CBR- en CBZ-bestanden (wat ze zijn en hoe u er een kunt openen)

Inhoudsopgave:

CBR- en CBZ-bestanden (wat ze zijn en hoe u er een kunt openen)
CBR- en CBZ-bestanden (wat ze zijn en hoe u er een kunt openen)
Anonim

Wat te weten

  • CBR- en CBZ-bestanden zijn door CD-weergave gearchiveerde stripboekbestanden.
  • Open er een met CBR Reader, CDisplay Ex, Calibre of Manga Reader.
  • Converteer naar eBook-formaten zoals PDF, EPUB of MOBI met CloudConvert of B1 Online Archiver.

Dit artikel beschrijft wat gearchiveerde stripboekbestanden (CBR, CBZ, CB7, enz.) zijn, hoe je er een kunt openen en hoe je er een kunt converteren naar een meer herkenbaar eBook-formaat zoals EPUB of MOBI.

Wat zijn CBR- en CBZ-bestanden?

CDesplay Gearchiveerde stripboekbestanden bevatten stripboekpagina's in afbeeldingsformaten zoals PNG, JPEG, BMP en GIF. De afbeeldingen worden opgeslagen in een gecomprimeerd archiefformaat, zodat ze allemaal achter elkaar kunnen worden bekeken vanuit een stripboeklezerprogramma of app.

Comic Book-bestanden kunnen voorkomen in een RAR-, ZIP-, TAR-, 7Z- of ACE-gecomprimeerd bestand. Elk formaat heeft dan een andere naam, zoals CDisplay RAR Archived Comic Book (CBR) als de afbeeldingen zijn opgeslagen in RAR-formaat, of CDisplay ZIP Archived Comic Book (CBZ) als het bestand het ZIP-formaat gebruikt.

Dezelfde naamgeving is van toepassing op CBT (TAR gecomprimeerd), CB7 (7Z gecomprimeerd) en CBA (ACE gecomprimeerd) bestanden. Zoals u kunt zien, vertelt de bestandsextensie, of meer specifiek de laatste letter van de bestandsextensie, met welk formaat het CDDisplay-bestand is gecomprimeerd.

Deze bestandsextensieletters zijn ook afkortingen voor niet-gerelateerde technologietermen. Zie het laatste gedeelte onderaan deze pagina voor details daarover.

Een gearchiveerd stripboekbestand openen

Image
Image

Bestanden die gebruikmaken van het CDisplay Archived Comic Book-formaat, of het nu CBR, CBZ, CBT, CB7 of CBA is, kunnen allemaal worden geopend met CBR Reader, een gratis leesprogramma in stripboekformaat.

Een ander gratis, open-source stripboeklezerprogramma, CDisplay Ex (gemaakt door David Ayton, die het naamgevingsschema voor stripboeken populair maakte), ondersteunt alle reeds genoemde formaten behalve CBA. GonVisor is een andere gratis reader die ook bijna al dit soort bestanden kan openen.

Enkele andere gratis CBR- en CBZ-openers voor Windows en/of Mac zijn Calibre, Sumatra PDF, Manga Reader, ComicRack en Simple Comic. Linux-gebruikers houden misschien van MComix.

Sommige van deze CBx-lezers, zoals GonVisor, kunnen ook een CBR- of CBZ-bestand maken van een verzameling afbeeldingen, wat superhandig is als je je eigen stripboek wilt maken met een van deze populaire formaten.

Een speciale eBook-lezer is zeker de beste manier om een CBR-, CBZ-, CBT-, CB7- of CBA-bestand te openen en te lezen, maar als u geïnteresseerd bent, kunnen de afbeeldingen en andere gegevens waaruit het boek bestaat handmatig uitgepakt en afzonderlijk bekeken. Dit werkt omdat, zoals je hierboven hebt geleerd, deze Comic Book-bestanden eigenlijk gewoon hernoemde archiefbestanden zijn.

Image
Image

Houd er echter rekening mee dat vanwege de manier waarop de afbeeldingen normaal gesproken een titel hebben, het openen van een stripboekbestand op deze manier niet garandeert dat de afbeeldingsbestanden in de juiste weergavevolgorde staan. Dit is alleen maar handig om te doen, als je een of twee afbeeldingen wilt tevoorschijn halen, moet je de strip niet consumeren zoals hij normaal bedoeld is.

Om op deze manier een CBZ-, CBR-, CBT-, CB7- of CBA-bestand te openen, installeert u een gratis bestandsextractor zoals 7-Zip of PeaZip. Klik vervolgens met de rechtermuisknop op het CDisplay Archived Comic Book-bestand dat u heeft en kies ervoor om het te openen in de bestandsextractor. Dit wordt gedaan via de 7-Zip > Open archive optie als je 7-Zip gebruikt, maar het lijkt erg op andere programma's.

Mobiele gearchiveerde striplezers

Als je je strips graag onderweg leest, zijn CDisplayEx, Astonishing Comic Reader en ComicRack gratis CBR/CBZ-lezers voor Android-apparaten.

iComix en Manga Storm CBR zijn een paar gratis voor iPhone, en Chunky Comic Reader en ComicFlow werken op iPad om CBZ- en CBR-bestanden te openen.

Een gearchiveerd stripboekbestand converteren

Image
Image

Als je al een programma op je computer hebt dat een van deze Comic Book-bestanden kan openen, dan is het heel eenvoudig om het naar een ander formaat te converteren.

Sumatra PDF kan bijvoorbeeld CBR-bestanden naar PDF opslaan. Calibre converteert CBR's naar EPUB, DOCX, PDB en vele andere formaten. Controleer de opties Opslaan als of Exporteren in een van deze tools voor het doelformaat dat u zoekt.

Image
Image

Als je geen CBR- of CBZ-lezer hebt, of als je Comic Book-bestand klein genoeg is om snel te uploaden, raden we Zamzar of CloudConvert ten zeerste aan. Dit zijn twee voorbeelden van gratis bestandsconversieprogramma's die ondersteuning bieden voor het online converteren van CBR- en CBZ-bestanden naar formaten zoals PDF, PRC, MOBI, LIT, AZW3 en andere.

B1 Archive is een website vergelijkbaar met de twee zojuist genoemde die CB7-, CBR-, CBT- en CBZ-bestanden naar andere formaten kan converteren.

Als je absoluut je niet-CBR/CBZ Comic Book-bestand wilt opslaan in een van de meer populaire CBR- of CBZ-formaten, maar geen van deze converters goed werkt, onthoud dan dat je de mogelijkheid hebt om te extraheren de afbeeldingen met een bestandsextractor zoals we hierboven hebben besproken, en vervolgens je eigen afbeeldingen te bouwen met een programma zoals GonVisor.

Meer informatie over deze afkortingen

Aangezien er verschillende bestandsextensies op deze pagina worden vermeld, is het belangrijk op te merken dat sommige ervan ook behoren tot niet-gerelateerde technologietermen die ze als acroniemen gebruiken.

Sommige CBT-bestanden kunnen bijvoorbeeld computergebaseerde trainingsbestanden zijn, geen TAR-gecomprimeerde stripboekbestanden. Dit soort CBT-bestanden bevatten natuurlijk geen stripboekafbeeldingen, maar zijn in plaats daarvan een soort document- of mediagegevens en werken alleen met de tool die het heeft gemaakt.

CBT is ook een acroniem voor complete binaire boom, core-based training, Cisco broadband-probleemoplosser en computer-based test.

CBR staat ook voor constante bitsnelheid, kerngebaseerd redeneren, op inhoud gebaseerde routering en bereikbaar.

CBA kan ook het adres van de stuurbus, actieve actieve buffers, samengestelde burst-assemblage of analyse van oproepgedrag betekenen.

CBZ is ook jargon voor Cyber Boxing Zone.

Aanbevolen: