APK-bestand (wat het is en hoe er een te openen)

Inhoudsopgave:

APK-bestand (wat het is en hoe er een te openen)
APK-bestand (wat het is en hoe er een te openen)
Anonim

Wat te weten

  • Een APK-bestand is een Android Package-bestand.
  • Open er een op je computer met BlueStacks.
  • Android-apps sideloaden door uw instellingen te wijzigen: Instellingen > Apps > Speciale app-toegang > Installeer onbekende apps.

Dit artikel beschrijft wat een APK-bestand is, hoe je er een opent of installeert (wat precies afhankelijk is van je besturingssysteem) en waarom het converteren ervan misschien niet handig is.

Wat is een APK-bestand?

Een bestand met de APK-bestandsextensie is een Android Package-bestand dat wordt gebruikt om apps te distribueren op het Android-besturingssysteem van Google.

APK-bestanden worden opgeslagen in ZIP-indeling en worden meestal rechtstreeks naar Android-apparaten gedownload, meestal via Google Play, maar kunnen ook op andere websites worden gevonden.

Een deel van de inhoud die in een typisch APK-bestand wordt gevonden, bevat een AndroidManifest.xml-, classes.dex- en resources.arsc-bestand; evenals een META-INF- en res-map.

Image
Image

Hoe een APK-bestand te openen

APK-bestanden kunnen op een aantal besturingssystemen worden geopend, maar ze worden voornamelijk op Android-apparaten gebruikt.

Open een APK-bestand op Android

Het openen van een Android-app op je Android-apparaat vereist alleen dat je het downloadt zoals je elk ander bestand zou doen, en het vervolgens opent wanneer daarom wordt gevraagd. APK-bestanden die buiten de Google Play Store zijn geïnstalleerd, worden mogelijk niet meteen geïnstalleerd vanwege een beveiligingsblokkering.

Om deze downloadbeperking te omzeilen en APK-bestanden van onbekende bronnen te installeren, navigeert u naar een van deze menu's, afhankelijk van uw Android-versie:

  • Instellingen > Apps > Speciale app-toegang > Installeer onbekend apps
  • Instellingen > Apps en meldingen > Geavanceerd > Speciale app access > Installeer onbekende apps
  • Instellingen > Apps en meldingen
  • Instellingen > Beveiliging

Afhankelijk van uw apparaat, moet u mogelijk een specifieke app, zoals Chrome, toestemming geven om niet-officiële APK-bestanden te installeren. Of, als je het ziet, schakel Install Unknown Apps of Unknown sources. in

Als het bestand niet opent, probeer het dan te zoeken met een bestandsbeheerder zoals Astro File Manager of ES File Explorer File Manager.

Open een APK-bestand op Windows

Je kunt een APK-bestand openen op een Windows-pc met behulp van een Android-emulator (dit zijn onze favorieten) zoals BlueStacks. We hebben een handleiding voor het gebruik van BlueStacks om Android-apps op Windows uit te voeren als je hulp nodig hebt.

Je kunt ook Android-apps op Windows 11 krijgen via de Microsoft Store, waardoor je helemaal niet meer met APK-bestanden hoeft te werken.

Android Studio is wat wordt gebruikt om Android-apps te maken, maar je kunt dat niet gebruiken om gemakkelijk een Android-game te spelen of een nieuwe app op je computer te testen. Het werkt op Windows en macOS.

Open een APK-bestand op een Mac

BlueStacks werkt ook op Mac. Zie BlueStacks op Mac gebruiken voor alle details.

Een andere Android-emulator die u kunt gebruiken om APK-bestanden in macOS te openen, is Nox.

Open een APK-bestand op iOS

Je kunt geen APK-bestanden openen of installeren op een iPhone of iPad omdat het bestand op een geheel andere manier is gebouwd dan de apps die op die apparaten worden gebruikt, en de twee platforms zijn niet compatibel met elkaar.

iOS-apps worden opgeslagen in een indeling die de IPA-bestandsextensie gebruikt.

APK-bestanden uitpakken

Je kunt ook een APK-bestand openen in Windows, macOS of een ander desktopbesturingssysteem met een tool voor het uitpakken van bestanden. (Probeer een van onze beste gratis unzip-programma's.) Aangezien APK-bestanden gewoon archieven zijn van meerdere mappen en bestanden, kun je ze uitpakken met een programma zoals 7-Zip of PeaZip om de verschillende componenten van de app te zien.

Als je dat doet, kun je het APK-bestand echter niet daadwerkelijk op een computer gebruiken. Hiervoor is een Android-emulator vereist (zoals BlueStacks), die in wezen het Android-besturingssysteem op de computer uitvoert.

Een APK-bestand converteren

Hoewel een bestandsconversieprogramma of -service normaal gesproken nodig is om het ene bestandstype naar het andere te converteren, zijn ze niet erg handig bij het omgaan met APK-bestanden. Dit komt omdat een APK-bestand een applicatie is die is gebouwd om alleen op specifieke apparaten te draaien, in tegenstelling tot andere bestandstypen zoals MP4's of PDF's die op verschillende platforms werken.

In plaats daarvan, als je je APK-bestand naar ZIP wilt converteren, zou je de hierboven uitgelegde instructies moeten gebruiken. Open het APK-bestand in een tool voor het uitpakken van bestanden en verpak het vervolgens opnieuw als een ZIP, of hernoem het. APK-bestand naar. ZIP.

Het hernoemen van een bestand op deze manier is niet hoe je een bestand converteert. Het werkt alleen in het geval van APK-bestanden omdat het bestandsformaat al gebruikmaakt van ZIP, maar het voegt gewoon een andere bestandsextensie (. APK) toe aan het einde.

Zoals je hierboven hebt gelezen, kun je een APK-bestand niet converteren naar IPA voor gebruik op iOS, noch kun je APK naar EXE converteren om de Android-app in Windows te gebruiken.

U kunt echter normaal gesproken een iOS- alternatief vinden dat werkt in plaats van de Android-app die u op uw iPhone of iPad wilt installeren. De meeste ontwikkelaars hebben dezelfde app beschikbaar op beide platforms (een APK voor Android en een IPA voor iOS).

In plaats van een APK naar EXE-converter, installeert u een Windows APK-opener van bovenaf en gebruikt u deze om de Android-app op uw computer te openen; het hoeft niet in het EXE-bestandsformaat te bestaan om dat te laten werken.

FAQ

    Kunnen APK-bestanden mijn apparaat beschadigen?

    Ja, helaas kunnen APK-bestanden soms schade toebrengen aan apparaten. Dat komt omdat ze malware kunnen bevatten, dus het is aan te raden om APK-bestanden door een online virusscanner te laten lopen voordat je ze installeert. Download alleen van sites die u kent en vertrouwt om de kans te verkleinen dat een frauduleus programma uw apparaat infecteert.

    Zijn APK-bestanden legaal?

    Het is volkomen legaal om APK-bestanden te downloaden en deze te gebruiken om apps van buiten de Google Play Store te installeren. APK is slechts een bestandsindeling zoals de EXE of ZIP. Google heeft het APK-formaat ontwikkeld, maar iedereen kan APK-bestanden maken en gebruiken.

    Hoe vind ik APK-bestanden op mijn Android-apparaat?

    Lokaliseer APK-bestanden op uw apparaat met behulp van een Android-bestandsbeheerder om naar het bestand te zoeken. Sommige mobiele apparaten worden geleverd met een vooraf geladen bestandsbeheerder, maar veel alternatieven zijn te vinden in de Google Play Store.

Aanbevolen: