Wat is een Service Set Identifier (SSID)?

Inhoudsopgave:

Wat is een Service Set Identifier (SSID)?
Wat is een Service Set Identifier (SSID)?
Anonim

Een SSID (service set identifier) is de primaire naam die is gekoppeld aan een 802.11 draadloos lokaal netwerk (WLAN), inclusief thuisnetwerken en openbare hotspots. Clientapparaten gebruiken deze naam om draadloze netwerken te identificeren en er verbinding mee te maken. In eenvoudige bewoordingen is dit de naam van uw wifi-netwerk.

Image
Image

Hoe een netwerk-SSID eruitziet

De SSID is een hoofdlettergevoelige tekenreeks die maar liefst 32 tekens lang is en bestaat uit letters en cijfers. Binnen die regels kan de SSID alles zeggen.

Als je verbinding maakt met een draadloos netwerk, zie je je netwerk en andere binnen je bereik die iets anders heten. Alle namen die u ziet, zijn de SSID's voor die netwerken.

Image
Image

Routerfabrikanten stellen een standaard SSID in voor de Wi-Fi-eenheid, zoals Linksys, xfinitywifi, NETGEAR, dlink of standaard. Omdat de SSID echter kan worden gewijzigd, hebben niet alle draadloze netwerken een standaardnaam.

Op wifi-thuisnetwerken slaat een breedbandrouter of breedbandmodem de SSID op, maar beheerders kunnen deze wijzigen. Routers zenden deze naam uit om draadloze clients te helpen het netwerk te vinden.

Hoe apparaten SSID's gebruiken

Draadloze apparaten zoals telefoons en laptops scannen het lokale gebied op netwerken die hun SSID's uitzenden en presenteren een lijst met namen. Een gebruiker kan een nieuwe netwerkverbinding tot stand brengen door een naam uit de lijst te kiezen.

Naast het verkrijgen van de netwerknaam, bepa alt een Wi-Fi-scan ook of voor elk netwerk draadloze beveiligingsopties zijn ingeschakeld. In de meeste gevallen identificeert het apparaat een beveiligd netwerk met een slotsymbool naast de SSID.

Image
Image

De meeste draadloze apparaten houden de netwerken bij waar een gebruiker lid van wordt, evenals de verbindingsvoorkeuren. Gebruikers kunnen met name een apparaat instellen om automatisch verbinding te maken met netwerken met bepaalde SSID's door die instelling in hun profiel op te slaan.

Met andere woorden, eenmaal verbonden, vraagt het apparaat meestal of je het netwerk wilt opslaan of in de toekomst automatisch opnieuw verbinding wilt maken. U kunt de verbinding ook handmatig instellen zonder toegang tot het netwerk (u kunt van een afstand verbinding maken met het netwerk, zodat het apparaat, wanneer het binnen bereik is, weet hoe het moet inloggen).

De meeste draadloze routers bieden de mogelijkheid om SSID-uitzendingen uit te schakelen als middel om de wifi-netwerkbeveiliging te verbeteren, aangezien de clients twee wachtwoorden moeten kennen: de SSID en het netwerkwachtwoord. De effectiviteit van deze techniek is echter beperkt, omdat het gemakkelijk is om de SSID op te sporen uit de header van datapakketten die door de router stromen.

Verbinding maken met netwerken waarbij SSID-uitzending is uitgeschakeld, vereist dat de gebruiker handmatig een profiel maakt met de naam en andere verbindingsparameters.

Problemen met SSID's

Overweeg deze gevolgen van hoe namen van draadloze netwerken werken:

  • Als een netwerk geen draadloze beveiligingsopties heeft ingeschakeld, kan iedereen er verbinding mee maken door alleen de SSID te kennen.
  • Het gebruik van een standaard SSID vergroot de kans dat een ander netwerk in de buurt dezelfde naam heeft, waardoor draadloze clients worden verward. Wanneer een Wi-Fi-apparaat twee netwerken met dezelfde naam ontdekt, kan het automatisch verbinding maken met het netwerk met een sterker radiosignaal, wat een ongewenste keuze kan zijn. In het ergste geval kan een persoon uit zijn thuisnetwerk worden verwijderd en opnieuw worden verbonden met het netwerk van een buurman waarvoor de inlogbeveiliging niet is ingeschakeld.
  • De SSID die voor een thuisnetwerk is gekozen, mag alleen algemene informatie bevatten. Sommige namen (zoals HackMeIfYouCan) verleiden onnodig dieven om bepaalde huizen en netwerken te targeten boven andere.
  • Een SSID kan voor het publiek zichtbare aanstootgevende taal of gecodeerde berichten bevatten.

Veelgestelde vragen

  • Hoe kan ik mijn SSID vinden? Open de lijst met wifi-netwerken op je apparaat om de SSID te zien waarmee je bent verbonden. Het heeft ofwel een pictogram, zoals een vinkje of Wi-Fi-symbool, of het is Connected.
  • Hoe verberg ik de Wi-Fi SSID? In de instellingen van uw router kunt u SSID-uitzending uitschakelen om uw Wi-Fi-netwerk te verbergen. Verschillende fabrikanten hebben verschillende processen; u moet mogelijk contact opnemen met de fabrikant van uw router voor gedetailleerde informatie over het verbergen van de SSID. U kunt bijvoorbeeld naar de Linksys-website gaan voor instructies met betrekking tot een Linksys-router of de NETGEAR-pagina voor een NETGEAR-router.
  • Hoe wijzig ik mijn SSID-naam en wachtwoord? Om de SSID-naam en het wachtwoord op een router te wijzigen, logt u in op de beheerdersconsole van de router via een webbrowser. Zoek vervolgens de configuratiepagina van het wifi-netwerk om de naam en het wachtwoord te bewerken.

Aanbevolen: