DICOM-bestand (wat het is en hoe er een te openen)

Inhoudsopgave:

DICOM-bestand (wat het is en hoe er een te openen)
DICOM-bestand (wat het is en hoe er een te openen)
Anonim

DICOM is een acroniem voor Digital Imaging and Communications in Medicine. Bestanden in deze indeling worden hoogstwaarschijnlijk opgeslagen met een DCM- of DCM30 (DICOM 3.0)-bestandsextensie, maar sommige hebben mogelijk helemaal geen extensie.

DICOM is zowel een communicatieprotocol als een bestandsindeling, wat betekent dat het medische informatie, zoals echografie en MRI-beelden, samen met de informatie van een patiënt, allemaal in één bestand kan opslaan. Het formaat zorgt ervoor dat alle gegevens bij elkaar blijven en biedt de mogelijkheid om genoemde informatie over te dragen tussen apparaten die het DICOM-formaat ondersteunen.

De DCM-extensie wordt ook gebruikt door het macOS DiskCatalogMaker-programma als het DiskCatalogMaker Catalog-formaat.

Verwar het DICOM-formaat, of een bestand met een DCM-extensie, niet met de DCIM-map waarin uw digitale camera of smartphone-app foto's opslaat.

Open DICOM-bestanden met een gratis viewer

Image
Image

DCM- of DCM30-bestanden die u aantreft op een schijf of flashstation die u na een medische procedure is gegeven, kunnen worden bekeken met de meegeleverde DICOM-viewersoftware die u ook op de schijf of het station vindt. Zoek naar een bestand met de naam setup.exe of iets dergelijks, of bekijk alle documentatie die u bij de gegevens hebt gekregen.

Als u de DICOM-viewer niet aan het werk kunt krijgen, of als er geen bij uw medische beelden werd geleverd, is het gratis MicroDicom-programma een optie. Hiermee kunt u de röntgenfoto of een ander medisch beeld rechtstreeks vanaf de schijf openen, via een ZIP-bestand, of zelfs door uw mappen te laten doorzoeken om de DICOM-bestanden te vinden. Zodra er een is geopend in MicroDicom, kunt u de metagegevens ervan bekijken, deze exporteren als een JPG, TIF of een ander algemeen afbeeldingsbestandstype, en meer.

MicroDicom is beschikbaar voor zowel 32-bits als 64-bits versies van Windows in zowel een installeerbare als een draagbare vorm (wat betekent dat u het niet hoeft te installeren om het te gebruiken).

Als je liever een webtool gebruikt om je DICOM-bestanden te openen, is de gratis Jack Imaging-viewer een optie: sleep het bestand gewoon naar het vierkant op het scherm om het te bekijken. Als u een bestand van uw arts heeft ontvangen waarop medische beelden zouden moeten staan, zoals een röntgenfoto, kunt u dit met deze tool in een handomdraai online bekijken.

DICOM Library is een andere gratis online DICOM-viewer die u kunt gebruiken en die vooral handig is als het DICOM-bestand erg groot is, en RadiAnt DICOM Viewer is nog een downloadbaar programma dat DICOM-bestanden opent, maar het is slechts een evaluatieversie van het volledige versie.

View My Scans is een vergelijkbare online DICOM-viewer die zowel afzonderlijke bestanden als ZIP-archieven ondersteunt.

DICOM-bestanden kunnen ook worden geopend met IrfanView, Adobe Photoshop en GIMP.

Als je nog steeds problemen hebt met het openen van het bestand, kan het zijn dat het gecomprimeerd is. Je kunt proberen het te hernoemen zodat het eindigt op.zip, en het dan comprimeren met een gratis programma voor het uitpakken van bestanden, zoals PeaZip of 7-Zip.

macOS DiskCatalogMaker Catalogusbestanden die zijn opgeslagen met de DCM-extensie kunnen worden geopend met DiskCatalogMaker.

Een DICOM-bestand converteren

Het MicroDicom-programma dat al een paar keer is genoemd, kan elk DICOM-bestand dat je hebt exporteren naar BMP, GIF, JPG, PNG, TIF of WMF. Als er een reeks afbeeldingen is, ondersteunt het ook het opslaan ervan naar een videobestand in het WMV- of AVI-formaat.

Sommige van de andere programma's van hierboven die het DICOM-formaat ondersteunen, kunnen het bestand mogelijk ook opslaan of exporteren naar een ander formaat, een optie die waarschijnlijk in een File > staat Opslaan als of Exporteren menu.

Kan het bestand nog steeds niet openen?

Als u uw bestand niet kunt openen met de hierboven genoemde programma's of webservices, controleer dan de bestandsextensie van uw bestand om er zeker van te zijn dat het inderdaad ". DICOM" leest en niet alleen iets dat gespeld is op dezelfde manier.

Je zou bijvoorbeeld echt een DCO-bestand kunnen hebben dat niets te maken heeft met het DICOM-formaat of afbeeldingen in het algemeen. DCO-bestanden zijn virtuele, versleutelde schijven die worden gebruikt met Safetica Free.

Hetzelfde kan gezegd worden voor vergelijkbare bestandsextensies zoals DIC, hoewel deze lastig kan zijn. DIC-bestanden kunnen in feite DICOM-afbeeldingsbestanden zijn, maar de bestandsextensie wordt ook gebruikt voor woordenboekbestanden in sommige tekstverwerkingsprogramma's.

Als uw bestand niet wordt geopend als een DICOM-afbeelding, zet u het door een gratis teksteditor. Het kan woordenboekgerelateerde termen bevatten die erop wijzen dat het bestand in plaats daarvan de bestandsindeling Dictionary heeft.

DICOM wordt soms ook gebruikt als afkorting voor het Distributed Component Object Model Remote Protocol, maar heeft niets te maken met de hierboven beschreven bestandsindelingen.

Veelgestelde vragen

  • Hoe kan ik een bestand converteren naar DICOM? Sommige DICOM-bestandsviewers kunnen andere afbeeldingsbestandsindelingen converteren naar DICOM-bestanden. MicroDicom converteert bijvoorbeeld JPEG-, PNG-, TIFF- en BMP-bestanden naar DICOM. Om deze conversie uit te voeren, opent u het afbeeldingsbestand in de viewer en selecteert u File > Export > Naar DICOM-bestand
  • Wat is het verschil tussen een DICOM-bestand en een HL7-bestand? DICOM en HL7 (He alth Level Seven International) vertegenwoordigen verschillende standaarden en bestandsindelingen voor het verzenden van medische informatie. Op een breed niveau definieert HL7 een raamwerk voor het delen van gegevens met zorginformatiesystemen, terwijl DICOM-bestanden voldoen aan DICOM-normen en patiëntgegevens en medische beelden allemaal in één bestand opslaan.

Aanbevolen: