AI kan je helpen dierentaal te begrijpen

Inhoudsopgave:

AI kan je helpen dierentaal te begrijpen
AI kan je helpen dierentaal te begrijpen
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Onderzoekers zeggen dat ze AI hebben kunnen gebruiken om varkensgrom te vertalen.
  • De studie was bedoeld om de basis te leggen voor systemen die het welzijn van landbouwhuisdieren kunnen verbeteren.
  • Apps die beschikbaar zijn om honden- en kattengeluiden te 'vertalen' zijn niet ontwikkeld op basis van wetenschappelijke feiten, zei een expert.
Image
Image

Het gegil van een varken zegt meer dan duizend woorden.

In een recent onderzoek heeft een internationaal team van onderzoekers kunstmatige intelligentie (AI) gebruikt om varkensgrom om te zetten in emoties. Met behulp van meer dan 7000 audio-opnames van varkens ontwierpen de onderzoekers een algoritme dat kan ontcijferen of een individueel varken een positief, een negatief of ergens daartussenin ervaart.

"Met een zeer grote dataset zoals we hadden van oproepen geproduceerd in bekende contexten, konden we zo'n netwerk trainen en een hoge nauwkeurigheid bereiken, die ons vervolgens kan informeren over de emotie van de varkens (dus 'vertalen' varken roept mensen naar mensen als je wilt), "vertelde universitair hoofddocent Elodie Floriane Mandel-Briefer van de afdeling Biologie van de Universiteit van Kopenhagen, die de studie leidde, aan Lifewire in een e-mailinterview.

Een Silicon Dr. Doolittle?

De onderzoekers hebben varkensgeluiden opgenomen in zowel commerciële als experimentele omgevingen, die, op basis van het gedrag van de varkens, worden geassocieerd met positieve of negatieve emoties. Positieve situaties waren bijvoorbeeld die wanneer biggen bij hun moeder zogen of wanneer ze na scheiding met hun gezin worden verenigd. De emotioneel negatieve situaties waren onder meer scheiding, gevechten tussen biggen, castratie en slachten.

In experimentele stallen creëerden de onderzoekers ook schijnscenario's voor de varkens, ontworpen om meer genuanceerde emoties op te roepen in het midden van het spectrum. Deze omvatten een arena met speelgoed of voedsel en een bijbehorende arena zonder enige prikkels. De onderzoekers plaatsten ook nieuwe en onbekende objecten in een gebied waar de varkens konden communiceren, en hun roep, gedrag en hartslag werden waar mogelijk gecontroleerd en geregistreerd.

De wetenschappers analyseerden vervolgens de audio-opnames om te zien of er een patroon was in de geluiden die emoties communiceren en de positieve situaties en emoties van de negatieve te onderscheiden. In negatieve gevallen verzamelden de onderzoekers meer hoogfrequente oproepen (zoals geschreeuw en gepiep). Tegelijkertijd kwamen laagfrequente oproepen (zoals blaffen en grommen) voor in situaties waarin de varkens positieve of negatieve emoties ervoeren.

In het onderzoek vergeleken onderzoekers een gesuperviseerde geautomatiseerde methode (permuted Discriminant Function Analyses, pDFA) op basis van vier vocale parameters en een niet-gesuperviseerde methode, een neuraal netwerk gebaseerd op de beelden (spectrogrammen) van de geluiden.

"De pDFA kon oproepen classificeren naar de juiste emotionele valentie (positief of negatief) die het varken ervoer tijdens vocale productie 62% van de tijd, terwijl het neurale netwerk een nauwkeurigheid van 92% bereikte," zei Mandel-Briefer.

Dierlijke emoties vertalen

De studie was bedoeld om de basis te leggen voor systemen die het welzijn van landbouwhuisdieren kunnen verbeteren. Maar Mandel-Briefer zei dat hetzelfde onderzoek ook voor andere dieren zou kunnen gelden.

"Als wetenschappers vergelijkbare grote databases van vocalisaties verzamelen die in specifieke contexten en emoties worden geproduceerd, kunnen we vergelijkbare algoritmen voor andere soorten ontwikkelen, en dat zou objectiever zijn dan bestaande apps, "zei ze.

Image
Image

Er zijn enkele apps beschikbaar die honden- en kattengeluiden kunnen 'vertalen', zoals MeowTalk Cat Translator of Human-to Dog Translator, maar ze zijn niet ontwikkeld op basis van wetenschappelijke feiten en contexten van bekende emoties, Mandel -Briefer zei.

"Wetenschappers hebben nu kaders en methoden vastgesteld om dierlijke emoties op een objectieve manier te bestuderen (bijvoorbeeld met behulp van gedrags-, neurofysiologische en cognitieve indicatoren), en dit is wat we in onze paper hebben gebruikt, "voegde ze eraan toe.

Plan nog geen gesprekken met je huisdieren. Zelfs vertalen tussen menselijke talen is nog steeds een uitdaging voor AI. Er zijn veel AI-aangedreven taalvertaaldiensten, waaronder Google Translate en Microsoft Text Translation API. Het voordeel van AI-gestuurde vertaaldiensten is dat ze betaalbaarder zijn dan het inhuren van een menselijke vertaler.

"Hoewel AI-aangedreven vertaaldiensten handig zijn, zijn ze nog steeds beperkt in hun vertaalmogelijkheden", vertelde Kavita Ganesan, een AI-expert en oprichter van Opinosis Analytics, aan Lifewire in een e-mailinterview.“Ze hebben bijvoorbeeld moeite met het begrijpen van taalspecifieke uitdrukkingen en sarcasme, en vertalen ze vaak letterlijk.”

Aanbevolen: