FB2-bestand: wat het is en hoe er een te openen

Inhoudsopgave:

FB2-bestand: wat het is en hoe er een te openen
FB2-bestand: wat het is en hoe er een te openen
Anonim

Wat te weten

  • Een FB2-bestand is een FictionBook eBook-bestand.
  • Open er een met Calibre of een andere eBook reader.
  • Converteren naar PDF, EPUB, MOBI, enz., met FileZigZag.

Dit artikel legt uit hoe je een FB2 eBook-bestand op al je apparaten kunt openen en hoe je er een kunt converteren naar een ander documentformaat.

Wat is een FB2-bestand?

Een bestand met de FB2-bestandsextensie is een FictionBook eBook-bestand. Het formaat is ontworpen om tegemoet te komen aan fictieve geschriften, maar kan natuurlijk worden gebruikt voor elk type eBook.

FB2-bestanden zijn DRM-vrij en kunnen voetnoten, afbeeldingen, tekstopmaak, Unicode en tabellen bevatten, die al dan niet worden ondersteund in sommige FB2-lezers. Alle afbeeldingen die in het boek worden gebruikt, zoals PNG's of JPG's, worden geconverteerd naar Base64 (binair) en opgeslagen in het bestand zelf.

In tegenstelling tot andere eBook-bestanden zoals EPUB, zijn FictionBook-eBook-bestanden slechts een enkel XML-bestand.

Sommige FB2-bestanden worden bewaard in een ZIP-bestand en worden daarom. FB2. ZIP. genoemd

Hoe een FB2-bestand te openen

Image
Image

Er zijn veel compatibele lezers beschikbaar op bijna alle platforms.

Open FB2-boeken vanaf een computer

Je kunt het boek lezen op een computer met veel programma's, waaronder Calibre, Cool Reader, FBReader, STDU Viewer, Athenaeium, Haali Reader, Icecream Ebook Reader, OpenOffice Writer (met de Ooo FBTools plug-in), en waarschijnlijk een ander document en eBook-readers.

Sommige webbrowsers ondersteunen add-ons die het bekijken van het formaat mogelijk maken, zoals FB2 Reader voor Firefox.

Aangezien veel van deze bestanden zich in een ZIP-archief bevinden, passen de meeste FB2-bestandslezers dit aan door het. FB2. ZIP-bestand rechtstreeks te lezen zonder het boek eerst uit te pakken. Als dat niet het geval is, moet u mogelijk een gratis bestandsextractor zoals 7-Zip gebruiken om het bestand uit het archief te halen.

Als je veel eBooks op je computer leest, heb je waarschijnlijk al minstens één van deze programma's geïnstalleerd. Als dat het geval is, en u dubbelklikt op een FB2-bestand maar het opent in een programma waarin u liever niet standaard opent, weet dan dat u kunt wijzigen welk programma welk soort bestanden in Windows opent.

Open FB2-boeken vanaf een telefoon of tablet

Je kunt deze boeken lezen op iPhones, iPads, Android-apparaten en meer met een mobiele app. Er zijn allerlei soorten eBook-lees-apps beschikbaar, maar dit zijn er maar een paar die werken met FB2-bestanden.

In iOS, installeer FBReader of KyBook om het eBook op je iPhone of iPad te lezen. BReader en Cool Reader zijn voorbeelden van gratis apps die het bestand op Android kunnen lezen.

Open FB2-boeken vanaf een e-reader

De meest populaire e-readers, zoals Amazon's Kindle en B&N's Nook, ondersteunen momenteel geen native FB2-bestanden, maar je kunt je eBook altijd converteren naar een van de vele formaten die door je e-reader worden ondersteund. Zie hieronder voor meer informatie hierover.

De PocketBook is een voorbeeld van een apparaat dat dit formaat wel ondersteunt.

Een FB2-bestand converteren

Conversies kunnen worden bereikt met een gratis bestandsconverter. Een die we leuk vinden voor dit formaat is FileZigZag, omdat het een website is waarmee je het boek kunt opslaan in PDF, EPUB, MOBI, LRF, AZW3, PDB en andere vergelijkbare eBook- en documentformaten, waaronder DOCX.

Een andere optie is om een van de hierboven genoemde viewers te gebruiken, zoals Calibre. Daar kun je de Convert books knop gebruiken om te kiezen uit vele formaten om het boek in op te slaan.

Controleer in andere programma's op een optie zoals Convert, Save As of Export, en kies vervolgens uit de lijst met indelingen die u krijgt. Elk programma doet dit een beetje anders, maar het is niet moeilijk te vinden als je een beetje graaft.

Kan het nog steeds niet openen?

Als je boek niet wordt geopend op je telefoon, computer, enz., zorg er dan voor dat je een FB2-bestand hebt. Sommige bestandsextensies lijken erg op elkaar, terwijl hun eigenlijke formaten heel verschillend zijn. Misschien heb je helemaal geen eBook.

Controleer nogmaals of u de bestandsextensie correct leest. Mogelijk hebt u te maken met een FBC, FBX (Autodesk FBX Interchange), FBR, FB! (FlashGet Incomplete Download), of FBW (HP Recovery Manager Backup) bestand.

Aanbevolen: