BAT-bestand (wat het is en hoe er een te openen)

Inhoudsopgave:

BAT-bestand (wat het is en hoe er een te openen)
BAT-bestand (wat het is en hoe er een te openen)
Anonim

Wat te weten

  • Een BAT-bestand is een Windows Batch-bestand.
  • Dubbelklik om het uit te voeren, of open het met Kladblok om het te bewerken.
  • Converteren naar EXE met IExpress.

Dit artikel legt uit wat een BAT-bestand is, hoe je er een opent voor uitvoering, hoe je er een bewerkt om er wijzigingen in aan te brengen en hoe je een BAT-bestand converteert naar EXE, MSI of een ander formaat.

Wat is een BAT-bestand?

Een bestand met de. BAT-bestandsextensie is een Windows Batch-bestand. Het is een gewoon tekstbestand dat verschillende commando's bevat die worden gebruikt voor repetitieve taken of om groepen scripts achter elkaar uit te voeren.

Alle soorten software gebruiken BAT-bestanden voor verschillende doeleinden, bijvoorbeeld om bestanden te kopiëren of te verwijderen, toepassingen uit te voeren en processen af te sluiten.

Image
Image

Ze worden ook batchbestanden, scripts, batchprogramma's, opdrachtbestanden en shellscripts genoemd en kunnen in plaats daarvan de. CMD-extensie gebruiken.

Werken met BAT-bestanden kan zeer gevaarlijk zijn, niet alleen voor uw persoonlijke bestanden, maar ook voor belangrijke systeembestanden. Wees uiterst voorzichtig voordat u er een opent.

Hoe een. BAT-bestand te openen

Hoewel Windows door de BAT-extensie onmiddellijk een dergelijk bestand als uitvoerbaar herkent, bestaan ze nog steeds volledig uit tekstcommando's. Dit betekent dat elke teksteditor, zoals Kladblok, ook in alle versies van Windows, er een kan openen om te bewerken.

Om het BAT-bestand in Kladblok te openen, klikt u er met de rechtermuisknop op en kiest u Meer opties weergeven > Bewerken in het menu (of gewoon Bewerken in sommige Windows-versies). Misschien vindt u het handig om meer geavanceerde teksteditors te gebruiken die syntaxisaccentuering ondersteunen bij het bewerken van een BAT-bestand.

Als u het in een teksteditor opent, wordt de code weergegeven waaruit het bestand bestaat. Dit is bijvoorbeeld de tekst in een tekst die wordt gebruikt om het klembord te legen:


cmd /c "echo off | clip"

Hier is nog een voorbeeld van een BAT-bestand dat het ping-commando gebruikt om te zien of de computer een router kan bereiken met dit specifieke IP-adres:


ping 192.168.1.1

pauze

Nogmaals, als uitvoerbare bestandsextensie, wees zeer voorzichtig bij het openen van BAT-bestanden die je hebt ontvangen via e-mail, gedownload van websites die je niet kent, of zelfs zelf hebt gemaakt.

Hoe een BAT-bestand te gebruiken

Het gebruik van een BAT-bestand in Windows is net zo eenvoudig als erop dubbelklikken of erop dubbeltikken. U hoeft geen speciaal programma of hulpmiddel te downloaden.

Om het eerste voorbeeld van hierboven te gebruiken, door die tekst in een tekstbestand in te voeren met een teksteditor en het bestand vervolgens op te slaan met de. BAT-extensie, wordt het een uitvoerbaar bestand dat u kunt openen om onmiddellijk alles te wissen dat is opgeslagen in de klembord.

Het tweede voorbeeld zal dat IP-adres pingen; de pauze-opdracht houdt het opdrachtpromptvenster open wanneer het proces is voltooid, zodat u de resultaten kunt zien.

Als je bestand geen tekstbestand lijkt te zijn, heb je waarschijnlijk niet te maken met een BAT-bestand. Controleer de bestandsextensie om er zeker van te zijn dat u deze niet verwart met een BAK- of BAR-bestand (Age of Empires 3-gegevens).

Een. BAT-bestand converteren

Zoals getoond, is de code van een BAT-bestand op geen enkele manier verborgen, wat betekent dat het heel gemakkelijk te bewerken is. Omdat bepaalde instructies in één (zoals het del-commando) grote schade kunnen aanrichten aan uw gegevens, kan het verstandig zijn om het BAT-bestand te converteren naar een formaat zoals EXE om het meer op een toepassingsbestand te laten lijken.

Je kunt BAT naar EXE converteren met een paar opdrachtregelprogramma's. Zie How-To Geek voor aanwijzingen over hoe dat te doen.

  • De ingebouwde IExpress-tool van Windows biedt een andere manier om een EXE-bestand te bouwen van een BAT-bestand. Open het vanuit het vak Uitvoeren met iexpress.exe.
  • Hoewel de gratis versie slechts een proefversie is, kan EXE naar MSI Converter Pro het resulterende EXE-bestand converteren naar een MSI-bestand (Windows Installer Package).
  • U kunt de gratis opdrachtregeltool NSSM gebruiken als u een BAT-bestand als Windows-service wilt uitvoeren.
  • PowerShell Scriptomatic kan u helpen de code in een BAT-bestand om te zetten in een PowerShell-script.

In plaats van te zoeken naar een BAT naar SH (bash shell script) converter om de commando's te gebruiken in programma's zoals Bourne Shell en Korn Shell, probeer gewoon het script te herschrijven met de Bash taal. De structuur van de twee formaten is nogal verschillend omdat de bestanden in verschillende besturingssystemen worden gebruikt. Er is een Stack Overflow-thread en deze Unix Shell Scripting-tutorial voor wat informatie die u kan helpen de opdrachten handmatig te vertalen.

Meestal kunt u een bestandsextensie (zoals BAT) niet wijzigen in een extensie die uw computer herkent en verwachten dat het nieuwe hernoemde bestand bruikbaar is. In de meeste gevallen moet een daadwerkelijke conversie van het bestandsformaat plaatsvinden met behulp van een van de hierboven beschreven methoden. Aangezien BAT-bestanden slechts tekstbestanden zijn met de. BAT-extensie, kunt u deze echter hernoemen naar. TXT om ze met een teksteditor te openen. Onthoud dat het uitvoeren van een BAT-naar-TXT-conversie zal voorkomen dat het batchbestand zijn opdrachten uitvoert.

Een. BAT-bestand opslaan als een. TXT-bestand

In plaats van de bestandsextensie handmatig te wijzigen van BAT naar TXT, kunt u het batchbestand ook openen in Kladblok om het te bewerken en het vervolgens opslaan in een nieuw bestand, waarbij u. TXT kiest als de bestandsextensie voordat u het opslaat in plaats van. BAT.

Image
Image

Dit is ook wat je moet doen als je een nieuw BAT-bestand maakt in Kladblok, maar omgekeerd: sla het standaard tekstdocument op als BAT in plaats van TXT. In sommige programma's moet je het misschien opslaan in het All Files bestandstype, en dan zelf de bat extensie erop zetten.

FAQ

    Is een BAT-bestand gevaarlijk?

    Hoewel zeldzaam, kunnen BAT-bestanden virussen bevatten, net als de meeste andere bestandsindelingen. Scan elk bestand dat u online downloadt met een antivirusprogramma om malware te vermijden.

    In welke taal is een BAT-bestand geschreven?

    Batchscript is zijn eigen taal. De belangrijkste functie van batchscript is het automatiseren van repetitieve opdrachten.

    Wat is een opmerking in een BAT-bestand?

    Opmerkingen zijn regels tekst die de uitvoering van code niet beïnvloeden. Opmerkingen bevatten doorgaans documentatie zoals het doel van het BAT-bestand. Gebruik de opdracht REM (Opmerkingen) om opmerkingen aan BAT-bestanden toe te voegen.

    Welke opdracht wordt gebruikt om uw computer af te sluiten in een BAT-bestand?

    Shutdown - s. Gebruik shutdown -s -t 10 om af te sluiten met een timer van 10 seconden. De opdracht shutdown moet worden voorafgegaan door @echo off.

Aanbevolen: