Veelgestelde vragen over Microsoft Windows installeren

Inhoudsopgave:

Veelgestelde vragen over Microsoft Windows installeren
Veelgestelde vragen over Microsoft Windows installeren
Anonim

Een van de meer populaire sets met tutorials die we hebben geschreven, zijn onze walkthroughs voor het installeren van Windows. We hebben er een voor Windows 10, Windows 8, Windows 7 en Windows XP (en we werken aan een voor Windows 11).

Dankzij die tutorials is het geen wonder dat vragen over installatie en upgrades enkele van de meest voorkomende zijn die we krijgen.

Hieronder vindt u antwoorden op enkele van die vragen.

Wat is een schone installatie van Windows?

Kortom, een schone installatie betekent het wissen van de schijf met het bestaande besturingssysteem erop tijdens het installatieproces van Windows. Dit verschilt van een upgrade-installatie ("verplaatsen" van een vorige Windows-versie) en is in principe hetzelfde, met een paar extra stappen, als een "nieuwe" installatie (een installatie op een lege schijf).

Vergeleken met een upgrade-installatie is een schone installatie bijna altijd een betere manier om Windows te installeren. Een schone installatie brengt geen problemen, softwareproblemen of andere problemen met zich mee die uw vorige installatie mogelijk hebben geplaagd.

Image
Image

Je hebt geen speciale Windows-schijf of andere software of hulpmiddelen nodig om een schone installatie uit te voeren. Het enige wat u hoeft te doen is de partitie(s) te verwijderen die uw bestaande besturingssysteem bevatten wanneer u bij die stap in het Windows-installatieproces komt.

Zo doe je het:

  • Hoe schoon te maken Installeer Windows 11
  • Hoe schoon te maken Installeer Windows 10
  • Opschonen Windows 8 installeren
  • Hoe schoon te maken Installeer Windows 7
  • Opschonen Windows XP installeren

Al die tutorials beslaan 100% van het proces en bevatten screenshots voor elke stap. Houd er ook rekening mee dat deze handleidingen betrekking hebben op elke algemeen beschikbare editie of versie die beschikbaar is in elke hoofdversie van het besturingssysteem.

Wat is het bericht 'Ongeldige productsleutel' met een 'Code: 0xC004F061'-fout?

Hier is de volledige foutmelding, allemaal in een ongeldig productsleutelvenster:


De volgende fout is opgetreden tijdens het gebruik van de productsleutel:

Code: 0xC004F061 Beschrijving: De Software Licensing-service heeft vastgesteld dat deze gespecificeerde productsleutel alleen kan worden gebruikt voor upgrades, niet voor schone installaties.

De 0xC004F061-fout verschijnt tijdens het Windows-activeringsproces als a) u een productsleutel voor Windows-upgrades hebt gebruikt, maar b) geen kopie van Windows op de schijf had toen u de installatie opschoonde.

Het bericht onder aan het venster geeft aan dat je deze productsleutel niet kunt gebruiken voor schone installaties, maar dat is niet helemaal waar. Een schone installatie van Windows is prima, maar u moet vóór de schone installatie een upgrade-geldige versie van Windows op de computer hebben gehad.

De door Microsoft ondersteunde oplossing voor dit probleem is om de vorige versie van Windows opnieuw te installeren en vervolgens Windows schoon te installeren. Een andere oplossing is echter om een interne upgrade van Windows naar dezelfde versie van Windows uit te voeren. Ja, het lijkt vreemd, maar volgens verschillende bronnen kun je Windows met succes activeren nadat dat proces is voltooid.

Als geen van deze oplossingen werkt, moet u een Windows System Builder-schijf aanschaffen (soms OEM-schijf genoemd) die u op een lege harde schijf kunt installeren of een schone installatie kunt -upgrade-geldige versie van Windows (bijv. Windows 98, enz.) of een niet-Windows-besturingssysteem.

Het is belangrijk om te beseffen dat tijdens het schone installatieproces van Windows, wanneer u uw productsleutel invoert, u niet wordt gewaarschuwd voor de mogelijkheid dat u de verkeerde sleutel gebruikt. Die fase in het Windows-installatieproces controleert alleen of de productsleutel geldig is, niet of deze geldig is voor uw specifieke situatie. Die bepaling vindt plaats tijdens het activeringsproces nadat Windows volledig is geïnstalleerd.

Hoe verplaats ik Windows-installatiebestanden van een dvd naar een flashstation?

Dit proces is niet zo eenvoudig als het klinkt, dus er zijn enkele speciale tutorials vereist:

  • Hoe installeer ik Windows 10 vanaf een USB-apparaat
  • Hoe installeer ik Windows 8 vanaf een USB-apparaat
  • Hoe installeer ik Windows 7 vanaf een USB-apparaat

Helaas is het niet voldoende om de bestanden van uw Windows-installatieschijf naar een lege flashdrive te kopiëren.

Hoe krijg ik een ISO-bestand op een dvd of flashstation zodat ik Windows kan installeren?

Dat ISO-bestand dat je hebt is een perfecte afbeelding van een Windows-installatieschijf, in een netjes pakket met één bestand. U kunt dat bestand echter niet zomaar naar een schijf of een flashstation kopiëren en verwachten dat u dat kunt gebruiken om Windows te installeren.

Als u Windows vanaf een dvd wilt installeren, raadpleegt u Een ISO-bestand op een dvd branden voor instructies.

Als je Windows vanaf een flashstation wilt installeren, kun je een van dezelfde tutorials volgen waarnaar we in de laatste vraag hebben gelinkt.

Kan ik mijn exemplaar van Windows op een nieuwe pc installeren, zolang ik het maar van mijn vorige computer verwijder?

Ja. Het grootste punt is: je moet Windows van de oude computer verwijderen voordat je het op de nieuwe activeert. Met andere woorden, u kunt uw exemplaar van Windows slechts op één computer tegelijk laten draaien.

Een ander ding om in gedachten te houden is dat als je een upgrade-gelicentieerd exemplaar van Windows op een computer hebt geïnstalleerd en het vervolgens op een andere computer wilt gebruiken, dezelfde "upgraderegels" van toepassing zijn: je moet een vorige versie van Windows op de computer voordat u de upgrade installeert.

U kunt Windows niet "verplaatsen" naar een andere computer als het vooraf op uw computer is geïnstalleerd. Uw exemplaar van Windows heeft een OEM-licentie, wat betekent dat u het alleen mag gebruiken op de computer waarop het al is geïnstalleerd.

Bottom Line

Er zijn geen limieten aan het aantal computers waarop u Windows opnieuw installeert, zolang u zich aan de regels houdt die in de laatste vraag zijn besproken.

Moet ik nog een exemplaar van Windows kopen als ik het op een andere computer wil installeren?

Het antwoord hierop is waarschijnlijk duidelijk als je de laatste paar antwoorden hebt gelezen, maar: Ja, je moet een licentie kopen om Windows te installeren op elke computer of elk apparaat waarop je het wilt gebruiken.

Waarom is het Windows-installatieprogramma niet gestart, ook al zit mijn Windows-dvd (of flashstation) in de computer?

De kans is groot dat de opstartvolgorde in het BIOS of UEFI niet correct is geconfigureerd om naar uw optische schijf of USB-poorten te kijken voor opstartbare media voordat deze op de harde schijf controleert.

Zie Hoe u de opstartvolgorde in BIOS of UEFI kunt wijzigen voor hulp.

Wat moet ik doen als mijn computer vastloopt (of opnieuw opstart of een BSOD krijgt) tijdens het installatieproces van Windows?

Probeer Windows opnieuw te installeren. Soms zijn problemen tijdens een Windows-installatie tijdelijk, dus een nieuwe poging is een goede eerste stap. Als u een schone installatie uitvoert, start u het proces gewoon opnieuw. Aangezien een deel van een schone installatie het formatteren van de schijf inhoudt, zijn alle problemen met deze gedeeltelijke installatie verdwenen.

Als het opnieuw starten van de Windows-installatie niet werkt, probeer dan alle onnodige hardware van uw computer te verwijderen/los te koppelen voordat u het installatieproces start. Het installatieproces van Windows kan vastlopen of een fout veroorzaken als er een probleem is met het installeren van een stuk hardware. Het is veel gemakkelijker om een installatieprobleem met een stuk hardware op te lossen als Windows eenmaal actief is.

Zorg er ten slotte voor dat het BIOS of UEFI van uw computer is bijgewerkt. Deze updates door de fabrikant van uw computer of moederbord corrigeren vaak compatibiliteitsproblemen met besturingssystemen zoals Windows.

Hoe weet Windows mijn telefoonnummer al?

Als u ervoor kiest om een Microsoft-account te gebruiken om u aan te melden bij Windows, bijna aan het einde van sommige Windows-installatieprocessen, wordt u gevraagd uw telefoonnummer op te geven of te verifiëren.

Als je telefoonnummer al in de lijst staat, betekent dit alleen dat je het eerder aan Microsoft hebt verstrekt toen je je Microsoft-account aanmaakte. U hebt waarschijnlijk een Microsoft-account als u zich in het verleden ooit bij een andere Microsoft-service hebt aangemeld.

Bottom Line

Het grootste deel van waar u voor beta alt, is de licentie om Windows te gebruiken, dus het downloaden ervan is niet zo voordelig uit kostenoogpunt als wel uit een oogpunt van gebruiksgemak of snelle doorlooptijd.

Zijn de belangrijkste Windows 11-updates gratis?

Ja. Alle Windows 11-updates zijn gratis. Leer hoe u Windows-updates controleert en installeert.

Aanbevolen: