Wat zijn torrents & Hoe werken ze?

Inhoudsopgave:

Wat zijn torrents & Hoe werken ze?
Wat zijn torrents & Hoe werken ze?
Anonim

Torrents zijn een methode om bestanden via internet te verspreiden. Ze werken via het BitTorrent-protocol om het zogenaamde peer-to-peer (P2P) delen van bestanden te vergemakkelijken.

Er zijn een aantal voordelen voor het delen van bestanden op basis van torrents ten opzichte van traditioneel delen van bestanden. Dure serverapparatuur is niet nodig om bestanden naar veel mensen tegelijk te verzenden, en netwerken met een lage bandbreedte (trage) kunnen net zo gemakkelijk grote hoeveelheden gegevens downloaden.

De meest gebruikelijke manier om torrents te gebruiken is via een speciaal bestand dat de bestandsextensie. TORRENT gebruikt. In het bestand staan aanwijzingen voor het delen van specifieke gegevens met andere mensen.

Image
Image

Torrents kunnen gevaarlijk zijn

Voordat we meer leren over hoe torrents werken, is het erg belangrijk om te begrijpen dat ze ook een groter risico vormen ten opzichte van andere vormen van bestandsdeling.

Torrents zijn niet inherent gevaarlijk om te gebruiken of te maken, maar het is belangrijk om te onthouden dat, tenzij je de bron kunt vertrouwen, het veel te gemakkelijk is om per ongeluk bestanden te downloaden die niet zijn geüpload met de juiste wettelijke toestemming of zelfs downloaden bestanden geïnfecteerd met malware.

Als je torrents wilt gebruiken om je eigen bestanden te delen of om grote bestanden van andere mensen te downloaden, gebruik dan een antivirusprogramma en download alleen torrents van gebruikers die je vertrouwt.

Hoe Torrents uniek zijn

Torrents zijn net als andere vormen van downloaden naar je computer. De manier waarop u de bestanden krijgt is echter niet zo eenvoudig en het delen van uw eigen gegevens is veel gemakkelijker.

Hier is een voorbeeld van hoe traditionele bestandsdeling werkt via het

  1. Bezoek een webpagina in uw browser.
  2. Klik op een downloadlink om het downloadproces te starten.
  3. Sla het bestand op je computer op.

Het bestand dat je hebt gedownload stond op een server, waarschijnlijk een high-end server met veel schijfruimte en andere systeembronnen, ontworpen om duizenden of miljoenen mensen tegelijk te bedienen. Het bestand bestaat alleen op die één server, en iedereen die er toegang toe heeft, kan het downloaden.

Torrents werken een beetje anders. Terwijl je webbrowser verbinding maakt met websites via het HTTP-protocol, gebruiken torrents BitTorrent, dus in plaats daarvan is een programma nodig dat via BitTorrent kan communiceren:

  1. Open een torrent-programma.
  2. Open het TORRENT-bestand om het downloadproces te starten.
  3. Sla het bestand op je computer op.

In dit scenario kunnen de gegevens die je downloadt via de torrent op honderden servers tegelijk bestaan, maar deze servers zijn bijna altijd een standaard pc in een huis, net als die van jou. Geavanceerde hardware is niet vereist en iedereen kan deelnemen aan dit soort bestandsuitwisseling. In feite kan iedereen die zelfs maar een deel van het bestand downloadt, nu werken als zijn eigen torrent-server.

Als u geïnteresseerd bent in het delen van bestanden vanaf uw computer via internet, is de traditionele manier om dit te doen door de gegevens naar een centrale locatie te uploaden (elke methode voor het delen van bestanden is voldoende), waarna de ontvangers kunnen downloaden het. Met torrents is delen vergelijkbaar met opslaan, zoals hierboven beschreven: in plaats van een torrent te downloaden die iemand anders heeft gemaakt die instructies heeft voor het opslaan van hun bestanden, deel je een torrent die je maakt, zodat de ontvangers de nodige instructies hebben om van jou te downloaden.

Hoe Torrents werken

Dit klinkt misschien allemaal een beetje verwarrend, maar het idee is eigenlijk vrij eenvoudig. Torrents, zoals je hierboven hebt gelezen, vertrouwen op een peer-to-peer-netwerk. Dit betekent alleen dat de torrent-gegevens, wat het ook mag zijn, vanaf meer dan één server tegelijk toegankelijk zijn. Iedereen die de torrent downloadt, krijgt deze in stukjes en beetjes van de andere servers.

Stel je bijvoorbeeld voor dat ik een torrent heb gemaakt om een programma dat ik heb gemaakt te delen. Ik schakel de torrent in en deel het bestand online. Tientallen mensen downloaden het, en jij bent een van hen. Je torrent-programma kiest en kiest van welke server het bestand moet worden opgehaald, afhankelijk van wie het momenteel deelt en welke servers het deel van het bestand hebben dat je momenteel nodig hebt.

In een traditionele opstelling voor het delen van bestanden die een bestandsserver gebruikt, zou het delen van een programma van 200 MB met 1.000 mensen snel al mijn uploadbandbreedte opgebruiken, vooral als ze allemaal tegelijk om het bestand zouden vragen. Torrents elimineren dit probleem door klanten een klein beetje van de gegevens van mij te laten schrapen, een klein beetje van een andere gebruiker, enzovoort, totdat ze het hele bestand hebben gedownload.

Zodra meer dan één persoon het volledige bestand heeft gedownload, kan de oorspronkelijke deler stoppen met het verspreiden zonder dat iemand anders er last van heeft. Het bestand blijft beschikbaar voor andere gebruikers van die torrent vanwege de gedecentraliseerde, P2P-basis van BitTorrent.

Hoe torrents worden gedistribueerd

Zodra een torrent is gemaakt, kan de maker twee dingen delen: het. TORRENT-bestand of een hash van de torrent, vaak een magneetlink genoemd.

Een magneetlink is een eenvoudige manier om de torrent op het BitTorrent-netwerk te identificeren zonder met een TORRENT-bestand te maken te hebben. Het is uniek voor die specifieke torrent, dus hoewel de link slechts een reeks tekens is, is het net zo goed als het hebben van het bestand.

Magneetkoppelingen en TORRENT-bestanden worden vaak vermeld op torrent-indexen, dit zijn sites die speciaal zijn gebouwd voor het delen van torrents. Je kunt ook torrent-informatie delen via e-mail, sms, enz.

Aangezien magneetkoppelingen en TORRENT-bestanden slechts instructies zijn voor een BitTorrent-client om te begrijpen hoe de gegevens kunnen worden verkregen, is het delen ervan snel en eenvoudig.

Een torrent-bestand is niet super handig, tenzij het wordt gebruikt met een clientprogramma. Hier is een voorbeeld van een torrent geopend in een teksteditor - je kunt zien hoe zinloos het is om de torrent op deze manier te bekijken.

Image
Image

Algemene Torrent-voorwaarden

Hier zijn enkele nuttige termen om te weten bij het omgaan met torrents:

  • Seed: Een torrent seeden is hem delen. Het aantal zaden van een torrent is het aantal mensen dat het volledige bestand deelt. Nul zaden betekenen dat niemand het hele bestand kan downloaden.
  • Peer: Een peer is iemand die het bestand downloadt van een seeder, maar die het volledige bestand nog niet heeft.
  • Leech: Leechers downloaden meer dan ze uploaden. Een leecher kan in plaats daarvan helemaal niets uploaden nadat het volledige bestand is gedownload.
  • Swarm: een groep mensen die dezelfde torrent downloadt en deelt.
  • Tracker: Een server die alle verbonden gebruikers volgt en hen helpt elkaar te vinden.
  • Client: Het programma of de webservice die door een torrent-bestand of magneetlink wordt gebruikt om te begrijpen hoe bestanden moeten worden gedownload of geüpload.

FAQ

    Hoe download ik torrents zonder dat mijn ISP het weet?

    Het gebruik van torrents is een legale en efficiënte manier om grote bestanden te delen. Hoewel ISP's je er niet van weerhouden om torrents te gebruiken, kunnen ze BitTorrent-verkeer soms afremmen, wat je downloadsnelheden zal vertragen. Als je niet wilt dat je ISP weet dat je torrents downloadt, moet je een Virtual Private Network (VPN) gebruiken, dat je privacy beschermt.

    Hoe download ik torrents met een VPN?

    Voor het veilig downloaden van torrents met een VPN, zoek je naar een VPN voor P2P-ondersteuning, een "zero logging"-beleid (er worden geen sessiegegevens gecontroleerd of opgeslagen), een "kill-switch" die je internetverbinding onmiddellijk verbreekt als de VPN-verbinding is verbroken en hoge snelheden. Zodra je een VPN-provider hebt geselecteerd, download en installeer je de software en zorg je ervoor dat je de veiligste beschikbare instellingen gebruikt. Kies vervolgens een torrent-vriendelijke server met veilige, legale inhoud, maak verbinding met je VPN en breng een veilige verbinding tot stand.

    Hoe stream ik torrents?

    Als je een torrent streamt, bijvoorbeeld een filmbestand, kun je de film bekijken zonder te wachten tot het hele bestand is gedownload. Om dit te doen, heb je een speciale site of tool voor het streamen van torrents nodig. Enkele voorbeelden zijn WebTorrent Desktop, Webtor.io en Seedr. Voordat u echter een torrent streamt, moet u ervoor zorgen dat de inhoud gratis en legaal toegankelijk is, zoals een film die zich in het publieke domein bevindt.

    Hoe maak ik torrents sneller?

    Er zijn een paar dingen die je kunt doen om het downloaden van torrent-bestanden sneller te maken. Controleer eerst hoeveel "seeders" er zijn voor het torrent-bestand. Seeders zijn mensen die de torrent blijven delen nadat ze deze hebben gedownload. Hoe meer seeders, hoe sneller je torrent-downloads zullen zijn. Je kunt ook proberen wifi te vermijden ten gunste van een bekabelde internetverbinding, bestanden één voor één downloaden, je firewall omzeilen of upgraden naar een sneller internetabonnement.

Aanbevolen: