Een Google-zoekopdracht beperken tot een specifiek domein

Inhoudsopgave:

Een Google-zoekopdracht beperken tot een specifiek domein
Een Google-zoekopdracht beperken tot een specifiek domein
Anonim

Wat te weten

  • Voor een enkel domein, typ site: en website-URL (geen spaties), voeg een spatie toe na URL, typ zoekterm.
  • Voor meerdere sites typt u site: en de website-URL (geen spaties) voor elke website, en voegt u vervolgens OR toe tussen elk item.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u Google kunt gebruiken om in afzonderlijke websitedomeinen naar de door u gewenste onderwerpen te zoeken. Zoek bijvoorbeeld naar.edu-sites of een ander topniveaudomein (TLD) voor informatie over de Jura-periode.

Een enkel domein zoeken

Zo kunt u uw zoekopdrachten beperken tot één website of TLD:

Het filteren van Google-zoekresultaten op URL is niet hetzelfde als het filteren van URL's op bepaalde woorden. Het eerste is waar we het hier op deze pagina over hebben, maar als u het laatste wilt doen en URL's wilt vinden die overeenkomen met uw zoekopdrachten, gebruikt u in plaats daarvan de opdracht inurl (er is een voorbeeld in stap 2 hieronder).

  1. Type site: in het zoekveld, zonder een spatie erna toe te voegen.
  2. Typ de TLD of website-URL waartoe u de resultaten wilt beperken, voeg een spatie toe en voer vervolgens een gewone zoekterm in.

    Image
    Image

    Hier zijn enkele voorbeelden:

    • site:edu school
    • site:gov "George Washington"
    • site:lifewire.com OLED
    • site:co.uk tech
    • site:amazon.com "prime day"
    • site:nasa.gov bestandstype:pdf mars
    • site:media.defense.gov inurl:2017 report
  3. Druk op Enter om het zoeken te starten.

Zoeken op meerdere websites tegelijk

Net als bij het zoeken via een enkele website, kunt u met Google de opdracht dupliceren om in meerdere domeinen tegelijk te zoeken. In wezen is het alsof je een typische zoekopdracht op het hele internet uitvoert, maar in plaats van de overvloed aan websites te doorzoeken, beperk je de resultaten tot de weinige waar je echt aandacht aan wilt besteden.

Hier is bijvoorbeeld een zoekopdracht die u kunt uitvoeren om alles te vinden wat Lifewire en NASA hebben op elektrische voertuigen:


site:lifewire.com OF site:nasa.gov "elektrische voertuigen"

De truc om dit te laten werken is door OR in dienst te nemen. Dit geeft Google toestemming om beide bronnen te vermelden. Als u dit niet aan de zoekopdracht toevoegt, krijgt u nul resultaten.

Net zoals we hierboven hebben gedaan met het zoeken op één site, kun je verschillende andere zoekparameters toepassen. Hier is een langer voorbeeld dat de resultaten verder vernauwt:


site:defense.gov OF site:nasa.gov in title:cryptography filetype:pdf

Meer Google-zoektips

Het gebruik van de site: opdracht in een Google-zoekopdracht is een manier om de resultaten te verfijnen zodat u kunt vinden wat u zoekt, maar er zijn tal van andere zoekopdrachten commando's ook.

filetype wordt bijvoorbeeld gebruikt om Google te zoeken naar bestanden met een specifieke bestandsextensie, inurl toont alleen resultaten met die term in de URL, en aanhalingstekens die worden gebruikt rond woordgroepen groeperen termen bij elkaar.

Zoals je in sommige van die voorbeelden hierboven kunt zien, kun je andere zoekopdrachten combineren met site: voor nog relevantere resultaten.

Aanbevolen: