XSPF-bestand (wat het is en hoe er een te openen)

Inhoudsopgave:

XSPF-bestand (wat het is en hoe er een te openen)
XSPF-bestand (wat het is en hoe er een te openen)
Anonim

Wat te weten

  • Een XSPF-bestand is een XML Shareable Playlist Format-bestand.
  • Open er een met VLC, of bekijk de afspeellijsttekst met een teksteditor.
  • Converteren naar M3U of M3U8 met VLC.

Dit artikel beschrijft wat een XSPF-bestand is en hoe u er een op uw computer kunt openen. We zullen ook bekijken hoe u het bestand kunt opslaan in een ander afspeellijstformaat en uitleggen waarom u XSPF niet kunt converteren naar MP4, MP3 of andere soortgelijke formaten.

Wat is een XSPF-bestand?

Een bestand met de XSPF-bestandsextensie (uitgesproken als "spiff") is een XML Shareable Playlist Format-bestand. Het zijn geen mediabestanden op zich, maar in plaats daarvan gewoon XML-tekstbestanden die verwijzen naar of verwijzen naar mediabestanden.

Een mediaspeler gebruikt dit bestand om te bepalen wat er in het programma moet worden geopend en afgespeeld. Het leest het bestand om te begrijpen waar de media-inhoud is opgeslagen en speelt ze af volgens die instructies. Zie het onderstaande voorbeeld voor een eenvoudig begrip hiervan.

XSPF-bestanden zijn vergelijkbaar met andere afspeellijstindelingen zoals M3U8 en M3U, maar zijn gebouwd met het oog op draagbaarheid. Zoals het onderstaande voorbeeld laat zien, kan dat bestand op elke computer worden gebruikt, zolang het zich in een map bevindt die overeenkomt met dezelfde bestandsstructuur als de nummers waarnaar wordt verwezen.

Je kunt meer lezen over dit formaat op XSPF.org.

Image
Image

Een JSON Shareable Playlist Format-bestand is vergelijkbaar met XSPF, behalve dat het de JSPF-bestandsextensie gebruikt omdat het is geschreven in de JavaScript Object Notation (JSON)-indeling.

Hoe een XSPF-bestand te openen

Aangezien deze indeling is gebaseerd op XML, een indeling met alleen tekst, kan elke teksteditor het bestand openen om de tekst te bewerken en te bekijken. Bekijk onze favorieten in deze lijst met de beste gratis teksteditors.

Er is echter een programma zoals VLC, Clementine of Audacious nodig om het bestand daadwerkelijk te gebruiken. De website XSPF.org heeft een lijst met andere XSPF-programma's.

Hoewel het waarschijnlijk niet het geval is voor elk programma dat dit bestandstype kan openen, moet u misschien eerst het programma openen en vervolgens het menu gebruiken om het afspeellijstbestand te importeren/openen. Met andere woorden, dubbelklikken op het XSPF-bestand opent het mogelijk niet rechtstreeks in het programma.

Aangezien je misschien een paar programma's op je computer hebt die dit bestand kunnen openen, kan het zijn dat wanneer je erop dubbelklikt, een ongewenste toepassing het opent wanneer je liever iets anders gebruikt. Gelukkig kunt u het standaardprogramma wijzigen waarin het XSPF-bestand wordt geopend.

Een XSPF-bestand converteren

Het is belangrijk om te onthouden dat een XSPF-bestand slechts een tekstbestand is. Dit betekent dat je er geen kunt converteren naar MP4, MP3, MOV, AVI, WMV of een ander audio-/videobestandsformaat.

Als u er echter een opent met een teksteditor, kunt u zien waar de mediabestanden zich fysiek bevinden en vervolgens een gratis bestandsconverter gebruiken voor die bestanden (maar niet op de XSPF) om ze naar MP3 te converteren, enz..

Het converteren van een XSPF-bestand naar een ander afspeellijstbestand is echter volledig acceptabel en gemakkelijk te doen als je de gratis VLC-mediaspeler op je computer hebt. Open het bestand in dat programma en ga naar Media > Save Playlist to File om het te converteren naar M3U of M3U8.

Online Playlist Creator kan handig zijn bij het opslaan in de PLS- of WPL-indeling (Windows Media Player Playlist).

U kunt van XSPF naar JSPF converteren met de XSPF naar JSPF Parser.

XSPF-bestandsvoorbeeld

Dit is een voorbeeld van een XSPF-bestand dat verwijst naar vier afzonderlijke MP3's:


file:///mp3s/song1.mp3

file:///mp3s/song2.mp3

file:///mp3s/song3.mp3

file:///mp3s/song4.mp3

Zoals je kunt zien, bevinden de nummers zich in een map met de naam mp3s Wanneer het XSPF-bestand wordt geopend in de mediaspeler, leest de software het bestand om te begrijpen waar het naartoe moet haal de liedjes op. Het kan deze audiobestanden vervolgens in het programma verzamelen en ze afspelen in een normale afspeellijststijl.

Als je de bestanden wilt converteren, moet je in de tags kijken waar ze zijn opgeslagen. Zodra u naar die map navigeert, heeft u toegang tot de echte bestanden en kunt u ze daar converteren.

Bestand wordt nog steeds niet geopend?

Sommige bestanden hebben vergelijkbare bestandsextensies. Dit betekent echter niet dat de formaten vergelijkbaar zijn of dat de bestanden met dezelfde tools kunnen worden geopend. Soms kunnen ze dat, maar het betekent niet noodzakelijk dat dat waar is, alleen omdat de extensies er hetzelfde uitzien.

XSPF wordt bijvoorbeeld gespeld als XSP, maar de laatste is voor Kodi Smart Playlist-bestanden. In dit geval zijn de twee afspeellijstbestanden, maar ze kunnen hoogstwaarschijnlijk niet worden geopend met dezelfde software (Kodi werkt met XSP-bestanden) en zien er waarschijnlijk niet hetzelfde uit op tekstniveau (zoals je hierboven ziet).

XSD is een ander voorbeeld, net als de LMMS Preset-bestandsindeling die de XPF-bestandsextensie gebruikt - LMMS is wat nodig is om er een te openen.

Aanbevolen: