WMA-bestand (wat het is en hoe er een te openen)

Inhoudsopgave:

WMA-bestand (wat het is en hoe er een te openen)
WMA-bestand (wat het is en hoe er een te openen)
Anonim

Wat te weten

  • Een WMA-bestand is een Windows Media Audio-bestand.
  • Speel er een af met Windows Media Player, VLC, AllPlayer of MPlayer.
  • Converteer er een naar MP3, OGG, WAV, AAC, M4A, enz., met Zamzar.

Dit artikel legt uit wat WMA-bestanden zijn en hoe je er een kunt afspelen of converteren naar een ander audioformaat.

Wat is een WMA-bestand?

Een bestand met de WMA-bestandsextensie is een Windows Media Audio-bestand. Microsoft heeft dit lossy-formaat gemaakt om te concurreren met MP3, dus het wordt vaak gebruikt voor het streamen van online muziek.

Er zijn meerdere subformaten van WMA, waaronder WMA Pro, een lossy codec die audio met hoge resolutie ondersteunt; WMA Lossless, een verliesvrije codec die de audio comprimeert zonder kwaliteitsverlies; en WMA Voice, een lossy codec bedoeld voor toepassingen die spraakweergave ondersteunen.

Ook ontwikkeld door Microsoft is het Windows Media Video-bestandsformaat, dat de WMV-extensie gebruikt.

ASF is een video- en audiocontainerformaat dat ook door Microsoft is ontwikkeld en dat vaak WMA- of WMV-gegevens bevat.

Hoe een WMA-bestand te openen

Windows Media Player is het beste programma om WMA-bestanden af te spelen, omdat het in de meeste versies van Windows zit. U kunt echter wel naar WMA-bestanden luisteren in andere besturingssystemen met software van derden, zoals VLC, MPC-HC, AllPlayer en MPlayer.

Image
Image

TwistedWave Online Audio Editor biedt een snelle manier om een WMA-bestand in uw browser af te spelen als u geen van deze programma's op uw computer hebt geïnstalleerd. Het werkt op elk besturingssysteem.

Als je het bestand wilt afspelen in een programma of apparaat (zoals een iPhone) dat het WMA-formaat niet standaard ondersteunt, kun je het gewoon converteren naar een ander formaat dat wel wordt ondersteund, met behulp van een van de converters hieronder beschreven.

Als u merkt dat een toepassing op uw computer het bestand probeert te openen, maar het is de verkeerde toepassing of u wilt liever dat een ander geïnstalleerd programma het opent, raadpleeg dan onze handleiding Hoe u bestandsassociaties in Windows kunt wijzigen.

Een WMA-bestand converteren

Veel gratis bestandsconversieprogramma's kunnen worden gebruikt om een WMA-bestand naar een ander audioformaat te converteren, zoals onder andere MP3, WAV, FLAC, M4A of M4R. Sommige moeten op uw computer worden geïnstalleerd voordat u ze kunt gebruiken, maar andere kunnen volledig in uw webbrowser worden uitgevoerd.

Freemake Audio Converter is een programma dat je moet installeren om het te kunnen gebruiken. Omdat het batch-bestandsconversies ondersteunt, kan het worden gebruikt om eenvoudig meerdere WMA-bestanden in een ander formaat op te slaan.

Misschien geeft u de voorkeur aan een online WMA-converter omdat deze via uw webbrowser werkt, wat betekent dat u het programma niet hoeft te downloaden voordat u het kunt gebruiken. Dit betekent echter wel dat u het geconverteerde bestand terug naar uw computer moet downloaden.

Zamzar is een voorbeeld van een online WMA naar MP3-converter, maar het kan het bestand ook converteren naar WAV en verschillende andere formaten, net als een downloadbare converter.

Image
Image

Hoewel bij de meeste audioconversies het bestand naar een ander audioformaat moet worden geconverteerd, is het ook mogelijk om het WMA-bestand naar tekst te "converteren". Dit is handig als het bestand is gemaakt op basis van een opname van iemand die praat. Software zoals Dragon kan spraak omzetten in tekst.

Kan het nog steeds niet openen?

Bestandsindelingen gebruiken soms dezelfde of vergelijkbare letters voor bestandsextensies, en dit kan verwarrend zijn. Je zou kunnen denken dat je een WMA-bestand hebt, maar het kan iets zijn dat eruitziet alsof het die bestandsextensie heeft.

WMF (Windows Metafile), WMZ (Compressed Windows Media Player Skin) en WML (Wireless Markup Language)-bestanden delen bijvoorbeeld enkele van dezelfde letters als WMA, maar worden in feite niet voor hetzelfde doel gebruikt audiobestandsformaat.

Enkele andere voorbeelden zijn Windows Media Photo-bestanden die de. WMP-bestandsextensie gebruiken, en WAM-bestanden (Worms Armageddon Mission). De bestandsindeling van GarageBand MagicMentor-sjabloon gebruikt ook een paar van dezelfde letters voor. MWAND-bestanden.

Andere soorten WMA-bestandsindelingen

Er zijn drie subformaten waarin een WMA-bestand kan bestaan, naast Windows Media Audio:

  • Windows Media Audio Professional: deze lossy codec is vergelijkbaar in die zin dat de meeste van dezelfde coderingsfuncties zijn opgenomen. Het ondersteunt echter ook betere entropiecodering en efficiëntere stereocodering.
  • Windows Media Audio Lossless: Dit subformaat is bedoeld om te worden gebruikt voor het archiveren van het WMA-bestand, omdat het de audiogegevens comprimeert zonder kwaliteitsverlies. Eenmaal gedecomprimeerd, is de audio identiek aan het origineel. Typische compressieniveaus vallen tussen 1,7:1 en 3:1.
  • Windows Media Audio Voice: deze codec gebruikt compressie die hoger is dan standaard WMA en concurreert met anderen zoals Speex en ACELP. WMA Voice wordt gebruikt voor spraakprogramma's met een lage bandbreedte.

Aanbevolen: