PCX-bestand (wat het is en hoe er een te openen)

Inhoudsopgave:

PCX-bestand (wat het is en hoe er een te openen)
PCX-bestand (wat het is en hoe er een te openen)
Anonim

Wat te weten

  • Een PCX-bestand is een Paintbrush-bitmapafbeeldingsbestand.
  • Open er een met GIMP, IrfanView, Photoshop en vergelijkbare software.
  • Converteer naar JPG, BMP, PNG, PDF en meer op Zamzar.com.

Dit artikel beschrijft wat een PCX-bestand is en hoe je er een kunt openen of converteren.

Wat is een PCX-bestand?

Een bestand met de PCX-bestandsextensie is een Paintbrush-bitmapafbeeldingsbestand dat staat voor "Picture Exchange". PCX-bestanden met meerdere pagina's worden opgeslagen met de bestandsextensie. DCX.

Dit was een van de eerste bitmap-afbeeldingsindelingen die in het Windows-besturingssysteem werden gebruikt, maar nieuwere indelingen zoals-p.webp

Image
Image

Hoe een PCX-bestand te openen

Het PCX-bestand is het ingebouwde formaat dat wordt gebruikt door het MS-DOS-programma PC Paintbrush van ZSoft, maar andere software ondersteunt het formaat ook, waaronder GIMP, ImageMagick, IrfanView, Adobe Photoshop, PaintShop Pro en XnView.

De standaard afbeeldingsviewer in Windows kan het bestand mogelijk ook bekijken.

Als u merkt dat een toepassing op uw pc het bestand probeert te openen, maar het is de verkeerde toepassing of u wilt liever dat een ander geïnstalleerd programma het opent, raadpleeg dan onze handleiding Bestandsassociaties in Windows wijzigen voor hulp die wijziging aanbrengen.

Een PCX-bestand converteren

Een van de gemakkelijkste manieren om een PCX-bestand naar een nieuwer beeldformaat zoals JPG, BMP, GIF, PNG, PDF, ICO, TGA, TIF of DPX te converteren, is door een gratis bestandsconverter te gebruiken. Twee voorbeelden zijn Zamzar en FileZigZag, beide online converters die u niet dwingen de converter te downloaden om deze te gebruiken.

Andere online en downloadbare beeldconversieprogramma's die PCX-bestanden ondersteunen, zijn te vinden in deze lijst met gratis softwareprogramma's voor beeldconversie. De meeste converters die u naar uw computer moet downloaden, zijn nuttig omdat u batchconversies kunt uitvoeren, zoals bij het converteren van PCX naar JPG, zodat u veel afbeeldingen tegelijk kunt converteren.

Een andere optie is om het bestand te openen in een van de bovenstaande afbeeldingsviewers of -editors; sommige ondersteunen conversies.

De opdrachtregeltool Ztools Zimaglit is een PCX-converter die kan worden gebruikt als u het bestand rechtstreeks naar een Zebra-printer wilt verzenden.

Kan het nog steeds niet openen?

Verwar het PXC-formaat niet met dit bitmap-beeldformaat. PXC-bestanden zijn Photodex-cachebestanden die zijn gemaakt door en geopend met de nu stopgezette Photodex ProShow.

Een andere bestandsextensie die zo gespeld is en daarom verward kan worden, is PCK. Dat zijn ofwel gegevensbestanden die worden gebruikt met de Perfect World-videogame, of Microsoft Endpoint Configuration Manager-bestanden die met die software worden gebruikt.

Meer informatie over PCX-bestanden

PCX-bestanden worden soms ZSoft Paintbrush-bestanden genoemd, omdat ze voor het eerst werden gebruikt in een penseelprogramma dat is gemaakt door het bedrijf ZSoft.

Structureel, na de 128-byte header-informatie zijn de afbeeldingsgegevens gevolgd door het optionele 256-kleurenpalet.

  • De kop van een PCX-bestand bevat informatie zoals een versienummer, afbeeldingsafmetingen, identifier-byte, compressiewaarde (die altijd is ingesteld op 1), 16 paletkleuren, nummerkleurvlakken en de bitdiepte van elk vliegtuig.
  • De afbeeldingsgegevens worden van boven naar beneden in rijen opgeslagen, met rode gegevens bovenaan en vervolgens de groene en blauwe gegevens. Als het PCX-bestand meerdere vlakken bevat, wordt binnen elk vlak hetzelfde formaat gebruikt, met het eerste vlak bovenaan.

Er bestaat niet zoiets als een ongecomprimeerd PCX-bestand omdat ze allemaal hetzelfde verliesvrije compressieschema gebruiken (run-length codering, of RLE).

FAQ

    Hoe voeg ik een PCX-bestand in een Word-document in?

    Converteer eerst het PCX-bestand naar een formaat dat door Word wordt ondersteund, zoals-p.webp

    Hoe converteer ik een PCX-bestand naar een EPS-bestand?

    Gebruik een gratis bestandsconverter zoals Convertio om PCX-bestanden naar EPS-bestanden te converteren of omgekeerd. Convertio kan beide formaten ook naar andere beeldformaten converteren.

    Wat is het WPG-beeldformaat?

    WPG (WordPerfect Graphic) is een indeling die in WordPerfect wordt gebruikt voor vector- en bitmapafbeeldingen. WPG-bestanden kunnen worden geopend in PaintShop Pro, Inkscape en de CorelDRAW Graphics Suite. Ze kunnen ook worden geconverteerd naar gebruiksvriendelijkere formaten.

Aanbevolen: