PPTM-bestand (wat het is en hoe er een te openen)

Inhoudsopgave:

PPTM-bestand (wat het is en hoe er een te openen)
PPTM-bestand (wat het is en hoe er een te openen)
Anonim

Wat te weten

  • Een PPTM-bestand is een Microsoft PowerPoint Open XML Macro-enabled presentatiebestand.
  • Bekijk er een met PowerPoint Online of GroupDocs, of bewerk er een met PowerPoint of WPS Office.
  • Converteer naar PDF met FileZigZag, of gebruik PowerPoint om op te slaan naar PPTX, MP4, enz.

Dit artikel legt uit wat PPTM-bestanden zijn, alle verschillende manieren waarop je er een kunt bekijken of bewerken, en hoe je de diavoorstelling kunt converteren naar een ander formaat zoals PDF of PPTX, of een videoformaat zoals MP4 of WMV.

Wat is een PPTM-bestand?

Een bestand met de PPTM-bestandsextensie is een Microsoft PowerPoint Open XML Macro-Enabled Presentation-bestand. Ze bestaan uit pagina's die dia's worden genoemd en die tekst bevatten, mediabestanden zoals afbeeldingen en video's, grafieken en andere zaken die relevant zijn voor een presentatie.

Net als het PPTX-formaat van PowerPoint, gebruiken PPTM-bestanden ZIP en XML om de gegevens te comprimeren en te ordenen in een enkel bestand. Het verschil tussen de twee is dat PPTM-bestanden macro's kunnen uitvoeren, terwijl PPTX-bestanden dat niet kunnen, hoewel ze deze kunnen bevatten.

Image
Image

PPSM is een macro-enabled bestand vergelijkbaar met PPTM, maar is standaard alleen-lezen en start onmiddellijk de diavoorstelling wanneer deze wordt geopend. Met PPTM-bestanden kunt u de inhoud meteen bewerken nadat u op het bestand dubbelklikt.

Hoe een PPTM-bestand te openen

PPTX-bestanden kunnen scripts uitvoeren die mogelijk kwaadaardig kunnen zijn, dus het is belangrijk om zeer voorzichtig te zijn bij het openen van uitvoerbare bestandsindelingen zoals deze die u mogelijk via e-mail hebt ontvangen of gedownload van websites die u niet kent. Zie onze lijst met uitvoerbare bestandsextensies voor een lijst met bestandsextensies die u moet vermijden en waarom.

Als je gewoon een supersnelle manier nodig hebt om de inhoud van het bestand te bekijken zonder bewerkings- of conversietools en zonder dat je een gebruikersaccount hoeft aan te maken, gebruik dan GroupDocs.

Gebruik echter voor volledige bewerkingskracht Microsoft PowerPoint 2007 of nieuwer. Als je een oudere versie hebt, kun je het bestand nog steeds openen als je het gratis Microsoft Compatibility Pack hebt geïnstalleerd.

PowerPoint Online is Microsoft's eigen gratis online versie van PowerPoint die het openen van PPTM-bestanden en het opslaan in hetzelfde formaat volledig ondersteunt. Bestanden die u daar opent, worden opgeslagen in OneDrive.

Het gratis WPS Office werkt ook met deze indeling, zodat u verschillende PowerPoint-indelingen kunt openen, bewerken en opslaan. Datzelfde bedrijf heeft een online versie bij WPS Cloud waar je het bestand kunt bekijken en bewerken.

Een andere manier om PPTM-bestanden te openen (maar niet te bewerken) zonder PowerPoint is door het gratis PowerPoint Viewer-programma van Microsoft te gebruiken.

De volgende gratis software kan ook PPTM-bestanden openen en bewerken, maar ze zorgen ervoor dat u het bestand in een ander formaat opslaat (niet terug naar. PPTM): OpenOffice Impress, LibreOffice Impress en SoftMaker FreeOffice Presentations.

Als je alleen de afbeeldingen, audio en video-inhoud van het PPTM-bestand wilt, maar geen PPTM-lezer of -editor hebt geïnstalleerd, kun je het bestand als archief openen met 7-Zip. Kijk in de ppt > media map voor dat soort bestanden.

Een PPTM-bestand converteren

De gemakkelijkste manier om het bestand te converteren is door een van de PPTM-viewers/editors van hierboven te gebruiken. Zodra het bestand in het programma is geopend, kunt u het opslaan in een ander formaat, zoals PPTX, PPT, JPG, PNG, PDF en vele andere.

Om PPTM naar een MP4- of WMV-video te converteren, gebruikt u PowerPoint's File > Export > Create a Videomenu.

WPS Office's desktop-applicatie is een manier om afbeeldingsbestanden van de dia's te maken.

Je kunt ook een gratis bestandsconverter zoals FileZigZag (die dient als een online PPTM-converter) gebruiken om de diavoorstelling naar verschillende formaten te converteren, waaronder PDF, ODP, POT, SXI, HTML en EPS.

Kan het nog steeds niet openen?

Deze bestandsextensie lijkt sterk op de PTM-extensie die wordt gebruikt voor MapPoint Map-bestanden en PolyTracker Module-bestanden. Als uw bestand niet werkt met de hierboven genoemde presentatiesoftware, controleer dan de bestandsextensie opnieuw, omdat deze mogelijk alleen werkt met een programma als Winamp (als het een PTM-bestand is).

Een ander voorbeeld van een bestandsextensie die gemakkelijk kan worden verwisseld voor een PPTM-bestand is PTP, een voorkeurenbestand dat wordt gebruikt door Avid Pro Tools.

Aanbevolen: