Wat is het Rundll32.exe-proces en wat doet het?

Inhoudsopgave:

Wat is het Rundll32.exe-proces en wat doet het?
Wat is het Rundll32.exe-proces en wat doet het?
Anonim

Rundll32.exe is een applicatie waarmee Dynamic Link Library (DLL)-bestanden kunnen worden uitgevoerd door andere applicaties. Zonder het proces rundll32.exe zouden toepassingen de bibliotheekcode niet kunnen laden en niet correct kunnen werken. Als gewone gebruiker van de computer heeft u geen directe interactie met Rundll32.exe.

Rundll32.exe en DLL-bestanden

Bijna alle toepassingen moeten gebruik maken van verschillende Windows Dynamic Link Library-bestanden. Met deze bibliotheekbestanden kunnen toepassingen Windows-specifieke functies aanroepen voor verschillende Windows-systeemfuncties.

  • Vensters en andere objecten weergeven voor een grafische gebruikersinterface.
  • Geluiden afspelen met het audiostuurprogramma en de hardware van de computer.
  • Ingangen en uitgangen overzetten van hardware zoals het toetsenbord en de muis
  • Opslaan van informatie in het systeemgeheugen.
  • Toegang tot alle accessoires die op uw computer zijn aangesloten.

Er zijn meerdere DLL-bestanden in het Windows-besturingssysteem, maar geen van deze bibliotheken kan worden geopend zonder Rundll32.exe te doorlopen. Het proces dient als toegangspoort voor alle toepassingen om toegang te krijgen tot die bibliotheken.

Hoe Rundll32.exe werkt

Applicaties roepen Rundll32.exe aan elke keer dat die applicatie toegang moet krijgen tot een Windows-bibliotheekfunctie.

Het volgende is hoe dat proces werkt.

  1. Programmeurs specificeren Rundll32.exe bij het schrijven van een toepassing. Om bijvoorbeeld toegang te krijgen tot bibliotheken voor spraakherkenning bij het schrijven van een toepassing in Visual Basic, schrijft de programmeur een regel zoals hieronder weergegeven.

    Process. Start("rundll32.exe", "C:\Windows\system32\speech\speechux\SpeechUX.dll, RunWizard UserTraining")

  2. Deze opdracht roept de Rundll32.exe-toepassing aan en vertelt deze om de toepassing toegang te geven tot de RunWizard UserTraining-componenten die te vinden zijn in de SpeechUX.dll-bibliotheek die is opgeslagen in de System32-directory.
  3. De programmeur kan dan specifieke functies oproepen die in die componenten worden gevonden. Deze kunnen bijvoorbeeld spraakherkenningstraining met behulp van de microfoon omvatten. Zonder het uitvoerbare bestand Rundll32.exe zouden toepassingen geen toegang hebben tot deze geavanceerde functies.

Telkens wanneer een toepassing Rundll32.exe start, ziet u een nieuwe instantie van dat proces in Taakbeheer. Elke instantie heeft vier hoofdparameters die de toepassing en het besturingssysteem helpen het proces bij te houden.

  • hwnd: De handle (identificatie-ID) van het venster dat uw DLL maakt
  • hinst: De handle van de procesinstantie die is gestart door uw DLL-aanroep
  • lpszCmdLine: Opdrachtregel die wordt gebruikt om de DLL-bibliotheek te starten
  • nCmdShow: beschrijft hoe het DLL-venster moet worden weergegeven als er een bijbehorend venster is

Als u meerdere "Rundll32.exe"-processen ziet in Taakverkenner, is dit normaal. Elke keer dat een andere toepassing het aanroept, wordt er een nieuw Rundll32.exe-proces gestart.

Veel voorkomende fouten met Rundll32.exe

De meest voorkomende fout met betrekking tot Rundll32.exe is een runtime-fout. Dit gebeurt meestal wanneer slecht geschreven toepassingscode de toepassing sluit zonder de Rundll32.exe-instanties die eerder zijn gestart, correct te beëindigen.

Deze fout veroorzaakt geen problemen met uw computer. Zodra u de computer echter opnieuw opstart, worden alle gestarte Rundll32.exe-threads gedood en wordt het geheugen gewist dat door hen wordt gebruikt.

Malware veroorzaakt echter soms Rundll32.exe-fouten op een aantal manieren.

  • Malware installeert virusbestanden met dezelfde naam als Rundll32.exe. U herkent het virusbestand niet wanneer u het ziet, maar antivirussoftware herkent het en verwijdert het bestand van uw systeem.
  • Malware kan de toepassing Rundll32.exe beschadigen, waardoor het bestand wordt gewijzigd zodat het niet langer correct werkt wanneer toepassingen het proberen aan te roepen.

In beide gevallen zijn er een aantal dingen die u moet doen om een infectie op te ruimen die uw systeem Rundll32.exe-bestand heeft beschadigd.

  1. Gebruik de opdracht Scannow om corrupte Windows-kernbestanden te identificeren. Selecteer de Start-knop en typ CMD. Klik met de rechtermuisknop op de app Opdrachtprompt en selecteer Als administrator uitvoeren.

    Image
    Image
  2. Typ het commando SFC /scannow. Dit zal een systeemscan starten die eventuele corrupte systeembestanden zal zoeken en identificeren.

    Image
    Image
  3. Als de Rundll32.exe-fout niet is opgelost na deze scan, probeer dan een DISM restore he alth-opdracht uit te voeren. Dit hulpprogramma controleert de gezondheid van uw Windows-besturingssysteem en probeert eventuele corrupte kernsysteembestanden te herstellen. Typ nog steeds in het beheerdersopdrachtpromptvenster DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHe alth

    Image
    Image
  4. Als geen van deze opdrachten de Rundll32.exe-fout stopt, betekent dit dat het probleem waarschijnlijk geen beschadigd Windows-systeembestand is. In plaats daarvan kan het een malwaretoepassing zijn die zichzelf heeft gecamoufleerd als een bestand met een identieke naam of een vergelijkbare naam als Rundll32.exe. De beste manier om deze geïnfecteerde bestanden op te schonen, is door een volledige systeemscan uit te voeren met uw antivirussoftware.

    Image
    Image
  5. Als het probleem op dit punt nog niet is opgelost, is uw enige optie wellicht om uw Windows OS-installatie te herstellen.

Aanbevolen: