Verschillen in monofoon, stereofoon en surround sound

Inhoudsopgave:

Verschillen in monofoon, stereofoon en surround sound
Verschillen in monofoon, stereofoon en surround sound
Anonim

Monofoon, stereofoon, meerkanaals en surround sound vertegenwoordigen de vier belangrijkste soorten audio die je in thuisbioscoopsystemen zult tegenkomen. Als u elk type begrijpt, kunt u een betere luisterervaring krijgen, of het nu om films of muziek gaat.

Monofoon geluid

Monofoon geluid wordt gecreëerd door één kanaal of luidspreker en staat ook bekend als mono of hifi-geluid. Stereo of stereogeluid verving monofoon geluid in de jaren 60.

Image
Image

Stereofoon geluid

Stereo- of stereogeluid wordt gecreëerd door twee onafhankelijke audiokanalen of luidsprekers en geeft een gevoel van richting omdat geluiden uit verschillende richtingen komen.

Stereogeluid reproduceert geluiden en muziek vanuit verschillende richtingen of posities zoals we dingen natuurlijk horen, vandaar de term solide geluid. Stereogeluid is een veel voorkomende vorm van geluidsweergave.

Meerkanaals Surround Sound

Meerkanaalsgeluid, ook wel surroundgeluid genoemd, wordt gecreëerd door ten minste vier en maximaal zeven onafhankelijke audiokanalen of luidsprekers die voor en achter de luisteraar zijn geplaatst en die de luisteraar met geluid omringen. U kunt genieten van meerkanaalsgeluid op dvd-muziekschijven, dvd-films en sommige cd's.

Meerkanaalsgeluid begon in de jaren 70 met de introductie van Quadraphonic-geluid, ook wel Quad genoemd. Meerkanaalsgeluid is ook bekend als 5.1-, 6.1- of 7.1-kanaalsgeluid.

5.1, 6.1 en 7.1-kanaals geluid

Hier is een beschrijving van de drie algemene meerkanaals surround sound-luidsprekeropstellingen voor een thuisbioscoopsysteem en hoe deze opstellingen het best kunnen worden gebruikt.

5.1 Kanaalgeluid

5.1-kanaals geluid is een industriestandaard geluidsformaat voor films en muziek met vijf hoofdkanalen voor geluid en een zesde subwooferkanaal (het punt-één-kanaal genoemd) dat wordt gebruikt voor speciale filmeffecten en bas voor muziek.

Een 5.1-kanaalssysteem bestaat uit een stereopaar luidsprekers, een middenkanaalluidspreker die tussen de stereoluidsprekers is geplaatst en twee surround sound-luidsprekers achter de luisteraar. 5.1-kanaals geluid is te vinden op dvd-films en muziekschijven en op sommige cd's.

6.1 Kanaalgeluid

6.1-kanaals geluid is een geluidsverbetering tot 5.1-kanaals geluid met een extra midden surround sound-luidspreker die zich tussen de twee surround sound-luidsprekers direct achter de luisteraar bevindt. 6.1-kanaals geluid produceert een meer omhullende surround sound-ervaring.

7.1-kanaals geluid

7.1-kanaals geluid is een verdere geluidsverbetering ten opzichte van 5.1-kanaals geluid met twee extra zij-surroundluidsprekers aan de zijkanten van de zitpositie van de luisteraar. 7.1-kanaals geluid wordt gebruikt voor een grotere geluidsomhulling en een nauwkeurigere positionering van geluiden.

Aanbevolen: