Wat is een Booleaanse zoekopdracht?

Inhoudsopgave:

Wat is een Booleaanse zoekopdracht?
Wat is een Booleaanse zoekopdracht?
Anonim

Een Booleaanse zoekopdracht, in de context van een zoekmachine, is een type zoekopdracht waarbij u speciale woorden of symbolen kunt gebruiken om uw zoekopdracht te beperken, uit te breiden of te definiëren.

Dit is mogelijk via Booleaanse operatoren zoals AND, OR, NOT, en NEAR, evenals de symbolen + (optellen) en - (aftrekken).

Wanneer u een operator opneemt in een Booleaanse zoekopdracht, introduceert u ofwel flexibiliteit om een breder scala aan resultaten te krijgen, of u definieert beperkingen om het aantal niet-gerelateerde resultaten te verminderen.

Image
Image

De meeste populaire zoekmachines ondersteunen Booleaanse operatoren, maar de eenvoudige zoekfunctie die u op een website vindt, doet dat waarschijnlijk niet.

Booleaanse betekenis

George Boole, een Engelse wiskundige uit de 19e eeuw, ontwikkelde een algebraïsche methode die hij voor het eerst beschreef in zijn boek uit 1847, The Mathematical Analysis of Logic, en die hij uiteenzette in zijn An Investigation of the Laws of Thought (1854).

Booleaanse algebra is fundamenteel voor moderne computers, en alle belangrijke programmeertalen bevatten het. Het komt ook veel voor in statistische methoden en verzamelingenleer.

De databasezoekopdrachten van tegenwoordig zijn grotendeels gebaseerd op Booleaanse logica, waarmee we parameters in detail kunnen specificeren, bijvoorbeeld door termen te combineren om op te nemen en andere uit te sluiten. Aangezien internet verwant is aan een enorme verzameling informatiedatabases, zijn Booleaanse concepten hier ook van toepassing.

Booleaanse zoekoperators

Voor de doeleinden van een Booleaanse zoekopdracht op internet zijn dit de termen en symbolen die u moet kennen:

Booleaanse operator Symbool Uitleg Voorbeeld
EN + Alle woorden moeten aanwezig zijn in de resultaten voetbal EN nfl
OF Resultaten kunnen elk van de woorden bevatten paleo OF oer
NIET - Resultaten omvatten alles behalve de term die volgt op de operator dieet NIET veganistisch
NEAR De zoektermen moeten binnen een bepaald aantal woorden van elkaar voorkomen zweedse NEAR minister

De meeste zoekmachines gebruiken standaard de OR Boolean-operator, wat betekent dat je een heleboel woorden kunt typen en naar elk van hen zal zoeken, maar niet noodzakelijkerwijs allemaal.

Niet alle zoekmachines ondersteunen deze Booleaanse operatoren. Google begrijpt bijvoorbeeld - maar ondersteunt NOT niet. Meer informatie over Booleaanse zoekopdrachten op Google voor hulp.

Waarom Booleaanse zoekopdrachten nuttig zijn

Als je regelmatig zoekt, zoals dog als je foto's van honden zoekt, krijg je een enorm aantal resultaten, mogelijk in de miljarden. Een Booleaanse zoekopdracht zou hier nuttig zijn als u op zoek bent naar een specifiek hondenras of als u niet geïnteresseerd bent in het zien van foto's voor een specifiek type hond.

In plaats van door alle hondenfoto's te bladeren, kunt u de NOT-operator gebruiken om foto's van poedels of boksers uit te sluiten.

Een Booleaanse zoekopdracht is vooral handig na het uitvoeren van een eerste zoekopdracht. Als u bijvoorbeeld een zoekopdracht uitvoert die veel resultaten oplevert die betrekking hebben op de woorden die u hebt ingevoerd, maar niet echt weergeven wat u zocht, kunt u beginnen met het introduceren van Booleaanse operatoren om enkele van die resultaten te verwijderen en expliciete woorden toe te voegen.

Om terug te keren naar het voorbeeld van de hond, overweeg dit: je ziet veel willekeurige hondenfoto's, dus je voegt +park toe om honden in parken te zien. Misschien zijn die miljarden resultaten nu teruggebracht tot enkele miljoenen. Nu wil je de resultaten met water verwijderen, dus je voegt - water Onmiddellijk toe, met deze ene truc op het web heb je talloze resultaten verwijderd die je niet wilt zien.

Meer Booleaanse zoekvoorbeelden

Hieronder staan nog enkele voorbeelden van Booleaanse operatoren. Onthoud dat je ze kunt combineren en andere geavanceerde zoekopties kunt gebruiken, zoals aanhalingstekens, om zinnen te definiëren.

Booleaanse operatoren moeten in hoofdletters staan zodat de zoekmachine ze kan begrijpen als een operator en niet als een gewoon woord.

EN

Zo vind je gratis spellen door beide woorden op te nemen:


gratis EN-spellen

Deze zoekt naar videochat-apps die zowel op Windows- als iOS-apparaten kunnen worden uitgevoerd:


"videochat-app" iOS EN Windows

OF

Zoek hiernaar om open huizen te vinden die beide dagen open zijn:


"open huizen" zaterdag OF zondag

Als je niet zeker weet hoe het artikel moet worden geformuleerd, kun je een zoekopdracht als deze proberen om beide woorden te dekken:


"beste webbrowser" macOS OF Mac

NIET

Zoek films waarin 2022 wordt genoemd, maar sluit alle pagina's uit met het woord komedie:


2022 films -komedie

Zoek webpagina's over paleo-recepten, maar zorg ervoor dat geen van deze de woorden "suiker toevoegen" bevat:


"paleorecepten" -"suiker toevoegen"

Aanbevolen: