Beacon-technologie: wat het is en hoe het u beïnvloedt

Inhoudsopgave:

Beacon-technologie: wat het is en hoe het u beïnvloedt
Beacon-technologie: wat het is en hoe het u beïnvloedt
Anonim

Beacons zijn kleine apparaten die draadloze Bluetooth-technologie met laag energieverbruik (BLE) gebruiken om uw locatie te bepalen en inhoud te tonen op basis van waar u zich bevindt.

Beacons ondersteunen nabijheidsmarketing

Beacons worden in verschillende omgevingen, zoals winkels, gebruikt om de bewegingen van klanten te volgen via hun smartphones en om relevante informatie en aanbiedingen te leveren. Dit soort interactie tussen bedrijven en consumenten staat bekend als proximity marketing. Beacon-technologie wordt door bedrijven in elke branche gebruikt sinds de introductie van de Apple iBeacon in 2013.

Het wijdverbreide gebruik van smartphones creëert deze mogelijkheden voor op locatie gebaseerde advertenties en andere diensten. Als u bijvoorbeeld de Kroger-app hebt geïnstalleerd, ontvangt u waarschijnlijk meldingen van verkopen wanneer u een Kroger-parkeerplaats oprijdt. Terwijl je door een Best Buy gaat, ontvang je verschillende advertenties, kortingsbonnen en andere berichten, afhankelijk van of je in het apparaat- of Blu-ray-gedeelte bent.

Restaurants gebruiken bakens om kortingsbonnen en promoties te bezorgen. Hotels gebruiken ze om deuren te ontgrendelen. Ze worden ook gebruikt op sportarena's, luchthavens, beurzen en meer.

Beacon-beperkingen

Image
Image

Als dit een beetje te Big Brother voor je klinkt, maak je geen zorgen. Er zijn beperkingen aan wat bakens kunnen doen. Ten eerste werken ze alleen als je de juiste app hebt. De bakens bij een bepaalde winkel kunnen je telefoon niet pingen, tenzij je ze toestemming geeft om te koppelen, wat wordt gedaan door de mobiele app voor die winkel te installeren.

Ten tweede werken bakens niet als Bluetooth op je telefoon is uitgeschakeld, dus je hebt de volledige controle over of je telefoon bakens pingt. Zelfs als je een app hebt geïnstalleerd, kun je de Bluetooth van je telefoon uitschakelen om communicatie met bakens af te sluiten. U kunt Bluetooth op Android en iOS uitschakelen via de app Instellingen.

Image
Image

Ten derde hebben bakens een beperkt bereik. Als je ooit een Bluetooth-apparaat hebt gebruikt, weet je dat het bereik beperkt is tot een halve mijl in de meest ideale, onbelemmerde buitenomstandigheden. Muren, koopwaar, andere apparaatsignalen en andere obstakels beperken dit bereik tot 100 meter of minder. Dus als je eenmaal uit een winkelomgeving stapt, is het niet langer mogelijk voor de bakens daar om je te volgen.

Andere Proximity Marketing-technologieën

Als je je zorgen maakt over privacykwesties met proximity-marketing, moet je weten dat bakens andere technologieën dan Bluetooth kunnen gebruiken. Voor dit doel kunnen ook GPS-, GSM-, Wi-Fi- en NFC-locatiegegevens worden ingezet.

Wi-Fi is gemakkelijk het meest opdringerig omdat uw smartphone is ontworpen om constant naar wifi-netwerken te zoeken terwijl u zich van plaats naar plaats verplaatst. Bedrijven maken gebruik van deze functie (samen met geofencing) om apparaten te volgen die door hun netwerken gaan.

Een geweldige verdediging tegen dit soort tracking is de combinatie van een VPN en een MAC-adresspoofer. De VPN versleutelt alle gegevens die u verzendt, en de MAC-spoofer verbergt het MAC-adres van uw apparaat, zodat het moeilijker te traceren is. Toch is de beste verdediging tegen elk type tracking om helemaal geen smartphone mee te nemen. Als je er een bij je hebt, begrijp dan dat je op de een of andere manier gevolgd kunt worden.

Aanbevolen: