File & Veelgestelde vragen over gegevensherstel

Inhoudsopgave:

File & Veelgestelde vragen over gegevensherstel
File & Veelgestelde vragen over gegevensherstel
Anonim

Als het aantal vragen dat we krijgen over bestandsherstel een maatstaf is voor de populariteit van een artikel, dan moet onze lijst met gratis software voor bestandsherstel een van de meer populaire stukken op onze site zijn.

Met andere woorden, het ingewikkelde en vaak verkeerd begrepen onderwerp van het herstellen van verwijderde bestanden genereert terecht veel verwarring.

Buiten dat, om zowel onze steeds groter wordende inbox te verkleinen als de geesten te kalmeren van degenen die besluiten niet de tijd te nemen om een vraag te stellen, hier zijn antwoorden op enkele van de meest voorkomende vragen die we hierover krijgen " undelete" programma's en bestandsherstel in het algemeen.

Image
Image

Kan ik het verwijderen van een bestand ongedaan maken als ik geen hulpprogramma voor bestandsherstel heb?

Ja. Het niet hebben van een programma voor gegevensherstel dat al is geïnstalleerd, sluit niet uit dat u een bestand kunt herstellen. Met andere woorden, als je een bestand hebt verwijderd dat je terug wilt, download dan een programma voor gegevensherstel en voer het uit.

Als er een programma voor bestandsherstel is geïnstalleerd, betekent dit niet dat het zoekt naar verwijderde bestanden of back-upversies van bestanden opslaat die u in de toekomst kunt herstellen. In plaats daarvan scannen hulpprogramma's voor gegevensherstel uw harde schijf of ander opslagapparaat op eerder verwijderde bestanden die, verrassend voor velen, niet echt verdwenen zijn, alleen verborgen voor het besturingssysteem.

Ervan uitgaande dat de fysieke ruimte nog niet is overschreven, zult u waarschijnlijk geen probleem hebben om het verwijderen van het bestand ongedaan te maken.

Tenzij je letterlijk bedoelt dat je zojuist een bestand hebt verwijderd? Controleer in dat geval de Prullenbak. Het bestand dat u wilt herstellen zit daar waarschijnlijk in.

Bekijk hoe u verwijderde bestanden uit de prullenbak kunt herstellen als u nog nooit eerder een bestand uit de prullenbak hebt gehaald.

Zal een programma voor gegevensherstel iets verwijderen dat ooit is verwijderd?

Het korte antwoord is nee, een programma voor gegevensherstel zal niets "ongedaan maken", maar het is een beetje ingewikkelder dan dat.

Hoewel dit je misschien zal verbazen, wordt de informatie in een bestand bijvoorbeeld niet echt verwijderd wanneer het wordt verwijderd. Het bestandssysteem, dat lijkt op een index die bijhoudt waar de stukjes van een bestand zich bevinden, markeert eenvoudig de gebieden die het bestand bevatten als vrije ruimte die het besturingssysteem kan overschrijven met nieuwe gegevens.

Met andere woorden, de kaartcoördinaten die de locatie van het bestand bevatten, worden uit de index verwijderd, waardoor het bestand in wezen onzichtbaar wordt voor het besturingssysteem… en voor jou. Onzichtbaar is natuurlijk heel anders dan voor altijd verdwenen, wat geweldig nieuws is.

Een programma voor bestandsherstel werkt door gebruik te maken van het feit dat, hoewel de aanwijzingen naar een bestand ontbreken, het eigenlijke bestand dat niet is, zolang die fysieke ruimte niet al is overschreven door iets nieuws.

Dus nu je wat meer weet over hoe het werkt, kunnen we de vraag beter beantwoorden: een programma voor bestandsherstel zal waarschijnlijk niet alles ongedaan maken dat je ooit hebt verwijderd, omdat ten minste een deel van de fysieke ruimte wordt ingenomen door die verwijderde bestanden zijn waarschijnlijk overschreven met nieuwe bestanden.

Hoe lang duurt het voordat een bestand onherstelbaar is?

Dat hangt ervan af, maar over het algemeen geldt: hoe eerder u het bestand probeert te herstellen nadat u het hebt verwijderd, hoe groter de kans dat het kan worden hersteld.

Als het bestand dat je terug wilt hebben onlangs is verwijderd, is de kans veel groter dat het ongedaan kan worden gemaakt dan een bestand dat dagen of weken geleden is verwijderd, en vooral iets dat langer is verwijderd.

De reden dat dit überhaupt werkt, is omdat wanneer u een bestand verwijdert, u niet echt de gegevens verwijdert, alleen de aanwijzingen ernaartoe. De ruimte die door die gegevens wordt ingenomen, is gemarkeerd als vrij en zal uiteindelijk worden overschreven.

De sleutel is dus om het schrijven van gegevens naar de schijf met het verwijderde bestand te minimaliseren. Met andere woorden, hoe minder schrijfactiviteit (bestanden opslaan, software installeren, enz.) op de schijf, hoe langer de verwijderde bestanden op die schijf over het algemeen kunnen worden hersteld.

Als u bijvoorbeeld een opgeslagen video verwijdert en vervolgens uw computer onmiddellijk uitschakelt en drie jaar uit laat, kunt u in theorie de computer weer aanzetten, een programma voor bestandsherstel uitvoeren en dat bestand volledig herstellen. Dit komt omdat er maar heel weinig gegevens naar de schijf zijn geschreven, waardoor de video mogelijk wordt overschreven.

In een realistischer voorbeeld, laten we zeggen dat je een opgeslagen video verwijdert. Weken, of zelfs maar dagen, gebruik je je computer normaal, download je meer video's, bewerk je enkele foto's, enz. Afhankelijk van zaken als hoe groot de schijf is waarop je werkt, de hoeveelheid gegevens die je naar de schijf schrijft, en de grootte van de verwijderde video, is de kans groot dat deze niet kan worden hersteld.

Over het algemeen geldt dat hoe groter een bestand is, hoe korter de tijd die je hebt om het verwijderen ongedaan te maken. Dit komt omdat de delen van een groter bestand verspreid zijn over een groter deel van uw fysieke schijf, waardoor de kans groter wordt dat een deel van het bestand wordt overschreven.

Kan ik bestanden herstellen van SD-kaarten, flashdrives, enz.?

Absoluut ja! Een aantal hulpprogramma's voor gegevensherstel, vooral de hogere in onze lijst, ondersteunen een breed scala aan apparaten zoals SD-kaarten, externe harde schijven, flashdrives en andere op USB gebaseerde schijven.

Naast uw klassieke interne harde schijf, vindt u op de meeste desktop-, laptop- en tabletcomputers de meeste hulpprogramma's voor gegevensherstel ook SD-kaarten, externe harde schijven, flashdrives en sommige ondersteunen zelfs iPhones, iPads en andere ultradraagbare computerapparaten die bestanden opslaan.

Een paar hulpprogramma's voor gegevensherstel ondersteunen zelfs het ongedaan maken van het verwijderen van bestanden van herschrijfbare optische schijfmedia, zoals cd-, dvd- en bd-schijven.

De meeste programma's voor bestandsherstel ondersteunen elk apparaat dat u op uw computer kunt aansluiten en de inhoud ervan als een schijf kunt weergeven. Dit komt vrij vaak voor bij zaken als digitale camera's, smartphones, enz.

Technisch gezien hangt de vraag of een programma het ene opslagapparaat boven het andere ondersteunt af van het bestandssysteem dat het specifieke programma voor bestandsherstel ondersteunt. Met andere woorden, het is niet het apparaat zelf dat moet worden ondersteund, maar de manier waarop het apparaat gegevens opslaat.

Ondersteunen bestandsherstelprogramma's netwerkschijven?

Dit is lastig omdat alle netwerkschijven een beetje anders werken. Het korte antwoord is dat ja, dat kan, maar je moet direct naar die schijf gaan om het herstelproces te starten.

Gedeelde schijven

Gegevenshersteltools kunnen verwijderde bestanden niet herstellen van een gedeelde schijf.

De redenen waarom ze niet werken, zijn ingewikkeld, maar hebben te maken met het feit dat het programma niet het toegangsniveau tot de fysieke harde schijf heeft dat het nodig heeft om zijn werk te doen, hoewel het gedeelde netwerk bron kan er anders uitzien en werken als elke andere schijf op uw computer.

Het besturingssysteem van uw computer heeft geen controle over de gedeelde schijf. Het besturingssysteem van een andere computer doet dat wel. Als je toegang hebt tot de computer waarop de gedeelde schijf zich bevindt, ga dan daarheen en probeer het verwijderen van het bestand ongedaan te maken met een programma voor bestandsherstel.

Netwerkschijven

Netwerkopslagapparaten die rechtstreeks op uw netwerk zijn aangesloten en geen computer nodig hebben, zijn niet zo eenvoudig te vinden. Er is een besturingssysteem dat de schijf ondersteunt en elk bestandsherstel moet vanuit die schijf worden gestart.

Als u een verwijderd bestand van een netwerkopslagapparaat wilt herstellen, meldt u zich aan bij de webgebaseerde administratie voor het apparaat en kijkt u of er geïntegreerde functies voor bestandsherstel bestaan die nuttig kunnen zijn.

Probeer als laatste redmiddel de harde schijf in het netwerkopslagapparaat rechtstreeks op uw computer aan te sluiten. Als het je lukt, kun je vanaf daar software voor gegevensherstel uitvoeren.

Cloudopslag

Hulpprogramma's voor gegevensherstel die u op uw computer hebt geïnstalleerd, hebben geen zin als er online opslagdiensten bij betrokken zijn. Als u een bestand moet herstellen dat u van een cloudservice hebt verwijderd, logt u in en kijkt u of er een prullenbak of prullenbak is waarin het bestand is opgeslagen. Dat is er bijna altijd.

Moet ik het gegevensherstelprogramma installeren of de draagbare versie gebruiken?

Kies de draagbare optie als je het bestand al hebt verwijderd. Het installeren van de software is prima om te doen als u uw computer alleen maar voorbereidt op een mogelijk bestandsherstel in de toekomst.

Het belangrijkste om te weten is dat beide versies van de tool precies hetzelfde doen. Met andere woorden, het zijn identieke programma's, afgezien van een heel belangrijk verschil:

De installeerbare versie wordt op uw harde schijf geïnstalleerd en plaatst bestanden overal op uw computer in het proces, zoals de meeste programma's die u downloadt of koopt.

De draagbare versie wordt niet op uw harde schijf geïnstalleerd, maar draait in plaats daarvan zelfstandig in de map waarin u de inhoud van het gedownloade bestand hebt uitgepakt.

Over het algemeen houden we van draagbare, op zichzelf staande programma's. Ze laten geen snelkoppelingen, DLL-bestanden en registersleutels achter op uw computer. Ze hoeven ook niet te worden verwijderd, maar worden gewoon verwijderd van waar ze staan. Naar onze mening is het een algehele "schonere" ervaring om draagbare software te gebruiken wanneer dat kan.

Vermenigvuldig nu onze voorkeur voor draagbare software in het algemeen 1, 000, 000 keer en dat komt in de buurt van hoeveel we de voorkeur geven aan draagbare programma's voor het herstellen van bestanden boven installeerbare, en dit is waarom:

Het allerbelangrijkste dat u kunt doen om ervoor te zorgen dat een bestand dat u hebt verwijderd, kan worden hersteld, is stoppen met het schrijven van informatie naar de schijf waarop dat bestand stond.

Software installeren is een van de meest schrijfintensieve dingen die je kunt doen, dus het "installeren" van een programma voor bestandsherstel is een zeer ironische en potentieel destructieve bezigheid.

In een perfect scenario, wat al dan niet mogelijk voor u is, kiest u de draagbare versie van een gratis programma voor bestandsherstel, downloadt u het naar een andere schijf, zoals een flashstation of een tweede harde schijf, en voer het direct vanaf daar uit.

Waar u een hulpprogramma voor gegevensherstel uitvoert, heeft geen invloed op waar u naar verwijderde bestanden zoekt, dus maak u daar geen zorgen over.

Een gerelateerde zorg die we hebben gehoord, is of het scanproces van gegevensherstelbestanden zelf gegevens naar de schijf schrijft, wat mogelijk van invloed is op toekomstig herstel als het gebruikte programma niet werkt. Het antwoord daarop is gelukkig nee. Voel je vrij om te scannen met zoveel tools als je wilt - vergeet niet om de draagbare versie te gebruiken!

Waarom zijn sommige verwijderde bestanden niet 100% herstelbaar?

Het hele bestand moet beschikbaar zijn om volledig te kunnen worden hersteld, maar afhankelijk van de grootte en de tijd die is verstreken sinds het verwijderen, kunnen delen van het bestand al zijn overschreven door andere gegevens.

Wanneer uw computer gegevens naar uw harde schijf of een ander opslagmedium schrijft, wordt dit niet noodzakelijkerwijs in een perfecte volgorde naar de schijf geschreven. Deelbare stukken van het bestand worden geschreven naar delen van de media die fysiek niet naast elkaar mogen zitten. Dit wordt fragmentatie genoemd.

Zelfs bestanden die we als klein beschouwen, bevatten vele duizenden deelbare stukjes. Een muziekbestand kan bijvoorbeeld in werkelijkheid sterk gefragmenteerd zijn, verspreid over de schijf waarop het is opgeslagen.

Uw computer ziet het gebied dat wordt ingenomen door een verwijderd bestand als vrije ruimte, waardoor andere gegevens daar kunnen worden weggeschreven. Dus als bijvoorbeeld het gebied dat 10% van je MP3-bestand in beslag neemt, is overschreven door een deel van een programma dat je hebt geïnstalleerd of een nieuwe video die je hebt gedownload, dan bestaat nog maar 90% van de gegevens waaruit je verwijderde MP3-bestand bestaat.

Dat was een simplistisch voorbeeld, maar hopelijk heeft dat je geholpen te begrijpen waarom bepaalde percentages van sommige bestanden nog steeds bestaan.

Op de vraag van de bruikbaarheid van slechts een deel van een bestand: het hangt af van wat voor soort bestand we het hebben en ook welke delen van het bestand ontbreken, waarvan je het laatste niet zeker weet van.

Dus, helaas, in de meeste gevallen, nee, het herstellen van een bestand met ontbrekende gegevens zal meestal resulteren in een waardeloos bestand.

Kan ik bestanden herstellen van een defecte harde schijf?

Als mislukt betekent een fysiek probleem met de harde schijf, nee, een programma voor bestandsherstel zal waarschijnlijk niet helpen. Aangezien software net als elk ander programma toegang tot uw harde schijf nodig heeft, is het alleen waardevol als de harde schijf in goede staat verkeert.

Fysieke schade aan een harde schijf of ander opslagapparaat betekent niet dat alle hoop verloren is, het betekent alleen dat een hulpprogramma voor bestandsherstel niet uw volgende stap is. Uw beste oplossing om gegevens van een beschadigde harde schijf te herstellen, is door gebruik te maken van de diensten van een gegevensherstelservice. Deze services beschikken over de gespecialiseerde hardware, expertise en laboratoriumomgevingen die nodig zijn om de gegevens van beschadigde harde schijven te helpen herstellen en herstellen.

Als u echter een BSOD of een andere grote fout of situatie ervaart die ervoor zorgt dat Windows niet goed kan opstarten, betekent dat niet noodzakelijk dat uw harde schijf een fysiek of onherstelbaar probleem heeft.

Het feit dat je computer niet wil opstarten, betekent helemaal niet dat je bestanden weg zijn - het betekent alleen dat je er nu geen toegang toe hebt.

Wat u moet doen, is uw computer opnieuw opstarten. Zie Een computer repareren die niet kan worden ingeschakeld voor hulp daarbij.

Als dat niet werkt, is het aansluiten van de harde schijf met uw belangrijke gegevens erop op een andere computer, rechtstreeks of via een USB-hardeschijfbehuizing, de beste oplossing.

Naast die vragen en antwoorden, lees dan zeker onze volledige tutorial over dit onderwerp, Hoe verwijderde bestanden te herstellen, door als je dat nog niet hebt gedaan. Het zal waarschijnlijk alle slepende vragen oplossen.

Aanbevolen: