RPM-bestand (wat het is en hoe er een te openen)

Inhoudsopgave:

RPM-bestand (wat het is en hoe er een te openen)
RPM-bestand (wat het is en hoe er een te openen)
Anonim

Wat te weten

  • Een RPM-bestand is een Red Hat-pakketbeheerderbestand.
  • Open er een op Linux met RPM Package Manager, of Windows met 7-Zip.
  • Converteren naar DEB met Alien.

Dit artikel beschrijft twee bestandsindelingen die de RPM-bestandsextensie gebruiken, plus hoe het bestand te openen en naar een ander formaat te converteren.

Wat is een RPM-bestand?

Een bestand met de RPM-bestandsextensie is een Red Hat-pakketbeheerbestand dat wordt gebruikt om installatiepakketten op Linux-besturingssystemen op te slaan. Deze bestanden bieden een gemakkelijke manier voor het distribueren, installeren, upgraden en verwijderen van software, aangezien ze op één plek "verpakt" zijn.

Image
Image

Geheel los van waar Linux ze voor gebruikt, is RPM ook de bestandsextensie die wordt gebruikt voor plug-ins door de RealPlayer-software om extra functies aan het programma toe te voegen.

RPM staat ook voor remote print manager, maar heeft misschien ook helemaal niets te maken met computerbestanden, zoals bij het verwijzen naar de frequentierotatiemeting omwentelingen per minuut.

Hoe een RPM-bestand te openen

Het is belangrijk om te beseffen dat Red Hat RPM-bestanden niet kunnen worden gebruikt op Windows-computers zoals op Linux-systemen. Omdat het echter slechts archieven zijn, kan elk populair compressie-/decompressieprogramma, zoals 7-Zip of PeaZip, er een openen om de bestanden erin te onthullen.

Linux-gebruikers kunnen RPM-bestanden openen met het pakketbeheersysteem genaamd RPM Package Manager. Gebruik deze opdracht, waarbij "file.rpm" de naam is van het bestand dat u wilt installeren:


rpm -i bestand.rpm

In het vorige commando, betekent "-i" om het bestand te installeren, dus je kunt het vervangen door "-U" om een upgrade uit te voeren. De onderstaande opdracht zal het RPM-bestand installeren en alle eerdere versies van hetzelfde pakket verwijderen:


rpm -U-bestand.rpm

Bezoek RPM.org en de Linux Foundation voor hulp bij het gebruik van het rpm-commando.

Als uw bestand een plug-in is, zou het RealPlayer-programma het moeten kunnen gebruiken, maar u kunt het bestand waarschijnlijk niet openen vanuit het programma zelf. Met andere woorden, als RealPlayer dit bestand moet gebruiken, zal het het hoogstwaarschijnlijk uit de installatiemap halen omdat er geen menu-item in het programma is dat er een kan importeren.

RMP-bestanden zijn bijna identiek gespeld als RPM-bestanden, en het zijn toevallig RealPlayer-metadatapakketbestanden, wat betekent dat u beide typen in RealPlayer kunt openen.

Een RPM-bestand converteren

Opdrachten die de Linux Alien-software aanroepen, kunnen worden gebruikt om RPM naar DEB te converteren. Met de volgende opdrachten wordt Alien geïnstalleerd en vervolgens gebruikt om het bestand te converteren:


apt-get install alien

alien -d file.rpm

U kunt "-d" vervangen door "-i" om het pakket te converteren en dan onmiddellijk de installatie starten.

AnyToISO kan RPM converteren naar het ISO-formaat.

Als u het bestand in een ander archiefformaat zoals TAR, TBZ, ZIP, BZ2, 7Z, enz. wilt opslaan, kunt u de FileZigZag-website gebruiken.

Om RPM naar MP3, MP4 of een ander niet-archiefformaat zoals dat te converteren, kun je het beste eerst de bestanden uit het archief halen. U kunt dat doen met een decompressieprogramma zoals we hierboven vermeldden. Als je de MP3 (of welk bestand dan ook) uit het RPM-bestand hebt gehaald, gebruik dan een gratis bestandsconverter voor die bestanden.

Ook al heeft het niets te maken met de bestandsextensies die op deze pagina worden genoemd, je kunt omwentelingen per minuut ook omrekenen naar andere metingen zoals hertz en radialen per seconde.

Kan het nog steeds niet openen?

Als je bestand op dit moment niet opent, zelfs niet nadat je de bovenstaande stappen hebt gevolgd of een compatibele RPM-bestandsopener hebt geïnstalleerd, is de kans groot dat je niet echt te maken hebt met een van de hierboven beschreven formaten. Het meest waarschijnlijke geval is dat je de bestandsextensie verkeerd hebt gelezen.

Er zijn veel bestanden die gelijkaardige extensieletters delen, maar in feite niet gerelateerd zijn aan Red Hat of RealPlayer. EPM is een voorbeeld, evenals RPP, een REAPER Project-bestand met platte tekst dat door het REAPER-programma wordt gebruikt.

RRM is een soortgelijk achtervoegsel dat wordt gebruikt voor RAM-metabestanden. Net als RPP, lijken de twee veel op RPM, maar ze zijn niet hetzelfde en openen daarom niet met dezelfde programma's. In dit specifieke geval kan een RMM-bestand echter daadwerkelijk worden geopend met RealPlayer omdat het een Real Audio Media (RAM)-bestand is, maar het werkt niet met Linux.

Als je bestand niet op deze bestandsextensies eindigt, gebruik dan Google of Lifewire om de daadwerkelijke extensie te onderzoeken om meer te weten te komen over de programma's die kunnen worden gebruikt om het te openen of te converteren.

FAQ

    Kunnen. RPM-bestanden worden gebruikt/uitgevoerd in Windows?

    . RPM-bestanden kunnen worden bekeken of uitgepakt in Windows, maar ze kunnen niet worden uitgevoerd/gebruikt buiten een Linux-besturingssysteem. Er is geen één-op-één analoog aan een. RPM-bestand op Windows, maar. MSI-bestanden bieden vergelijkbare functionaliteit.

    Kunnen. RPM-bestanden worden gebruikt/uitgevoerd op Macs?

    Dat kan, maar je hebt hiervoor een tool van derden nodig, zoals RPM Package Manager. Met een tool als de RPM Package Manager kun je vervolgens. RPM's installeren. Macs hebben echter de neiging om het. DMG-formaat te gebruiken voor het onderbrengen van hun apps.

Aanbevolen: