Wat zijn airbags en hoe werken ze?

Inhoudsopgave:

Wat zijn airbags en hoe werken ze?
Wat zijn airbags en hoe werken ze?
Anonim

Airbags zijn passieve vergrendelingen die worden geactiveerd wanneer een voertuig een aanrijding waarneemt. In tegenstelling tot veiligheidsgordels, die alleen werken als de bestuurder of passagier de gordel omdoet, zijn airbags zo ontworpen dat ze automatisch worden geactiveerd op het exacte moment dat ze nodig zijn.

Alle nieuwe voertuigen in de Verenigde Staten zijn voorzien van airbags aan de voorkant voor de bestuurder en passagiers, maar veel autofabrikanten gaan verder dan die minimumvereiste.

Airbags uitschakelen

Airbags zijn zo ontworpen dat ze niet hoeven te worden ingeschakeld, maar het is soms mogelijk om ze uit te schakelen. Wanneer een voertuig de optie heeft om de airbags aan passagierszijde uit te schakelen, bevindt het deactiveringsmechanisme zich meestal aan de passagierszijde van het dashboard.

De uitschakelprocedure voor zij-airbags aan de bestuurderszijde is doorgaans ingewikkelder, en het volgen van een onjuiste procedure kan ertoe leiden dat de airbag wordt geactiveerd. Als u bang bent dat de zij-airbag aan de bestuurderszijde u kan verwonden, kunt u het beste een getrainde professional het mechanisme laten uitschakelen.

Hoe werken airbags?

Airbagsystemen bestaan doorgaans uit meerdere sensoren, een regelmodule en ten minste één airbag. De sensoren worden op posities geplaatst die bij een ongeval waarschijnlijk in gevaar komen, en gegevens van versnellingsmeters, wielsnelheidssensoren en andere bronnen voeden de airbagregeleenheid. Als er specifieke omstandigheden worden gedetecteerd, activeert de regeleenheid de airbags.

Image
Image

Elke airbag is leeggelopen en verpakt in een compartiment dat zich in het dashboard, het stuur, de stoel of ergens anders bevindt. Ze bevatten chemische drijfgassen en initiatoren die de drijfgassen ontsteken.

Wanneer een besturingseenheid vooraf bepaalde omstandigheden detecteert, stuurt het een signaal om een of meer initiatorapparaten te activeren. De chemische drijfgassen worden vervolgens ontstoken, waardoor de airbags snel worden gevuld met stikstofgas. Dit proces vindt zo snel plaats dat een airbag binnen ongeveer 30 milliseconden volledig is opgeblazen.

Nadat een airbag is geactiveerd, moet deze worden vervangen.

Airbags voorkomen verwondingen

Omdat een soort chemische explosie airbags activeert en de apparaten snel opblazen, kunnen ze mogelijk mensen verwonden of doden. Airbags zijn bijzonder gevaarlijk voor kleine kinderen en mensen die bij een ongeval dicht bij het stuur of het dashboard zitten.

Volgens de National Highway Traffic Safety Administration waren er tussen 1990 en 2000 ongeveer 3,3 miljoen airbags. Het bureau registreerde in die tijd 175 dodelijke slachtoffers en verschillende ernstige verwondingen die rechtstreeks verband hielden met het gebruik van airbags. De NHTSA schatte echter ook dat de technologie in diezelfde periode meer dan 6.000 levens heeft gered.

Dat is een opmerkelijke vermindering van het aantal dodelijke slachtoffers, maar het is van vitaal belang om deze levensreddende technologie op de juiste manier te gebruiken. Volwassenen en jonge kinderen met een kleine gest alte mogen nooit worden blootgesteld aan een airbag aan de voorkant om de kans op letsel te verminderen. Kinderen onder de 13 jaar mogen niet op de voorstoel van een voertuig zitten, tenzij de airbag is uitgeschakeld, en naar achteren gerichte autostoeltjes mogen nooit op de voorstoel worden geplaatst. Het kan ook gevaarlijk zijn om voorwerpen tussen een airbag en een bestuurder of passagier te plaatsen.

Hoe de airbagtechnologie evolueerde

Het eerste ontwerp van de airbag werd gepatenteerd in 1951, maar de auto-industrie bleek traag om de technologie over te nemen. Airbags verschenen pas in 1985 als standaarduitrusting in de Verenigde Staten en de technologie werd pas jaren daarna wijdverbreid toegepast. De wetgeving inzake passieve veiligheidsbeperkingen in 1989 vereiste ofwel een zij-airbag aan de bestuurderszijde of een automatische veiligheidsgordel in alle auto's, en aanvullende wetgeving in 1997 en 1998 breidde het mandaat uit tot lichte vrachtwagens en dubbele airbags vooraan.

Airbagtechnologie werkt nog steeds volgens dezelfde basisprincipes als in 1985, maar de ontwerpen zijn verfijnder geworden. Enkele jaren waren airbags relatief domme apparaten. Als een sensor werd geactiveerd, werd de explosieve lading geactiveerd en werd de airbag opgeblazen. Moderne airbags zijn complexer en veel ervan worden automatisch gekalibreerd om rekening te houden met de positie, het gewicht en andere kenmerken van de bestuurder en passagier.

Aangezien moderne slimme airbags met minder kracht of helemaal niet kunnen worden opgeblazen als de omstandigheden dit vereisen, zijn ze doorgaans veiliger dan modellen van de eerste generatie. Nieuwere systemen bevatten ook meer airbags en verschillende soorten airbags, die verwondingen in andere situaties kunnen helpen voorkomen. Airbags aan de voorkant zijn nutteloos bij zijdelingse aanrijdingen, kantelen en andere soorten ongevallen, maar veel moderne voertuigen worden geleverd met airbags die op andere locaties zijn gemonteerd.

Aanbevolen: