DBF-bestand (wat het is en hoe er een te openen)

Inhoudsopgave:

DBF-bestand (wat het is en hoe er een te openen)
DBF-bestand (wat het is en hoe er een te openen)
Anonim

Wat te weten

  • Een DBF-bestand is hoogstwaarschijnlijk een databasebestand.
  • Open er een met dBase, Excel of Access.
  • Converteer naar CSV- of Excel-formaten met dezelfde programma's.

Dit artikel beschrijft DBF-bestanden, inclusief hoe je er een kunt openen en hoe je er een kunt opslaan in een ander formaat, zoals CSV, XLS, enz.

Wat is een DBF-bestand?

Een bestand met de bestandsextensie. DBF is hoogstwaarschijnlijk een databasebestand dat wordt gebruikt door het gegevensbeheersysteem dBASE. Gegevens worden in het bestand opgeslagen in een array met meerdere records en velden.

Omdat de bestandsstructuur vrij eenvoudig is en het formaat al vroeg werd gebruikt toen databaseprogramma's voor het eerst ontstonden, wordt het beschouwd als een standaardformaat voor gestructureerde gegevens.

ArcInfo van Esri slaat gegevens op in bestanden die ook eindigen op. DBF, maar het wordt in plaats daarvan het shapefile-attribuutformaat genoemd. Deze bestanden gebruiken het dBASE-formaat om attributen voor vormen op te slaan.

Gratis tabellen gemaakt door Microsoft Visual FoxPro worden ook opgeslagen als bestanden die deze extensie gebruiken. Verwarrend genoeg worden databasebestanden die door dat programma worden gebruikt, opgeslagen als DBC-bestanden. Er is meer op de Microsoft-site over Visual FoxPro-terminologie.

Image
Image

Hoe DBF Files te openen

dBASE is het primaire programma dat wordt gebruikt om DBF-bestanden te openen. Het bestandsformaat wordt echter ook ondersteund in andere database- en databasegerelateerde toepassingen, zoals Microsoft Access en Excel, Quattro Pro (een onderdeel van Corel WordPerfect Office), OpenOffice Calc, LibreOffice Calc, HiBase Group DBF Viewer, Astersoft DBF Manager, DBF Viewer Plus, DBFView en Alpha Software Alpha Anywhere.

U moet Microsoft Works-databasebestanden opslaan in de dBASE-indeling als u ze in Microsoft Excel wilt openen.

GTK DBF Editor is een gratis DBF-opener voor macOS en Linux, maar NeoOffice (voor Mac), multisoft FlagShip (Linux) en OpenOffice werken ook.

Xbase-modus kan worden gebruikt met Emacs om xBase-bestanden te lezen.

ArcInfo van ArcGIS gebruikt DBF-bestanden in het shapefile-attribuutbestandsformaat.

De beëindigde Microsoft Visual FoxPro-databasesoftware is een andere manier om deze bestanden te openen.

Een DBF-bestand converteren

De meeste software van hierboven die dit bestandstype kan openen of bewerken, kan het waarschijnlijk ook converteren. Excel kan er bijvoorbeeld een opslaan in elk formaat dat door dat programma wordt ondersteund, zoals CSV, XLSX, XLS, PDF, enz.

Het bovengenoemde bedrijf dat DBF Viewer uitbrengt, heeft ook DBF Converter, dat het bestand converteert naar CSV, Excel-formaten zoals XLSX en XLS, platte tekst, SQL, HTM, PRG, XML, RTF, SDF, en TSV.

DBF Converter kan slechts 50 items exporteren in de gratis proefversie. U kunt upgraden naar een betaalde versie als u meer moet exporteren.

dbfUtilities exporteert DBF naar JSON-, CSV-, XML- en Excel-indelingen. Het werkt via de dbfExport-tool die is opgenomen in de dbfUtilities-suite.

U kunt dit bestand online converteren met DBFconv.com, dat export naar CSV, TXT en HTML ondersteunt.

Kan het bestand nog steeds niet openen?

Als je bestand niet wordt geopend met de suggesties van hierboven, controleer dan de bestandsextensie om er zeker van te zijn dat het daadwerkelijk als DBF wordt gelezen. Sommige bestandsindelingen gebruiken een extensie die veel op andere wordt gespeld, zelfs als de indelingen helemaal niets met elkaar te maken hebben.

Een voorbeeld is DBX. Dit kunnen Outlook Express-e-mailmapbestanden of AutoCAD Database Extension-bestanden zijn, maar ze kunnen hoe dan ook niet worden geopend met dezelfde hierboven genoemde tools. Als je bestand niet opent met die databaseprogramma's, controleer dan of je niet echt met een DBX-bestand te maken hebt.

Als wat je hebt echt een DBK-bestand is, kan het in het Sony Ericsson Mobile Phone Backup-bestandsformaat zijn. Het kan waarschijnlijk worden geopend met een tool zoals 7-Zip, maar het werkt niet met de bovenstaande database-applicaties.

Andere voorbeelden van bestandsextensies die je gemakkelijk zou kunnen verwarren voor deze zijn DB, DBA, PDB en MDE.

Meer informatie over dBASE

DBF-bestanden worden vaak gezien met tekstbestanden die de bestandsextensie. DBT of. FPT gebruiken. Hun doel is om de database te beschrijven met memo's of notities, in onbewerkte tekst die gemakkelijk te lezen is.

NDX-bestanden zijn Single Index-bestanden waarin veldinformatie wordt opgeslagen en hoe de database moet worden gestructureerd; het kan één index bevatten. MDX-bestanden zijn Multiple Index-bestanden die maximaal 48 indexen kunnen bevatten.

Alle details over de kop van het bestandsformaat zijn te vinden op de dBASE-website.

De release van dBASE in 1980 maakte de ontwikkelaar, Ashton-Tate, een van de grootste uitgevers van zakelijke software op de markt. Het draaide oorspronkelijk alleen op het CP/M-microcomputerbesturingssysteem, maar werd al snel overgezet naar DOS, UNIX en VMS.

Later dat decennium begonnen andere bedrijven hun eigen versies van dBASE uit te brengen, waaronder FoxPro en Clipper. Dit leidde tot de release van dBASE IV, dat rond dezelfde tijd kwam als SQL (Structured Query Language) en het toenemende gebruik van Microsoft Windows.

Tegen het begin van de jaren negentig, toen xBase-producten nog steeds populair genoeg waren om de leider in zakelijke toepassingen te zijn, werden de drie grootste bedrijven, Ashton-Tate, Fox Software en Nantucket, gekocht door Borland, Microsoft en Computer Associates, respectievelijk.

DBF is ook een afkorting voor een aantal technologietermen die niets te maken hebben met de bestandsindelingen die op deze pagina worden besproken. Enkele voorbeelden zijn onder meer digitale bundelvorming, een dubbelbyte-lettertype en het gedistribueerde Bellman-Ford-algoritme.

FAQ

    Hoe repareer ik een DBF-bestand?

    Gebruik een tool zoals DBF Recovery Toolbox om een beschadigd DBF-bestand te repareren. Download het programma of upload uw bestand naar de website en probeer vervolgens het gerepareerde DBF-bestand te openen in uw programma naar keuze.

    Hoe versleutel ik een DBF-bestand?

    Gebruik een tool zoals DBF Commander Professional om DBF-bestanden te coderen en te decoderen. Sommige andere programma's die DBF's openen, hebben een optie om bestanden met een wachtwoord te beveiligen.

Aanbevolen: