Gids voor tabletschermen

Inhoudsopgave:

Gids voor tabletschermen
Gids voor tabletschermen
Anonim

Tabletfabrikanten scheppen graag op over het formaat en de technische specificaties van hun beeldschermen, maar wat is een goede schermresolutie voor een tablet? Hier vindt u alles wat u moet weten over beeldschermen voordat u een nieuwe tablet koopt.

De informatie in dit artikel is in grote lijnen van toepassing op een reeks apparaten. Controleer de specificaties van individuele producten voordat u een aankoop doet.

Tabletschermformaten

De schermafmetingen bepalen de totale grootte van een tablet. Het geadverteerde formaat van een tablet is een diagonale maat van het scherm, dus twee 10-inch tablets kunnen iets verschillende afmetingen hebben. Sommige schermen zijn zo klein als 5-inch, terwijl sommige op tablets gebaseerde all-in-one-systemen 20-inch en grotere schermen hebben.

Grotere tablets zijn minder draagbaar en bieden doorgaans een langere batterijduur en beter leesbare schermen. Kleinere tablets zijn beter draagbaar en kunnen moeilijker te gebruiken zijn bij het lezen, gamen en films kijken.

Image
Image

Beeldverhoudingen

De beeldverhouding van het scherm is een ander ding om te overwegen. De meeste tablets gebruiken de beeldverhouding van 16:10 die gebruikelijk was voor vroege breedbeeldcomputerschermen. Dit maakt ze handig in de liggende modus, vooral voor het bekijken van video's. Nadeel is dat het brede scherm de tablets topzwaar kan maken bij gebruik in de portretmodus, die vaak wordt gebruikt voor het lezen van e-books.

De andere gebruikte beeldverhouding is de traditionele 4:3, die het brede scherm in liggende modus opoffert voor een uitgebalanceerde tablet die gemakkelijker te gebruiken is in staande modus. Dergelijke schermen zijn niet ideaal om films te kijken, maar prima om te lezen.

Schermresoluties

Schermresolutie verwijst naar de hoeveelheid details op het scherm op een bepaald moment. Hogere resoluties zijn beter voor het bekijken van video's, het bekijken van foto's en het surfen op internet.

De schermresolutie wordt uitgedrukt als het aantal pixels op het scherm, horizontaal en verticaal gemeten. Specifieke schermresoluties zijn geclassificeerd onder verschillende normen:

Standaard Resolutie in Pixels
WVGA 800x600
WSVGA 1024x600
XGA 1024x768
WXGA 1280x800 of 1366x768
WXGA+ 1440x900
WSXGA+ 1600x900
WUXGA 1920x1080 of 1920x1200
QXGA 2048x1536
WQHD 2560x1440 of 2560x1600
UHD (4K) 3180x2160

High-definition video's zijn beschikbaar in het 720p- of 1080p-formaat (op basis van het aantal verticale pixels). Video's van 1080p worden op veel tablets niet volledig weergegeven. Sommige kunnen echter video naar een HDTV uitvoeren met HDMI-kabels en -adapters. Ze kunnen ook een 1080p-bron verkleinen om met een lagere resolutie te worden bekeken.

Hoewel 4K of UltraHD-video steeds populairder wordt, wordt het door de meeste tablets niet ondersteund. Tablets hebben dichte schermen nodig om dergelijke video te ondersteunen. De schermen met een hogere resolutie hebben over het algemeen meer stroom nodig, waardoor de totale gebruiksduur van de tablet wordt verkort. Verder is het bijna onmogelijk om 1080p van 4K te onderscheiden op een 7-inch of een 10-inch scherm.

Pixeldichtheid (PPI)

Pixeldichtheid verwijst naar het aantal pixels per inch (PPI) op het scherm. Hoe hoger de PPI, hoe vloeiender de weergave op het scherm. Stel dat een 7-inch tablet en een 10-inch tablet dezelfde resolutie hebben. In dit geval zal het kleinere scherm een hogere pixeldichtheid hebben, wat scherpere beelden betekent.

Nieuwere tabletschermen worden geadverteerd met tussen 200 en 300 PPI. Op typische kijkafstanden wordt dit over het algemeen als zo gedetailleerd beschouwd als een gedrukt boek. Boven dit niveau kun je het verschil niet meer zien.

Kijkhoeken

Fabrikanten maken doorgaans geen reclame voor de kijkhoeken van tabletschermen. Omdat je een tablet in staande of liggende modus kunt bekijken, moet deze een bredere kijkhoek hebben dan een laptop- of desktopscherm. Sommige tabletschermen bieden echter betere kijkhoeken dan andere.

Er zijn twee dingen waar je op moet letten bij het testen van de kijkhoeken van een tablet: kleurverschuiving en helderheid. Kleurverschuiving verwijst naar hoe de kleuren op het scherm veranderen wanneer de tablet vanuit een rechte kijkhoek wordt verschoven. De beste tabletschermen moeten helder genoeg blijven zonder kleurverschuivingen in de meest uiteenlopende hoeken.

Sommige tabletschermen zijn niet compatibel met gepolariseerde zonnebrillen die zijn ontworpen om schittering te verminderen.

Tabletschermcoatings en helderheid

De meeste tabletschermen worden beschermd door een coating van gehard glas, zoals Gorilla Glass. Dergelijke oppervlakken reflecteren sterk, waardoor het scherm in bepaalde lichtomstandigheden moeilijk te gebruiken kan zijn.

Als een tablet een glanzend scherm en een lage helderheid heeft, kan het moeilijk zijn om hem buitenshuis in fel zonlicht te gebruiken. Helderdere schermen verminderen dit probleem. Toch hebben heldere schermen de neiging om de levensduur van de batterij te verkorten.

Omdat de interface in het scherm is ingebouwd, wordt de coating op de tablet-pc vuil. Alle tabletschermen moeten een coating hebben waardoor het scherm gemakkelijk kan worden schoongemaakt zonder dat er speciale reinigingsmiddelen of stoffen nodig zijn.

Wees extra voorzichtig bij het reinigen van een ontspiegeld scherm.

Tabletscherm kleurengamma

Het kleurengamma verwijst naar het aantal kleuren dat een beeldscherm kan produceren. Hoe groter het kleurengamma, hoe meer kleuren het kan weergeven. Dit is alleen van belang als je een tablet gebruikt voor videobewerking of productiedoeleinden. Niet alle bedrijven vermelden het kleurengamma voor hun beeldschermen. Er zullen echter waarschijnlijk meer tablets reclame maken voor hun kleurondersteuning, aangezien deze functie belangrijker wordt voor consumenten.

Aanbevolen: