Wat zijn PS/2-poorten en PS/2-connectoren?

Inhoudsopgave:

Wat zijn PS/2-poorten en PS/2-connectoren?
Wat zijn PS/2-poorten en PS/2-connectoren?
Anonim

PS/2 is een inmiddels ter ziele gegane, standaard type verbinding dat wordt gebruikt om toetsenborden, muizen en andere invoerapparaten op een computer aan te sluiten.

Over het algemeen verwijst het naar de soorten kabels (PS/2-kabel), poorten (PS/2-poort) en andere connectoren die worden gebruikt met dit soort toetsenborden en muizen.

Deze poorten zijn rond en bestaan uit 6 pinnen. In de meeste gevallen zijn paarse PS/2-poorten bedoeld voor toetsenborden, terwijl groene voor muizen.

Dit verbindingstype werd voor het eerst geïntroduceerd in 1987 met de IBM Personal System/2-serie personal computers. De standaard is volledig vervangen door de veel snellere en flexibelere USB-standaard in consumentenmachines. PS/2 werd officieel uitgeroepen tot legacy-poort in het jaar 2000, wat de weg vrijmaakte voor de volledige overname van USB.

PS2 is ook een afkorting voor Sony's PlayStation 2, maar de kabels, poorten en andere gerelateerde hardware van de gameconsole zijn niet gerelateerd aan het PS/2-verbindingstype.

Is er nog meer gebruik voor PS/2?

Voor het grootste deel, nee, PS/2 is echt weg. Er zijn geen stapels PS/2-apparaten die nergens heen kunnen. Computers en hun randapparatuur zijn ongeveer tegelijkertijd naar USB gemigreerd.

Er was echter een tijd tijdens de overgang dat je misschien een nieuwe computer had gekocht die alleen USB-poorten had, maar je wilde je vertrouwde, op PS/2 gebaseerde toetsenbord en muis gebruiken. In die situaties kan een PS/2-naar-USB-converter van pas komen (daarover hieronder meer) en het zou een reden kunnen zijn dat u nog steeds af en toe een PS/2-apparaat thuis zult aantreffen.

PS/2 werkt over het algemeen beter dan USB in een "switching"-omgeving, waar één toetsenbord, muis en monitor een aantal verschillende computers bedient. Dit soort instellingen is gebruikelijk in datacenters, zij het oudere.

Software voor externe toegang wordt nu vaker gebruikt in zakelijke en bedrijfsomgevingen, waardoor iedereen met toegang op afstand verbinding kan maken met een onbeperkt aantal andere computers, waardoor PS/2-switching-apparaten helemaal niet meer nodig zijn.

In sommige situaties waar beveiliging van cruciaal belang is, kan PS/2 echter de voorkeur hebben. Als de computer alleen op deze oudere standaard draait, kunnen alle typen USB-verbindingen worden uitgeschakeld om te voorkomen dat verwisselbare apparaten virussen naar de computer overbrengen of er bestanden vanaf kopiëren.

Een ander gebruik voor PS/2 is als het openen van het BIOS-configuratieprogramma moeilijk blijkt te zijn met een USB-apparaat. Problemen met USB-stuurprogramma's kunnen ervoor zorgen dat het toetsenbord geen interactie heeft met het hulpprogramma, iets waar PS/2 meestal geen probleem mee heeft.

PS/2 kan ook worden gebruikt als er een beperkt aantal USB-poorten is. PS/2 kan worden gebruikt voor het toetsenbord en de muis om USB-poorten vrij te maken voor andere apparaten zoals externe harde schijven.

Werken PS/2 naar USB-converters?

Image
Image

PS/2-naar-USB-converters bieden een manier om oudere PS/2-apparaten aan te sluiten op een computer die alleen USB ondersteunt. Ze zijn een geweldige optie als je nieuwere invoerapparaten hebt die USB gebruiken, maar je bent nog niet helemaal klaar om je hele computer te upgraden. Sluit gewoon een converter aan tussen het toetsenbord/de muis en de USB-poort.

Helaas zijn deze converterkabels berucht met fouten en ondersteunen ze vaak alleen bepaalde typen PS/2-toetsenborden en muizen. Dit is minder een probleem naarmate de tijd verstrijkt en deze mindere producten van de markt worden verwijderd, maar het is iets om in gedachten te houden als je winkelt.

Zoals alle computerhardware, als je op zoek bent naar dit soort converter, doe dan wat onderzoek en lees productrecensies - Amazon somt veel PS/2-naar-USB-converters op. Ongetwijfeld zal een hoog gewaardeerde converter het werk doen.

Wat doe je als een PS/2-toetsenbord of muis vastloopt?

Er zijn veel redenen waarom een computer kan vastlopen, ook wel bevriezing genoemd, maar als je weet dat het alleen het toetsenbord of de muis is, en het zijn PS/2-apparaten, is de oplossing meestal vrij eenvoudig.

Dit gebeurt meestal wanneer de muis of het toetsenbord net genoeg loskomt om de verbinding met uw computer te verliezen. Helaas is het niet genoeg om de poort gewoon weer in de houder te duwen.

In tegenstelling tot de nieuwere USB-standaard, is PS/2 niet hot-swappable, wat betekent dat je een PS/2-apparaat niet kunt loskoppelen en weer aansluiten en verwachten dat het werkt. Uw computer moet opnieuw worden opgestart zodra er opnieuw een stevige verbinding tot stand is gebracht.

Voeg dit toe aan de lange lijst met redenen waarom USB een verbetering is ten opzichte van PS/2.

Aanbevolen: