Wat is een NEF-bestand? (En hoe je er een opent)

Inhoudsopgave:

Wat is een NEF-bestand? (En hoe je er een opent)
Wat is een NEF-bestand? (En hoe je er een opent)
Anonim

Wat te weten

  • Een NEF-bestand is een Nikon Raw Image-bestand.
  • Open er een met ViewNX 2, IrfanView, Pics.io en andere fotoviewers.
  • Converteer naar JPG, PNG, DNG, enz. met sommige van die programma's en andere zoals Photoshop.

Dit artikel beschrijft wat een NEF-bestand is, hoe je er een kunt openen op al je apparaten en welke programma's er een kunnen converteren naar een meer algemeen beeldformaat zoals-j.webp

Wat is een NEF-bestand?

Een NEF-bestand is een Nikon Raw Image-bestand. Het is een afkorting voor Nikon Electronic Format en wordt uitsluitend gebruikt op Nikon-camera's.

Net als andere RAW-beeldbestanden, behouden NEF-bestanden alles dat door de camera is vastgelegd voordat enige verwerking wordt ondergaan, inclusief de metadata zoals het camera- en lensmodel.

Het NEF-bestandsformaat is gebaseerd op TIFF.

Dit bestandsformaat wordt soms Nikon Electronic File genoemd. Hetzelfde acroniem wordt ook gebruikt door andere technologietermen, zoals netwerkefficiëntiefactor.

Image
Image

Hoe een NEF-bestand te openen

Windows-gebruikers met de juiste codec op hun computer kunnen NEF-bestanden weergeven zonder extra software. Als NEF-bestanden niet worden geopend in Windows, installeer dan het Microsoft Camera Codec Pack waarmee NEF, DNG, CR2, CRW, PEF, RW2 en andere RAW-foto's kunnen worden gebruikt.

NEF-bestanden kunnen ook worden geopend met Able RAWer, Adobe Photoshop, IrfanView, GIMP, AfterShot Pro en waarschijnlijk ook enkele andere populaire foto- en grafische tools.

Als u een Photoshop-gebruiker bent maar nog steeds geen NEF-bestanden kunt openen, moet u mogelijk de nieuwste versie van de Camera Raw-plug-in installeren die uw versie van Photoshop ondersteunt.

NEF-bestanden kunnen ook worden geopend met Nikon's eigen Capture NX 2- of ViewNX 2-software. De eerste is alleen beschikbaar door aankoop, maar is de eerste 60 dagen gratis; de laatste kan door iedereen worden gedownload en geïnstalleerd om NEF-bestanden te openen en te bewerken.

Om een NEF-bestand online te openen, zodat u geen van deze programma's hoeft te downloaden, probeer Pics.io.

Mobiele apparaten kunnen ook NEF-bestanden openen. Google Snapseed (beschikbaar voor Android en voor iOS) is een voorbeeld van een app die dit formaat ondersteunt. Een andere NEF-viewer voor iOS is Adobe Photoshop Express; je kunt deze Adobe-app ook voor Android krijgen.

Een NEF-bestand converteren

Een NEF-bestand kan worden geconverteerd naar een aantal formaten met behulp van een gratis bestandsconverter of door het NEF-bestand te openen in een afbeeldingsviewer/editor en het op te slaan in een ander formaat.

Als u bijvoorbeeld Photoshop gebruikt om een NEF-bestand te bekijken/bewerken, kunt u het geopende bestand terug opslaan op uw computer in formaten zoals JPG, RAW, PXR, PNG, TIF/TIFF, GIF, PSD, enz.

IrfanView converteert NEF naar vergelijkbare formaten, waaronder PCX, TGA, PXM, PPM, PGM, PBM, JP2 en DCX.

Adobe's DNG Converter is een gratis RAW-converter die RAW-conversies zoals NEF naar DNG ondersteunt, en werkt op zowel Windows als macOS.

Een gratis online NEF-converter is ook een optie. Naast Pics.io is Zamzar, dat NEF converteert naar BMP, GIF, JPG, PCX, PDF, TGA en andere vergelijkbare formaten. Online RAW Converter is een andere online REF-converter die het opslaan van het bestand op uw computer of Google Drive in de JPG-, PNG- of WEBP-indeling ondersteunt; het dient ook als een licht-editor.

Meer informatie over NEF-bestanden

Vanwege de manier waarop afbeeldingen naar de geheugenkaart van Nikon worden geschreven, wordt het NEF-bestand zelf niet verwerkt. In plaats daarvan veranderen wijzigingen aan een NEF-bestand een reeks instructies, wat betekent dat een onbeperkt aantal bewerkingen in het NEF-bestand kan worden gemaakt zonder ooit de afbeelding negatief te beïnvloeden.

Nikon heeft wat meer details over dit bestandsformaat op hun Nikon Electronic Format (NEF)-pagina.

Kan uw bestand nog steeds niet openen?

De NEF-bestandsextensie betekent hoogstwaarschijnlijk dat je te maken hebt met een Nikon-beeldbestand, maar je moet voorzichtig zijn bij het lezen van de bestandsextensie om er zeker van te zijn dat je daadwerkelijk met een Nikon-bestand te maken hebt.

Sommige bestanden gebruiken een extensie die veel op ". NEF" lijkt, maar die niets met het formaat te maken heeft. Als je een van die bestanden hebt, is de kans groot dat geen van de bovenstaande NEF-openers zal werken om het bestand te openen of te bewerken.

Een NEX-bestand kan bijvoorbeeld gemakkelijk worden verward met een NEF-bestand, maar het is helemaal niet gerelateerd aan een afbeeldingsindeling, maar is in plaats daarvan een Navigator Extension-bestand dat door webbrowsers wordt gebruikt als een add-on-bestand.

Het is een soortgelijk geval met NET-, NES-, NEU- en NEXE-bestanden. Als je een ander bestand hebt dan een NEF-bestand, onderzoek dan de bestandsextensie (op Google of hier op Lifewire) om erachter te komen welke applicaties het openen van dat specifieke bestand of het converteren naar een ander formaat ondersteunen.

Veelgestelde vragen

  • Hoe bewerk ik een NEF-bestand in Photoshop? Ga in Photoshop naar File > Openen selecteer het NEF-bestand op uw computer. Als je problemen hebt met het openen of bewerken van het bestand, ga dan naar Help > Updates om de Camera Raw bij te werken plug-in.
  • Hoe open ik een NEF-bestand in Windows 7? In Windows 7 kunt u NEF-bestanden openen in Windows Verkenner of in de Fotogalerij als u de Microsoft Camera Codec hebt Pakket geïnstalleerd.

Aanbevolen: