De 4 beste gratis teksteditors voor Windows & Mac

Inhoudsopgave:

De 4 beste gratis teksteditors voor Windows & Mac
De 4 beste gratis teksteditors voor Windows & Mac
Anonim

Computers zijn vooraf geïnstalleerd met een programma dat tekstbestanden kan openen en bewerken. Het heet TextEdit op Macs en Notepad op Windows, maar geen van beide is zo geavanceerd als sommige van de applicaties van derden die tegenwoordig beschikbaar zijn.

Hieronder staat een lijst met de beste gratis teksteditors. Gebruik ze om alles te bewerken, van TXT-bestanden tot HTML, CSS, JAVA, VBS, PHP, BAT-bestanden en meer. Ze kunnen ook worden gebruikt om tussen deze formaten te converteren.

Als je gewoon een supersnelle manier nodig hebt om de opmaak van wat tekst te verwijderen of om een . TXT-bestand te maken zonder een programma te downloaden, probeer dan Edit Pad. Voor conversies heeft een documentconverter meestal de voorkeur.

Kladblok++

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Interface met tabbladen
  • Herstelt automatisch recent geopende, niet-opgeslagen bestanden
  • Vult automatisch aan terwijl je schrijft
  • Bevat tal van echt nuttige functies zoals macro's, syntaxisaccentuering en plug-ins
  • Opent in principe elk bestand als een tekstdocument
  • Er is een draagbare versie beschikbaar

Wat we niet leuk vinden

  • Werkt alleen op Windows

Notepad++ is een uitstekende alternatieve kladblok-applicatie voor Windows-computers. Het is heel gemakkelijk te gebruiken voor beginners die alleen een tekstbestandsopener of -editor nodig hebben, maar het bevat ook een aantal echt geavanceerde functies.

Dit programma maakt gebruik van browsen met tabbladen, wat betekent dat meerdere documenten tegelijk open blijven en bovenaan als tabbladen worden weergegeven. Hoewel elk tabblad zijn eigen bestand vertegenwoordigt, kan het programma met ze allemaal tegelijk communiceren om bijvoorbeeld bestanden te vergelijken op verschillen en tekst te zoeken of te vervangen.

Waarschijnlijk de gemakkelijkste manier om bestanden met deze tool te bewerken, is door met de rechtermuisknop op het bestand te klikken en Bewerken met Kladblok++ te kiezen in het contextmenu.

Dit programma kan bijna elk bestand openen als een tekstdocument en ondersteunt veel handige plug-ins. Het bevat ook een erg handige functie voor het zoeken en vervangen van tekst, automatische syntaxisaccentuering, automatisch aanvullen van woorden, offline conversie van tekstbestanden.

De zoekoptie zoekt naar woorden met criteria zoals achterwaartse richting, alleen overeenkomen met hele woorden, hoofdletters en omloop.

Ook ondersteund: bladwijzers, macro's, automatische back-up, zoeken op meerdere pagina's, hervatte sessies, alleen-lezen modus, coderingsconversies, zoeken naar woorden op Wikipedia en het document openen in uw webbrowser.

Notepad++ accepteert plug-ins om dingen te doen zoals het automatisch opslaan van geopende documenten, het samenvoegen van alle tekst van geopende documenten in één hoofdbestand, het uitlijnen van de programmeercode, het bewaken van geopende documenten om ze te vernieuwen als ze veranderen, het kopiëren en plakken van meer dan één item in één keer van het klembord en nog veel meer.

Het slaat tekstdocumenten op in een grote verscheidenheid aan formaten zoals TXT, CSS, ASM, AU3, BASH, BAT, HPP, CC, DIFF, HTML, REG, HEX, JAVA, SQL en VBS.

Windows is het enige ondersteunde besturingssysteem, zowel 32-bits als 64-bits versies. Je kunt ook een draagbare versie van de downloadpagina pakken; de ene is in het ZIP-formaat en de andere is een 7Z-bestand.

Beugels

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Perfect voor een overzichtelijke, minimale werkruimte
  • Ondersteunt bewerking op gesplitst scherm
  • Inclusief codespecifieke syntaxismarkering
  • Kan updates voor sommige bestanden live in uw webbrowser bekijken
  • Hiermee kunt u sneltoetsen gebruiken
  • Plug-ins worden ondersteund om extra functies toe te voegen

Wat we niet leuk vinden

  • Voornamelijk gebouwd voor mensen met code-ontwikkeling in gedachten, dus de meeste functies zijn gecentreerd rond projectbestanden, het weergeven van code, enz.
  • Laatste update was in 2020.

Brackets is een gratis teksteditor die in de eerste plaats bedoeld is voor webdesigners, maar die natuurlijk door iedereen kan worden gebruikt om een tekstdocument te bekijken of te bewerken.

De interface is schoon en modern en voelt heel gemakkelijk te gebruiken ondanks alle geavanceerde instellingen. In feite zijn bijna alle opties verborgen voor de gewone site, zodat het voor iedereen gemakkelijk te gebruiken is, wat ook een extreem open gebruikersinterface biedt om te bewerken.

Codeschrijvers vinden het misschien leuk dat Brackets de syntaxis benadrukt, het scherm kan splitsen om meer dan één document tegelijk te bewerken, je op één knop kunt klikken voor een heel eenvoudige afleidingsvrije interface en veel sneltoetsen ondersteunt zodat je kunt snel inspringen, dupliceren, verplaatsen tussen regels, regel wisselen en opmerkingen blokkeren, codehints weergeven of verbergen, en meer.

Je kunt het bestandstype waarmee je werkt snel wijzigen om de regels voor het markeren van de syntaxis onmiddellijk te wijzigen, evenals de codering van het bestand als dat nodig is.

Als u een CSS- of HTML-bestand aan het bewerken bent, kunt u de Live Preview-optie inschakelen om de pagina-update in re altime in uw webbrowser te bekijken terwijl u wijzigingen aanbrengt in het bestand.

In het gebied Werkbestanden kunt u alle bestanden openen die bij een enkel project horen, en snel tussen de bestanden schakelen zonder het programma te verlaten.

Enkele voorbeelden van plug-ins die u kunt gebruiken, zijn een plug-in die W3C-validatie ondersteunt, Ungit om het gebruik van Git gemakkelijker te maken, een HTML-tagmenu en Python-tools.

Het programma wordt geleverd met zowel een donker als een licht thema dat je op elk moment kunt wijzigen, maar er zijn nog tientallen andere die je kunt installeren via Extensiesbeheer.

Het is beschikbaar als een MSI- en DMG-bestand voor respectievelijk gebruik in Windows en macOS.

Komodo Bewerken

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Zeer aantrekkelijke en moderne interface
  • Je kunt virtuele projecten maken om bestanden van verschillende locaties samen te brengen
  • Ondersteunt unieke functies die niet worden gevonden in vergelijkbare teksteditors
  • Het wijzigen van de interface-instellingen is eenvoudig met één klik
  • De interface met tabbladen is gemakkelijk om mee te werken
  • Werkt op Linux, macOS en Windows

Wat we niet leuk vinden

Het is een beetje ingewikkeld, zelfs met zijn minimale gebruikersinterface, voor mensen die alleen een eenvoudige teksteditor willen

Komodo Edit is een andere gratis teksteditor met een duidelijk en minimaal ontwerp dat nog steeds een aantal geweldige functies weet in te pakken.

Verschillende weergavemodi zijn inbegrepen, zodat u snel specifieke vensters kunt openen of sluiten. Een daarvan is een focusmodus om alle geopende vensters te verbergen en alleen de editor weer te geven, en de andere tonen of verbergen dingen zoals mappen, de syntaxiscontroleresultaten en meldingen.

Dit programma vereenvoudigt het beheer van alle open tekstdocumenten. Helemaal bovenaan het programma staat het pad naar het momenteel geopende bestand, en je kunt de pijl naast elke map selecteren om een lijst met bestanden te krijgen, waarvan elk zal openen als een nieuw tabblad in Komodo Edit als je het selecteert.

De mapweergaven aan de zijkant zijn ook erg handig, omdat ze je door het bestandssysteem laten bladeren en virtuele projecten kunnen maken die mappen en bestanden aan elkaar koppelen om beter te organiseren waar je aan moet werken.

Een unieke functie is het gebied in de linkerbovenhoek van het programma waarmee je niet alleen ongedaan kunt maken en opnieuw kunt doen zoals de meeste programma's, maar ook terug kunt gaan naar de vorige cursorlocatie en vooruit kunt gaan om terug te keren naar waar je net was.

Hier zijn enkele andere functies die het vermelden waard zijn: u kunt verbinding maken met een externe FTP-server om bestanden te openen of op te slaan, ondersteunt het markeren van specifieke delen van het document, laat u overschakelen naar een groot aantal bestandstypen om de syntaxis anders te markeren en om onder dat formaat op te slaan, kunt u met het zoekvak "Ga naar alles" zoeken naar bestanden om te openen, add-ons installeren, scripts en opdrachten uitvoeren, menu's openen, andere talen installeren, het kleurenschema wijzigen, enz., recent gesloten tabbladen en bestanden zijn gemakkelijk opnieuw te openen, bekijk voorbeelden van bestanden in een webbrowser, bouw sjablonen van bestaande bestanden, de optie "Bestand bekijken" kan een document in een nieuw venster openen ter referentie zonder dat het wordt toegevoegd aan de lijst met bestanden die u bent bewerken en het neemt macro's op die kunnen worden afgespeeld om dingen te herhalen.

Deze teksteditor werkt naar verluidt met Windows, macOS en Linux.

Visual Studio-code

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Hele mappen kunnen in één keer worden geopend om alle tekstbestanden te openen
  • Een minimale interface is slechts één klik verwijderd
  • Ondersteunt tabbladen voor eenvoudig volgen van bestanden
  • Inclusief een debugger; perfect voor het bewerken van broncode
  • Vaak bijgewerkt met verbeteringen.

Wat we niet leuk vinden

  • Voornamelijk gericht op het bewerken en debuggen van code, dus het kan te veel zijn voor de gemiddelde gebruiker
  • Instellingen zijn moeilijk te veranderen

Visual Studio Code is een gratis teksteditor die voornamelijk wordt gebruikt als broncode-editor.

Het programma is uiterst minimaal en heeft zelfs een "Zen-modus"-optie die onmiddellijk alle menu's en vensters verbergt en het programma maximaliseert om het hele scherm te vullen.

De browse-interface met tabbladen die bij andere teksteditors wordt gebruikt, wordt hier ook ondersteund, wat het heel gemakkelijk maakt om met meerdere documenten tegelijk te werken.

Je kunt ook hele mappen met bestanden tegelijk openen als je aan een project werkt, en zelfs het project opslaan om het later gemakkelijk terug te vinden.

Deze teksteditor is echter waarschijnlijk niet ideaal, tenzij u van plan bent hem voor programmeerdoeleinden te gebruiken. Er zijn hele secties gewijd aan het debuggen van code, het bekijken van commando-outputs, het beheren van source control providers en zelfs het gebruik van een ingebouwde Command Prompt.

Hier zijn enkele functies die nuttig kunnen zijn in dit programma: open hele mappen in één keer vanuit het contextmenu met de rechtermuisknop, de optie "Alle gebeurtenissen wijzigen" maakt het gemakkelijk om tekst te selecteren en te bewerken die u in het hele programma wilt wijzigen hele document in één keer, "Rename Refactoring" verandert de naam van een symbool in elk exemplaar ervan in alle documenten in uw project, het openen van recent gesloten documenten is eenvoudig omdat ze op dezelfde plaats worden vermeld, "IntelliSense" helpt om automatisch code invullen op basis van omringende tekst en de locatie van de cursor in het document, bestanden kunnen automatisch worden opgeslagen als u de optie inschakelt, en documenten kunnen snel worden teruggezet naar de staat waarin ze zich bevonden toen u ze voor het laatst opsloeg.

Visual Studio Code draait op Windows 11, 10 en 8; macOS 10.11 en nieuwer; en Linux-computers.

Aanbevolen: