Spiegelloze camera's versus DSLR-camera's

Inhoudsopgave:

Spiegelloze camera's versus DSLR-camera's
Spiegelloze camera's versus DSLR-camera's
Anonim

Spiegelloze camera's werden vroeger als een noviteit in digitale fotografie beschouwd, en in fotografiekringen zou geen zichzelf respecterende professionele (of amateur die naar professionele toe werkt) er een bezitten. Maar de tijden zijn veranderd en spiegelloze camera's hebben een lange weg afgelegd. Het is zo ver dat veel fotografen proberen te kiezen tussen spiegelloze camera's versus DSLR-camera's bij het nemen van de aankoopbeslissing.

Om het giswerk weg te nemen van welk type camera het beste voor jou is, hebben we tijd besteed aan het beoordelen van beide. Dit is wat we hebben geleerd.

Image
Image

Algemene bevindingen

  • Kleiner en lichter.
  • Iets duurder dan DSLR-camera's.
  • Beeldkwaliteit hangt af van sensorische grootte.
  • Gebruik contrastdetectie om scherp te stellen.
  • Schiet sneller burst-beelden.
  • Elektronische zoeker.
  • Kortere batterijduur door elektronische zoeker.
  • Zwaarder dan spiegelloze camera's.
  • Minder duur.
  • Beeldkwaliteit hangt af van sensorgrootte.
  • Gebruik fasedetectie om scherp te stellen.
  • Snel fotograferen, maar langzamer bij burst-opnamen.
  • Optische zoeker.
  • Betere levensduur van de batterij.

Als het gaat om het kiezen tussen een spiegelloze camera en een DSLR-camera, zijn er veel overeenkomsten en verschillen tussen beide. Een spiegelloze camera is bijvoorbeeld lichter en als je van plan bent om op hoge snelheid te fotograferen, is hij sneller. Maar een DSLR-camera is beter als je een goedkopere instap in professionele fotografie-apparatuur nodig hebt, en kan handig zijn als je een camera nodig hebt die voldoende batterijvermogen heeft om een lange fotoshoot mee te gaan.

Beide typen camera's met verwisselbare lens kunnen foto's van hoge kwaliteit maken, hoewel de exacte kwaliteit afhangt van de beeldsensor die in de camera is verpakt. Je kunt nog steeds full-frame, crop frame en andere formaten krijgen, ongeacht de keuze die je maakt, maar DSLR's zijn beproefd, waardoor veel ervaren fotografen aarzelen om de overstap helemaal te maken.

Grootte en gewicht: spiegelloze camera's zijn gemakkelijker te dragen

  • Geen intern spiegelsysteem.
  • Lenzen kunnen de camera zwaarder maken.
  • Geen optische zoeker vermindert het gewicht nog meer.
  • Intern spiegelsysteem draagt bij aan het gewicht van de camera.
  • Lenzen kunnen de camera zwaarder maken.
  • Optische zoeker draagt bij aan het totale gewicht van het systeem.

Een van de meest genoemde redenen om een spiegelloze camera te verkiezen boven een DSLR is het gewicht. Het totale gewicht van de spiegelloze camera is om één simpele reden merkbaar minder dan dat van een DSLR: de spiegelloze camera heeft geen intern spiegelsysteem en dat is een groot percentage van het gewicht van DSLR-camera's.

Natuurlijk zal het toevoegen van lenzen aan de camera gewicht toevoegen, maar over het algemeen geeft het 'spiegelloze' deel van de spiegelloze camera het een voordeel ten opzichte van een DSLR, waardoor het gemakkelijker te dragen is, vooral wanneer er meerdere camera's in het spel komen.

Een deel van wat een spiegelloze camera maakt, is ook een lichtere body vanwege het kleinere formaat. Als reactie op de vraag van fotografen maken sommige fabrikanten echter grotere body's met meer functies, waardoor de camera zwaarder wordt.

Scherpstellen en beeldkwaliteit: afhankelijk van het model

  • De meeste gebruiken contrastdetectie-AF.
  • Kan langzaam focussen.
  • Moeilijkheden bij het scherpstellen in situaties met weinig licht.
  • Autofocus met fasedetectie gebruiken.
  • Stel sneller scherp in situaties met weinig licht.
  • Misschien niet zo goed scherpstellen in livebeeld.

Historisch gezien schrokken fotografen terug van spiegelloze camera's vanwege het focussysteem dat ze gebruikten - contrastdetectie. Bij dit type scherpstelling wordt in wezen gezocht naar het gebied met het grootste contrast in een afbeelding en wordt op dat punt scherpgesteld. Het resulteert in de meeste gevallen in een scherpe focus, maar het is traag; vooral wanneer een full frame of crop frame sensor in gebruik is.

Dslr-camera's daarentegen gebruiken autofocus met fasedetectie, waarbij vergelijkende versies van een afbeelding vanuit verschillende hoeken worden gebruikt om het beste focuspunt te bepalen. Hoewel dit traag klinkt, is het in feite veel sneller dan proberen het punt met het grootste contrast te bepalen, vooral in situaties met weinig licht.

Moderne spiegelloze camera's zijn beter ontworpen dan eerdere versies, en sommige hebben nu zowel contrast- als fasedetectie, wat een betere focus geeft in situaties met weinig licht en snellere focus in alle situaties, maar ze zijn nog steeds vergelijkbaar met DSLR-camera's omdat ze digitale displays hebben in plaats van optische zoekers. Doorgaans geeft een optische zoeker u een nauwkeurigere weergave van het beeld dat u vastlegt, waardoor de drempel voor door de gebruiker ingevoerde scherpstelfouten wordt verlaagd.

Ten slotte is de beeldkwaliteit van beide typen camera's vergelijkbaar. De beeldkwaliteit hangt af van de sensor die wordt gebruikt om het beeld vast te leggen, en aangezien zowel spiegelloze camera's als DSLR-camera's dezelfde typen (en zelfs merken) sensoren gebruiken, kun je van beide typen camera's een vergelijkbare kwaliteit verwachten.

Batterijlevensduur: DSLR wint elke keer

  • Gebruikt een digitale zoeker die de batterij sneller leegt dan DSLR.
  • Bevat meestal digitale functies die de levensduur van de batterij kunnen verkorten.
  • Gebruikt optische zoeker, die de levensduur van de batterij verlengt.
  • Omvat digitale functies die de levensduur van de batterij kunnen verlengen.

Een ander ding om te overwegen bij het kiezen tussen spiegelloze camera's versus DSLR-camera's is de levensduur van de batterij. Door de aard van het ontwerp verbruiken spiegelloze camera's de levensduur van de batterij veel sneller dan DSLR-camera's. Dit komt omdat niet alleen het mechanisme waarmee foto's worden gemaakt meer stroom verbruikt (geen spiegel betekent een digitale functie om licht op de beeldsensor te blokkeren en toe te laten), maar omdat er geen optische zoeker is, moet de camera een groot LCD-scherm verlicht houden tijdens het fotograferen is actief.

Als gevolg hiervan raakt de batterij snel leeg bij spiegelloze camera's. Wanneer u extra digitale functies toevoegt, zoals beeldmanipulatie of delen na het vastleggen, kan dat extra belasting veroorzaken. DSLR-camera's kunnen ook vergelijkbare functies hebben, die de levensduur van de batterij kunnen verkorten, maar zonder de afvoer van de live preview (LCD-scherm), en met een fysieke spiegel om het licht naar de sensor te regelen, gaat het beslag op een DSLR langer mee, waardoor het is ideaal voor het maken van lange fotoshoots.

Eindoordeel

Zowel spiegelloze als DSLR-camera's bieden geweldige verwisselbare lensopties voor fotografen, en spiegelloze camera's hebben een lange weg afgelegd sinds ze voor het eerst werden geïntroduceerd. Tot nu toe zelfs dat sommige professionele fotografen tegenwoordig spiegelloze camera's gebruiken als onderdeel van hun normale uitrusting. Spiegelloze camera's zijn lichter en met moderne ontwikkelingen hebben sommige een scherpstelsysteem dat vergelijkbaar is met DSLR-camera's.

Toch is DSLR meestal de keuze voor de meeste professionele fotografen, want hoewel ze zwaarder zijn, maken ze geweldige foto's in elke lichtsituatie en hebben ze een langere batterijduur, waardoor ze betrouwbaarder zijn. Veel fotografen verlangen ook nog steeds naar de mogelijkheid om de optische zoeker te gebruiken om te kadreren en te fotograferen.

Om deze redenen is het duidelijk dat DSLR-camera's nog steeds favoriet zijn bij professionele, amateur- en zelfs hobbyfotografen die een betrouwbare camera willen die de gewenste foto's op de meest comfortabele manier vastlegt.

Aanbevolen: