Wat is het Screen Door-effect?

Inhoudsopgave:

Wat is het Screen Door-effect?
Wat is het Screen Door-effect?
Anonim

Het schermdeureffect (SDE) is een visueel effect dat optreedt wanneer u de afzonderlijke pixels op een scherm kunt onderscheiden. Wanneer u de ruimte tussen afzonderlijke pixels in een afbeelding kunt zien, kan het lijken alsof u de afbeelding door het fijne gaas van een hordeur bekijkt. Het hordeureffect komt vooral tot uiting in virtual reality (VR) vanwege de nabijheid tussen uw ogen en het VR-scherm.

Wat veroorzaakt het Screen Door-effect?

Beeldschermen zoals computermonitoren, televisies, telefoons en VR-headsets gebruiken allemaal pixels om afbeeldingen weer te geven. Elke pixel is ingesteld op een specifieke kleur en helderheid, zodat de kijker, wanneer ze samen op een geschikte afstand worden bekeken, een ononderbroken beeld waarneemt.

Als de kijker te dicht bij een op pixels gebaseerd scherm komt, zullen ze uiteindelijk de individuele pixels en de ruimte tussen de pixels kunnen onderscheiden. Dat is wat het hordeur-effect veroorzaakt. In plaats van de afzonderlijke pixels als een ononderbroken beeld waar te nemen, lijkt het alsof er een fijn gaas, zoals een hordeur, tussen het beeld en de kijker is geplaatst. Dit is een illusie, omdat er geen echt gaas of raster aanwezig is en de kijker alleen de ruimte tussen de pixels ziet.

Het schermdeureffect wordt vaak geassocieerd met virtual reality, maar u zult hetzelfde fenomeen ook ervaren wanneer u te dicht bij een televisie zit of een telefoon te dicht bij uw gezicht houdt als de resolutie van het tv- of telefoonscherm is laag genoeg.

Hoe ziet het Screen Door-effect eruit?

Als je een hordeur of een raamhor in je huis hebt, kun je het hordeureffect benaderen door via het scherm naar de wereld buiten je huis te kijken. In plaats van het ononderbroken beeld dat je zou zien als het scherm zou worden verwijderd, wordt de wereld verduisterd door een raster van zwarte lijnen. Het effect is sterker bij beeldschermen met een lagere resolutie en kan erg zwak zijn, of onmerkbaar wanneer de beeldschermresolutie erg hoog is.

Image
Image

Je kunt hetzelfde effect ervaren bij het bekijken van de meeste monitoren, tv's en telefoons als je je gezicht dicht genoeg bij het scherm houdt. Als u een zwarte leegte tussen afzonderlijke pixels kunt zien wanneer u uw gezicht dicht bij het scherm plaatst, is dat het schermdeureffect. Als je dat niet kunt, betekent dit dat de resolutie van het scherm hoog genoeg is dat de pixels zo dicht op elkaar staan dat je ogen de afzonderlijke pixels niet kunnen onderscheiden.

Heeft VR nog steeds het Screen Door-effect?

Vroege VR-headsets zoals de Oculus Rift waren berucht vanwege een zeer uitgesproken schermdeureffect omdat ze gebruik maakten van schermen met een vrij lage resolutie die zeer dicht bij de ogen van de kijker waren geplaatst. De meeste VR-headsets op de markt hebben een bepaald niveau van schermdeureffect en het niveau waarop u het effect zult ervaren, is direct afhankelijk van de resolutie van de headset.

Hoogwaardige headsets met dubbele 4K-schermen of een 8K-scherm kunnen het schermdeureffect effectief verwijderen, en het effect is erg moeilijk waar te nemen in headsets die rond 5K-schermen zijn gebouwd. Headsets met een lagere beeldschermresolutie vertonen waarschijnlijk een zekere mate van screendoor-effect.

Hoe stop je een hordeureffect?

Er zijn twee opties om het schermdeureffect met een computerscherm, televisie of telefoonscherm te stoppen. De eenvoudigste optie is om het scherm op voldoende afstand te bekijken, zodat uw ogen de afzonderlijke pixels niet kunnen onderscheiden. In de meeste gevallen kan dat worden bereikt door uw telefoon verder van uw gezicht te houden of uw bank verder van uw tv te plaatsen. De andere optie is om een nieuw apparaat te kopen met een resolutie die hoog genoeg is om het vanaf de gewenste afstand te kunnen bekijken zonder de afzonderlijke pixels te kunnen onderscheiden.

Je kunt bijvoorbeeld veel dichter bij een 4K-scherm zitten dan bij een 1080p-scherm zonder het schermdeureffect te ervaren. Apple Retina-schermen zijn speciaal met dit doel in gedachten ontworpen, maar elk scherm met een voldoende hoge pixeldichtheid of pixels per inch (PPI) heeft hetzelfde effect.

In virtual reality is de enige manier om het hordeur-effect te stoppen het kopen van een headset met een voldoende hoge resolutie. High-end 8K-headsets die een apart 4K-scherm voor elk oog bieden, elimineren het schermdeureffect volledig, maar meer betaalbare opties komen redelijk dichtbij.

FAQ

    Bij welke resolutie verdwijnt het schermdeureffect?

    Het schermdeureffect is verwaarloosbaar bij resoluties van ongeveer 2,5K (2400 x 1350 pixels) per oog. Veel mensen merken het helemaal niet op dat niveau.

    Waarom heeft mijn tv soms het hordeur-effect?

    Misschien merk je het hordeureffect op in een tv met een vergrootglas erop. Verwijder de lens of verander uw kijkafstand om te zien of deze verdwijnt.

Aanbevolen: