TGA-bestand (wat het is en hoe er een te openen)

Inhoudsopgave:

TGA-bestand (wat het is en hoe er een te openen)
TGA-bestand (wat het is en hoe er een te openen)
Anonim

Wat te weten

  • Een TGA-bestand is een Truevision Graphics Adapter-afbeeldingsbestand.
  • Open er een met Photoshop of GIMP.
  • Converteer naar PNG, JPG, BMP, PDF, enz., op Zamzar.com of met een van diezelfde programma's.

Dit artikel beschrijft wat een TGA-bestand is, hoe u er een opent en hoe u er een naar een ander formaat converteert.

Wat is een TGA-bestand?

Een bestand met de TGA-bestandsextensie is een Truevision Graphics Adapter-afbeeldingsbestand. Het is ook bekend als een Targa Graphic-bestand, Truevision TGA, of gewoon TARGA, wat staat voor Truevision Advanced Raster Graphics Adapter.

Afbeeldingen in het Targa Graphic-formaat kunnen worden opgeslagen in hun onbewerkte vorm of met compressie, wat de voorkeur kan hebben voor pictogrammen, lijntekeningen en andere eenvoudige afbeeldingen. Dit formaat wordt vaak geassocieerd met afbeeldingsbestanden die in videogames worden gebruikt.

Image
Image

TGA staat ook voor verschillende dingen die niets met dit bestandsformaat te maken hebben. The Gaming Armageddon en Tandy Graphics Adapter gebruiken bijvoorbeeld beide de TGA-afkorting. Dit laatste is echter gerelateerd aan computersystemen, maar niet aan dit beeldformaat; het was een weergavestandaard voor IBM-videoadapters die tot 16 kleuren konden weergeven.

Hoe een TGA-bestand te openen

Je kunt er ook een openen met Adobe Photoshop, GIMP, Paint. NET, Corel PaintShop Pro, TGA Viewer en enkele andere populaire foto- en grafische tools.

Als het relatief klein is en je het niet in het TGA-formaat hoeft te houden, kan het veel sneller zijn om het gewoon naar een meer algemeen formaat te converteren met een online bestandsconverter (zie hieronder). Vervolgens kun je het bestand bekijken met een programma dat je al hebt, zoals de standaard fotoviewer in Windows, en garanderen dat iedereen die het van jou ontvangt, geen problemen zal hebben om het zelf te openen.

Een TGA-bestand converteren

Als je al een van de bovenstaande afbeeldingviewers/-editors gebruikt, kun je het TGA-bestand in het programma openen en het vervolgens opslaan in iets anders, zoals JPG,-p.webp

Een andere manier om een TGA-bestand te converteren is door een gratis beeldconversieservice te gebruiken. Online bestandsconversieprogramma's zoals FileZigZag en Zamzar kunnen TGA-bestanden converteren naar populaire formaten, evenals naar formaten zoals TIFF, GIF, PDF, DPX, RAS, PCX en ICO.

Je kunt TGA converteren naar VTF (Valve Texture), een formaat dat veel wordt gebruikt in videogames, door het te importeren in VTFEdit.

Een TGA naar DDS (DirectDraw Surface) conversie is mogelijk met Easy2Convert TGA naar DDS (tga2dds). Het enige wat u hoeft te doen is het bestand te laden en vervolgens een map te kiezen om het DDS-bestand in op te slaan. Batch TGA naar DDS-conversie wordt ondersteund in de professionele versie van het programma.

Kan het nog steeds niet openen?

Sommige bestandsindelingen gebruiken bestandsextensies die enkele van dezelfde letters delen of er erg op lijken. Het feit dat twee of meer bestandsindelingen vergelijkbare bestandsextensies hebben, betekent echter niet dat de bestanden zelf gerelateerd zijn en met dezelfde programma's kunnen worden geopend.

Als je bestand niet wordt geopend met een van de bovenstaande suggesties, controleer dan nogmaals of je de bestandsextensie niet verkeerd leest. Mogelijk verwart u een TGZ- of TGF-bestand (Trivial Graph Format) met een Targa Graphic-bestand.

Andere bestandsindelingen die vergelijkbare letters gebruiken, zijn onder meer DataFlex Data (TAG), Microsoft Groove Tool Archive (GTA) en TuxGuitar Document (TG).

Meer informatie over het TARGA-formaat

Het formaat is oorspronkelijk ontworpen in 1984 door Truevision, dat later in 1999 werd gekocht door Pinnacle Systems. Avid is nu de huidige eigenaar van Pinnacle Systems.

AT&T EPICenter specificeerde het TGA-formaat in de kinderschoenen. De eerste twee kaarten, de VDA (videodisplay-adapter) en ICB (image capture board), waren de eersten die het formaat gebruikten. Daarom gebruikten bestanden van dit type vroeger de bestandsextensies. VDA en. ICB. Sommige TARGA-bestanden kunnen ook eindigen op. VST.

Het TARGA-formaat kan beeldgegevens opslaan in 8, 15, 16, 24 of 32 bits per pixel. Als 32, 24 bits RGB zijn en de andere 8 voor een alfakanaal.

Een TGA-bestand kan onbewerkt en ongecomprimeerd zijn, of het kan een verliesvrije RLE-compressie gebruiken. Deze compressie is geweldig voor afbeeldingen zoals pictogrammen en lijntekeningen, omdat ze niet zo complex zijn als fotografische afbeeldingen.

Toen het TARGA-formaat voor het eerst werd uitgebracht, werd het alleen gebruikt met TIPS-verfsoftware, twee programma's die afzonderlijk ICB-PAINT en TARGA-PAINT werden genoemd. Het werd ook gebruikt voor projecten met betrekking tot online onroerend goed en videoteleconferenties.

FAQ

    Hoe maak ik een TGA transparant?

    Je kunt een afbeelding transparant maken in de meeste beeldbewerkingssoftware, maar je moet de transparantie opslaan als een alfakanaal voor TGA-transparantie. Hoewel de stappen variëren afhankelijk van de toepassing, kunt u meestal met de rechtermuisknop op het masker klikken om de laag transparant te maken en Maskerselectie toevoegen selecteren. Kies vervolgensin het menu Selecteren. Save Selection , sla het op als een nieuw alfakanaal, noem het Transparantie, en selecteer Alpha Channels bij het opslaan van het TGA-bestand.

    Hoe wijzig ik de bestandsgrootte van een TGA-afbeelding in GIMP?

    Open het TGA-bestand in GIMP en ga naar Image > Scale Image in het dialoogvenster Scale Image, verander de waarden in Image Size of Resolution, selecteer Cubic in de interpolatielijst en selecteer Scaleom de wijzigingen toe te passen.

Aanbevolen: