PSP en PS Vita naast elkaar

Inhoudsopgave:

PSP en PS Vita naast elkaar
PSP en PS Vita naast elkaar
Anonim

De PlayStation Portable (PSP) en PlayStation Vita waren twee van Sony's pogingen om door te breken op de markt voor draagbare videogameconsoles. Ze brachten respectievelijk in 2004 en 2011 in Japan uit. Wat is het verschil tussen hen? We splitsen het op.

Sony stopte met de PSP in 2014. De PS Vita werd stopgezet in 2019.

PSP vs. PS Vita vanaf het front

Image
Image

Op het eerste gezicht lijkt de PS Vita een stuk groter dan de PSP, maar het is niet zo'n groot verschil. Zeker, het is groter. Het is eigenlijk een beetje slanker dan de PSP-2000 (dat is de zilveren op de foto) en het is zeker zwaarder. Over het algemeen voelt het echter niet al te omvangrijk aan, alleen substantiëler dan de PSP.

In termen van wat er zich op de voorkant van het apparaat bevindt, kun je zien dat de bedieningselementen grotendeels hetzelfde zijn, met de D-pad en vormknoppen op min of meer dezelfde locaties op beide apparaten. De luidsprekers zijn lager naar beneden verplaatst, terwijl het volume en een paar andere knoppen van het gezicht zijn verplaatst. De grote verschillen zijn drie: ten eerste is er een tweede analoge stick op de PS Vita. Hoera! Niet alleen dat, maar dit zijn echte sticks en veel comfortabeler in gebruik dan de nub van de PSP. Ten tweede is er de camera aan de voorkant, redelijk onopvallend in de buurt van de vormknoppen. En tot slot, kijk eens naar de grootte van dat scherm! Het is niet enorm groter dan het PSP-scherm, maar het is een duidelijke toename, en met de betere resolutie ziet het er veel beter uit.

PSP vs. PS Vita van de top

Image
Image

Zoals gezegd is de PS Vita dunner dan de PSP (dat is een PSP-2000 op de foto). Het is geen enorm verschil, maar je voelt het als je ze allebei vasthoudt. Je kunt ook zien dat de verschillende andere knoppen en ingangen nogal wat worden geschud. De volumeknoppen bevinden zich aan de bovenkant van de PS Vita in plaats van aan de voorkant, en de aan / uit-knop is er ook. Het verplaatsen van de aan/uit-knop was een goed idee. Sommige mensen klaagden over het per ongeluk uitschakelen van hun PSP in het midden van een game, omdat de aan/uit-schakelaar precies op de plek zat waar je rechterhand de neiging heeft om te rusten als je hem voor langere tijd vasthoudt. Dat is geen probleem met de PS Vita. Bovenop de PS Vita bevinden zich ook de gamekaartsleuf (links) en een accessoirepoort (rechts).

De hoofdtelefoonaansluiting zit nog steeds aan de onderkant, maar nu is het een gewone aansluiting en niet het dubbele doel dat de PSP had. De geheugenkaartsleuf en ingang voor de USB/oplaadkabel bevinden zich ook aan de onderkant. In tegenstelling tot de PSP hebben de zijkanten van de PS Vita geen knoppen, ingangen of bedieningselementen, wat betekent dat niets je grip verstoort.

PSP vs. PS Vita vanaf het begin

Image
Image

Er is niet veel om naar te kijken op de achterkant van de PSP en PS Vita. Eigenlijk zijn er maar vier dingen om op te merken. Ten eerste de afwezigheid van een UMD-station (Universal Media Disc) op de PS Vita. De Vita sloot die technologie af voor cartridges en digitale downloads. Twee, er is een groot touchpad aan de achterkant van de PS Vita, hoewel het meestal een gimmick was en onderbenut door game-ontwikkelaars. Drie, er is nog een camera op de PS Vita. Het is groter en opvallender dan de camera aan de voorkant, maar nog steeds relatief onopvallend. En vier, de PS Vita heeft mooie kleine vingergrepen. Een ding dat ontbrak in het herontwerp van de PSP, was de gebeeldhouwde vorm van de achterkant van de PSP-1000, die perfect was om vast te pakken. Deze verschillen zorgen ervoor dat de PS Vita gemakkelijker vast te houden is dan de PSP-2000 of -3000.

PSP vs. PS Vita-gameverpakking

Image
Image

De verpakking van de PS Vita-game is een stuk kleiner dan de verpakking van de PSP-game. Het is dezelfde breedte, maar dunner en korter. Het lijkt een beetje op een PS3-gameverpakking ter grootte van een pop.

PSP vs. PS Vita Game Media

Image
Image

Je kunt hier zien dat de games zelf ook aanzienlijk kleiner zijn voor de PS Vita. Die kaarten zijn zelfs kleiner dan Nintendo DS-karren. Maar er is veel verspilde ruimte in de doos.

PSP vs. PS Vita-gamegeheugen

Image
Image

Ten slotte is hier een foto van een PSP-geheugenstick en een PS Vita-geheugenkaart. Ja, de PS Vita-kaarten zijn klein. En ze hebben vier keer de capaciteit van de PSP-kaart. (Als je je afvraagt wat de schaal is: een PSP-geheugenstickduo/produo is ongeveer een centimeter bij een centimeter groot.) Als je er meer dan één hebt, heb je een soort hoesje of doos nodig om stop ze erin, want bedenk hoe gemakkelijk ze verloren kunnen gaan.

Dit zou een goed argument kunnen zijn om de geheugenkaart met de grootste capaciteit te kopen die je je kunt veroorloven, zodat je er niet mee hoeft te jongleren en het risico loopt er een te verliezen.

Aanbevolen: