Wat is spyware? En hoe u zich ertegen kunt beschermen?

Inhoudsopgave:

Wat is spyware? En hoe u zich ertegen kunt beschermen?
Wat is spyware? En hoe u zich ertegen kunt beschermen?
Anonim

Wat te weten

  • Spyware is malware die uw internetactiviteit volgt om gevoelige informatie zoals creditcardnummers te verzamelen.
  • Gebruik anti-spionagesoftware, vermijd pop-ups, update uw systeem en houd uw e-mail in de gaten om uzelf te beschermen.

Dit artikel legt het concept van spyware uit en hoe je jezelf ertegen kunt beschermen.

Hoe u uzelf kunt beschermen tegen spyware

Meestal werkt spyware op de achtergrond van een apparaat, onzichtbaar voor nietsvermoedende mensen. Elke keer dat u uw apparaten gebruikt, bestaat de kans dat u in contact komt met ernstige malware. Het is belangrijk om te begrijpen hoe u spyware kunt blokkeren terwijl u op internet surft, uw inbox leegmaakt en nog veel meer.

  1. Gebruik anti-spyware software. Software is de frontlinie tussen jou en een aanvaller. Er zijn verschillende soorten antivirussoftware beschikbaar om aan uw budget en behoeften te voldoen.
  2. Update uw systeem. Zorg ervoor dat u uw browser en apparaat vaak bijwerkt. Er kan een bug zijn waardoor uw apparaat openstaat voor spyware die alleen met een actuele update kan worden verholpen.
  3. Let op je downloads. Wees voorzichtig bij het downloaden van inhoud van websites voor het delen van bestanden. Spyware en malware verbergen zich vaak in deze downloads.

  4. Vermijd pop-ups. Hoe verleidelijk ze ook zijn, selecteer geen pop-ups die op uw scherm verschijnen. Je kunt ook een pop-upblokkering installeren en er nooit mee omgaan.
  5. Houd je e-mail in de gaten. Download geen documenten van e-mails die u niet herkent. Beter nog, open de e-mails helemaal niet. Verwijder ze.

Een van de meest voorkomende redenen waarom aanvallers spyware gebruiken, zijn onder meer het verzamelen van gegevens om aan derden te verkopen, iemands identiteit te stelen of het computergebruik van een persoon te bespioneren.

Hoe werkt spyware?

Spyware is een type malware dat cookies stil volgt om uw internetgebruik in kaart te brengen, uw sociale media-activiteit bijhoudt, de e-mails die u verzendt, en meer. Het wordt vaak gebruikt om persoonlijke informatie te verzamelen om te verkopen aan derden, zoals adverteerders. Het wordt ook gebruikt als een methode om anderen te bespioneren en de acties van een slachtoffer te misbruiken voor het eigen gewin van de hacker.

Real-World Spyware-voorbeelden

Een veelvoorkomend voorbeeld van spyware is het gebruik van keyloggers, of tools die registreren wat je typt of tools die screenshots van je apparaat maken.

U logt bijvoorbeeld online in bij uw favoriete winkel en begint een aankoop. Op de achtergrond weet je niet dat de aankoop is vastgelegd in een screenshot, die naar een aanvaller wordt gestuurd. Helaas kan de aanvaller nu uw creditcardnummer pakken.

Spyware kan op allerlei dingen lijken: een pop-upvenster dat aangeeft dat de tijd van uw computer uit staat, een ander die beweert een spyware-waarschuwing te zijn, of zelfs een bestandsdownloadbox die plotseling verschijnt dat u dat niet was ervan uitgaand. In dit voorbeeld verschijnt het als een pop-up die u waarschuwt voor een computervirus.

Image
Image

Hoe krijg je spyware op je computer?

Spyware wordt geleverd in de vorm van een breed scala aan programma's die zich op de achtergrond van uw computer verbergen. Er zijn verschillende manieren waarop spyware op uw apparaat kan komen, waaronder:

  • De aanvaller installeert de spyware op uw apparaat
  • Software of inhoud downloaden van een geïnfecteerde bron
  • Verdachte e-mails openen
  • Via niet-beveiligde internetverbindingen

Spyware: een korte geschiedenis

De eerste keer dat de term spyware werd gebruikt, was in oktober 1996 en verscheen op Usenet. Een paar jaar later werd de term synoniem voor spionageapparatuur zoals camera's die in apparaten zijn verborgen. Het was in 1999 dat de term de mainstream bereikte, en in 2000 toen de eerste anti-spywaretoepassing werd uitgebracht.

Van 2000 tot nu zijn aanvallers alleen maar meedogenlozer geworden met hun vermogen om toegang te krijgen tot onze persoonlijke informatie. Toch zijn antispywarebedrijven zoals Norton en McAfee net zo meedogenloos en creëren ze voortdurend nieuwe software om ons te helpen onszelf te beschermen.

Aanbevolen: