21 Dingen die je niet wist over harde schijven

Inhoudsopgave:

21 Dingen die je niet wist over harde schijven
21 Dingen die je niet wist over harde schijven
Anonim

Al onze computers, groot en klein, hebben een of ander type harde schijf en de meesten van ons weten dat dit het stuk hardware is dat onze software, muziek, video's en zelfs onze besturingssystemen opslaat.

Image
Image

Bovendien zijn er echter waarschijnlijk een paar dingen die je niet wist over dit alomtegenwoordige stuk computerapparatuur:

Feiten over harde schijven

  1. De allereerste harde schijf, de 350 Disk Storage Unit, verscheen niet zomaar uit het niets in de winkelrekken, maar maakte deel uit van een compleet computersysteem van IBM, uitgebracht in september 1956… ja, 1956 !
  2. IBM begon dit geweldige nieuwe apparaat in 1958 naar andere bedrijven te verzenden, maar ze stopten het waarschijnlijk niet zomaar in de post - 's werelds eerste harde schijf was ongeveer zo groot als een industriële koelkast en woog ten noorden van een ton.
  3. Het verzenden van dat ding was waarschijnlijk het laatste in de gedachten van elke koper, gezien het feit dat deze harde schijf in 1961 voor meer dan $ 1.000 USD per maand huurde. Als dat schandalig leek, zou je het altijd kunnen kopen voor iets meer dan $ 34.000 USD.
  4. Een gemiddelde harde schijf die tegenwoordig beschikbaar is, zoals een Seagate-model van 8 TB dat misschien iets meer dan $ 200 USD kost, is meer dan 300 miljoen keer goedkoper dan die eerste IBM-schijf was.
  5. Als een klant in 1960 zoveel opslagruimte wilde hebben, zou het haar $77,2 miljard USD hebben gekost, iets meer dan het hele BBP van het Verenigd Koninkrijk dat jaar!
  6. IBM's dure, monsterlijke harde schijf had een totale capaciteit van iets minder dan 4 MB, ongeveer de grootte van een enkel muzieknummer van gemiddelde kwaliteit zoals je zou krijgen van iTunes of Amazon.
  7. De harde schijven van tegenwoordig kunnen iets meer opslaan. Sinds eind 2015 heeft Nimbus het record voor de grootste harde schijf, de 100 TB ExaDrive, maar 8 TB-schijven komen veel vaker voor (en ook veel goedkoper).
  8. Dus slechts 60 jaar nadat IBM's 3,75 MB harde schijf de beste van het beste was, kunt u meer dan 2 miljoen keer zoveel opslagruimte krijgen in een 8 TB schijf en, net als we hebben net gezien, voor een fractie van de kosten.
  9. Grotere harde schijven laten ons niet alleen meer spullen opslaan dan vroeger, ze maken hele nieuwe industrieën mogelijk die gewoon niet hadden kunnen bestaan zonder deze grote vooruitgang in opslagtechnologie.
  10. Goedkope maar grote harde schijven stellen bedrijven als Backblaze in staat een service te bieden waarbij u een back-up van uw gegevens naar hun servers maakt in plaats van naar uw eigen back-upschijven. In 2022 gebruikten ze daarvoor 207 478 harde schijven en in 2020 sloegen die harde schijven in totaal 1 exabyte aan gegevens op.
  11. Denk eens aan Netflix, dat volgens een rapport uit 2013 3,14 PB (dat is ongeveer 3,3 miljoen GB) schijfruimte nodig had om al die films op te slaan!
  12. Denk je dat de behoeften van Netflix groot zijn? Facebook sloeg medio 2014 bijna 300 PB aan gegevens op harde schijven op. Ongetwijfeld is dat aantal tegenwoordig een stuk groter.
  13. Niet alleen is de opslagcapaciteit toegenomen, maar tegelijkertijd is de omvang ook afgenomen… drastisch dus. Een enkele MB neemt tegenwoordig 11 miljard keer minder fysieke ruimte in dan een MB in de late jaren 50.
  14. Als je dat op een andere manier bekijkt: die 256 GB smartphone in je zak staat gelijk aan 54 olympische zwembaden helemaal vol met harde schijven uit het 1958-tijdperk.
  15. In veel opzichten verschilt die oude IBM-harde schijf niet zo veel van moderne harde schijven: beide hebben p-laatjes die ronddraaien en een kop bevestigd aan een arm die gegevens leest en schrijft.
  16. Die draaiende schotels zijn behoorlijk snel, ze draaien meestal 5, 400 of 7, 200 keer per minuut, afhankelijk van de harde schijf.
  17. Al die bewegende delen genereren warmte en beginnen uiteindelijk te falen, vaak luid. Het zachte geluid dat je computer maakt, zijn waarschijnlijk de ventilatoren die lucht circuleren, maar die andere, onregelmatige, zijn vaak je harde schijf.
  18. Dingen die bewegen verslijten uiteindelijk - dat weten we. Om die reden, en om andere redenen, vervangt de solid-state drive, die geen bewegende delen heeft (het is eigenlijk een gigantische flashdrive), langzaam de traditionele harde schijf. (Zie HDD vs SSD voor meer informatie.)
  19. Helaas kunnen noch traditionele noch SSD-harde schijven voor altijd blijven krimpen. Probeer een stukje gegevens op te slaan in een te kleine ruimte, en de fysica van hoe harde schijven werken, wordt afgebroken. (Serieus, het heet superparamagnetisme.)
  20. Dat betekent alleen dat we gegevens in de toekomst op verschillende manieren moeten opslaan. Veel sci-fi klinkende technologie is momenteel in ontwikkeling, zoals 3D-opslag, holografische opslag, DNA-opslag, diamantopslag en meer.
  21. Over sciencefiction gesproken, Data, het Android-personage in Star Trek, zegt in één aflevering dat zijn brein 88 PB bevat. Dat is veel minder dan Facebook, zo lijkt het, waarvan we niet precies weten hoe we het moeten aanpakken.

Aanbevolen: