Definitie en hulpmiddelen voor netwerkbewaking

Inhoudsopgave:

Definitie en hulpmiddelen voor netwerkbewaking
Definitie en hulpmiddelen voor netwerkbewaking
Anonim

Netwerkmonitoring verwijst naar het toezicht op een computernetwerk met behulp van gespecialiseerde beheersoftwaretools. Netwerkbewakingssystemen zorgen voor de beschikbaarheid en algehele prestaties van computers en netwerkdiensten. Netwerkbeheerders bewaken de toegang, routers, trage of falende componenten, firewalls, core-switches, clientsystemen en serverprestaties, naast andere netwerkgegevens. Netwerkbewakingssystemen worden doorgaans gebruikt op grootschalige IT-netwerken van bedrijven en universiteiten.

Belangrijkste functies in netwerkbewaking

Image
Image

Een netwerkbewakingssysteem detecteert en rapporteert storingen van apparaten of verbindingen. Het meet het CPU-gebruik van hosts, het netwerkbandbreedtegebruik van links en andere aspecten van de operatie. Het stuurt vaak berichten - soms waakhondberichten genoemd - over het netwerk naar elke host om te controleren of het reageert op verzoeken.

Wanneer storingen, onaanvaardbaar trage reacties of ander onverwacht gedrag worden gedetecteerd, sturen deze systemen aanvullende berichten, de zogenaamde waarschuwingen, naar aangewezen locaties om systeembeheerders op de hoogte te stellen. De locatie kan een beheerserver, een e-mailadres of een telefoonnummer zijn.

Network Monitoring Software Tools

Het ping-programma is een voorbeeld van een basisprogramma voor netwerkbewaking. Ping is een softwaretool die beschikbaar is op de meeste computers die Internet Protocol-testberichten tussen twee hosts verzenden. Iedereen op het netwerk kan elementaire ping-tests uitvoeren om te controleren of de verbinding tussen twee computers werkt en ook om de huidige verbindingsprestaties te meten.

Hoewel ping in sommige situaties nuttig is, vereisen sommige netwerken meer geavanceerde monitoringsystemen. Deze systemen kunnen softwareprogramma's zijn die zijn ontworpen voor gebruik door professionele beheerders van grote computernetwerken.

Eén type netwerkbewakingssysteem is ontworpen om de beschikbaarheid van webservers te bewaken. Voor grote ondernemingen die een pool van webservers gebruiken die wereldwijd worden gedistribueerd, detecteren deze systemen problemen op elke locatie.

Eenvoudig netwerkbeheerprotocol

Simple Network Management Protocol is een populair beheerprotocol dat netwerkbewakingssoftware omvat. SNMP is het meest gebruikte protocol voor netwerkbewaking en -beheer. Het omvat:

  • De apparaten in het netwerk dat wordt bewaakt.
  • Agent-software op de bewaakte apparaten.
  • Een netwerkbeheersysteem, een toolset op een server die elk apparaat in een netwerk bewaakt en informatie over die apparaten doorgeeft aan een IT-beheerder.
Image
Image

Beheerders gebruiken SNMP om aspecten van hun netwerken te bewaken en te beheren door:

  • Informatie verzamelen over hoeveel bandbreedte er op het netwerk wordt gebruikt.
  • Actieve polling-netwerkapparaten om met bepaalde tussenpozen om een status te vragen.
  • De beheerder per sms op de hoogte stellen van een apparaatfout.
  • Foutrapporten verzamelen, die kunnen worden gebruikt voor het oplossen van problemen.
  • Een waarschuwing e-mailen wanneer de server een bepaald laag schijfruimteniveau bereikt.

SNMP v3 is de huidige versie. Het moet worden gebruikt omdat het beveiligingsfuncties bevat die ontbraken in versies 1 en 2.

Aanbevolen: