Mijn enige echte klacht over CCleaner is de verwarrende downloadpagina, die je hier kunt zien. Hoewel we elders in deze recensie verwijzen naar hun veel duidelijkere build-pagina, is de standaard CCleaner-downloadpagina waar de meeste mensen op terechtkomen een beetje verwarrend.

Op het eerste gezicht lijkt het op hun downloadpagina alsof je voor CCleaner moet betalen als je wilt dat het echt iets doet. We krijgen regelmatig e-mails over het feit dat CCleaner niet gratis is. het is echter gratis, maar je kunt ervoor kiezen om te betalen voor hun Professional of Business Edition-versies om persoonlijke ondersteuning, een software-updater en een paar andere functies te krijgen. CCleaner Free werkt 100 procent en zal je niet vragen om iets te betalen om het register of andere bestanden op te schonen (maar sommige instellingen in de gratis versie werken alleen als je Pro hebt).

Het moet duidelijk zijn dat hoewel CCleaner volledig gratis is, het alleen gratis is voor thuisgebruikers. Zakelijke versies van CCleaner zijn vereist als u van plan bent het programma in alles behalve een thuis/persoonlijk scenario te gebruiken.

Een ander triviaal probleem dat we hebben met CCleaner is dat je helemaal aan het begin van het installatieprogramma wordt gevraagd of je naast CCleaner nog een programma wilt installeren. We hebben een ander Piriform-programma gezien en Avast! Gratis antivirus wordt hier geadverteerd, maar anderen kunnen dat ook zijn. Als je niets anders wilt dan CCleaner, verwijder dan het vinkje of weiger het programma dat wordt genoemd, en ga dan door met het normaal installeren van CCleaner.

Kortom, als je denkt dat een registeropschoonprogramma nodig is om een computerprobleem op te lossen, raden we je ten zeerste aan om voor CCleaner te kiezen. Als je geïnteresseerd bent in enkele van de andere echt coole functies voor het opschonen van het systeem, weet dan dat van die programma's CCleaner waarschijnlijk ook de beste keuze is. Het is gewoon een fantastisch programma.

Piriform, het bedrijf achter CCleaner, maakt ook een aantal andere gratis en hoog gewaardeerde systeemprogramma's zoals Recuva, een gratis hulpprogramma voor gegevensherstel, en Defraggler, een volledig gratis defragmentatieprogramma, en Speccy, een gratis systeem informatiehulpprogramma.

Hoe CCleaner te gebruiken

CCleaner is eenvoudig te installeren. Ga gewoon naar hun build-pagina en kies de gewenste installatie-optie.

Kies het standaard installatieprogramma of de slanke versie om CCleaner te installeren zoals elk normaal programma. Kies de draagbare versie als u CCleaner vanaf een flashstation wilt gebruiken of als u liever niet nog een ander programma op uw computer wilt installeren. In dat geval moet u het programma uitpakken voordat u het uitvoert.

Zodra het in gebruik is, volgt u deze stappen om het register op te schonen:

  1. Selecteer het Registry pictogram aan de linkerkant.
  2. Onder de Registry Cleaner kop, zorg ervoor dat alle opties zijn aangevinkt.

    Als je een goed idee hebt wat je wilt dat CCleaner uit het register "opschont", beperk dan in ieder geval de selectie. Als u bijvoorbeeld een foutmelding krijgt wanneer Windows start over een programma dat u niet meer hebt geïnstalleerd, kunt u waarschijnlijk alleen Uitvoeren bij opstarten aangevinkt laten.

  3. Kies Scannen op problemen. CCleaner is klaar met het scannen van uw register op onnodige vermeldingen wanneer de groene voortgangsbalk bovenaan het scherm 100% bereikt.

    Als je besluit de scan halverwege te annuleren, misschien omdat het te lang duurt om te voltooien, kun je nog steeds herstellen wat werd gevonden voordat je de scan annuleerde.

  4. Kies Geselecteerde problemen bekijken.

    Hoewel alle registervermeldingen die CCleaner heeft gevonden standaard zijn aangevinkt, kunt u alle vermeldingen die u wilt behouden uitschakelen. Een van de geweldige dingen van CCleaner in vergelijking met zijn concurrentie is dat het niet overboord gaat. Je bent waarschijnlijk veilig alles te verwijderen dat het vindt.

  5. Selecteer Yes in het dialoogvenster met de vraag "Wilt u een back-up van het register maken voordat u wijzigingen aanbrengt?".

    Image
    Image

    Als u niet wordt gevraagd om een back-up van het register te maken, kunt u ervoor zorgen dat u de volgende keer wel aanwezig bent door Toon prompt voor back-up van registerproblemen in Options in te schakelen > Geavanceerd.

  6. Kies een geschikte plaats om het REG-bestand op te slaan en kies vervolgens Save.

    Dit REG-bestand kan worden gebruikt om de wijzigingen die CCleaner gaat aanbrengen in het register ongedaan te maken. Zie Het Windows-register herstellen als u later besluit de REG-back-up te gebruiken.

  7. Kies op het volgende scherm Fix All Selected Issues.

    Image
    Image

    Je zou ook Fix Issue kunnen kiezen om elk item een voor een te verwijderen, maar de kans is groot dat je niet zeker weet welke items moeten worden bewaard of verwijderd. Gelukkig kan CCleaner dat goed voor je bepalen, dus je kunt ze het beste allemaal tegelijk verwijderen, vooral als het er honderden of duizenden zijn.

  8. Selecteer Close nadat alle wijzigingen zijn voltooid. Dit kan slechts een seconde of twee duren, tot enkele seconden, afhankelijk van hoeveel registersleutels CCleaner verwijdert of wijzigt en hoe snel uw computer is.

Het is nu veilig om CCleaner te sluiten of een andere systeemopschoningstaak uit te voeren met het programma.

Het is echter een goed idee om de bovenstaande stappen opnieuw te herhalen, zelfs als je net een registeropruiming met CCleaner hebt voltooid. Een herhaalde scan is nodig omdat sommige items die eerder zijn verwijderd, mogelijk nog meer objecten creëren die moeten worden verwijderd, in welk geval slechts een tweede scan (of derde of vierde, enz.) nodig is om die nieuwe verweesde items te verwijderen.

Als u een extra scan uitvoert en de resultaten zijn exact hetzelfde als de vorige scan (d.w.z.d.w.z. dezelfde vermeldingen zijn in beide gevallen verwijderd), kunt u stoppen met het herhalen van het opschoonproces. Een reden waarom dit kan gebeuren, is als een proces deze vermeldingen nodig heeft en het systeem ze dus opnieuw aan het opbouwen is, zelfs nadat u ze hebt verwijderd.

CCleaner is volledig gedocumenteerd op de website van Piriform en is een geweldige hulpbron als je hulp nodig hebt.

Aanbevolen: