Waarom Siri's nieuwe niet-geslachtelijke stem een groot probleem is

Inhoudsopgave:

Waarom Siri's nieuwe niet-geslachtelijke stem een groot probleem is
Waarom Siri's nieuwe niet-geslachtelijke stem een groot probleem is
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • De bètaversie van iOS 15.4 voegt een nieuwe niet-geslachtelijke Amerikaanse stem toe aan Siri.
  • De stem is opgenomen door een lid van de LGBTQ+-gemeenschap.
  • Diverse stemmen helpen ons te identificeren met onze apparaten.

Image
Image

Siri's nieuwste stem is noch hij/hem, noch zij/haar. Of is het allebei?

In iOS 15.4 krijgt Siri een nieuwe genderneutrale stem, die, net als die blauw/grijze jurk, anders klinkt, afhankelijk van je standpunt. Dit is de nieuwste aflevering in het plan van Apple om gendervooroordelen uit zijn stemassistent te verwijderen, het meer inclusief te maken en vooroordelen over algemene rollen in servicerollen te verwijderen.

"Het verwijderen van geslacht uit computerinteracties is de volgende stap voor inclusiviteit, vooral met betrekking tot iets dat voor iedereen universeel acceptabel zou moeten zijn", vertelde Samuel Dwyer, CEO van het HR-trainingsplatform voor seksuele intimidatie EasyLlama, via e-mail aan Lifewire. "In 2022 herkennen we veel meer genderuitdrukkingen dan twee, en Siri-gebruikers zouden een stem moeten kunnen kiezen die hen letterlijk en figuurlijk aanspreekt."

Progressieve personalisatie

In april 2021 heeft Apple de instellingen van Siri gewijzigd, zodat nieuwe gebruikers niet langer standaard een vrouwelijke stem gebruiken. Het hernoemde ook de stemmen, waardoor ze nummers kregen in plaats van binaire geslachtslabels. Het idee was vermoedelijk om mensen een stem te laten kiezen op basis van wat ze leuk vonden, in plaats van andere criteria.

De volgende fase van die verandering komt met de volgende release van iOS. De genderneutrale stem, die alleen in het Amerikaans-Engels beschikbaar is, is toegevoegd om Siri inclusiever te maken. In een gesprek met Ina Fried van Axios zei Apple dat de stem is opgenomen door een lid van de LGBTQ+-gemeenschap.

Image
Image

Dit is om een paar redenen goed nieuws. De voor de hand liggende is dat niet-binaire Siri-gebruikers meer keuzes hebben om beter een stem te vinden waarmee ze zich kunnen identificeren. En iedereen profiteert ook, want we zijn niet langer gedwongen om onze iPhones of iPads mannelijk of vrouwelijk te maken. Non-binair is net zo geschikt voor machines als voor mensen.

Je kunt hier een clip van de nieuwe stem horen. Net als de andere stemmen van Siri is het duidelijk een opgenomen menselijke stem. Maar er zijn andere opties. Q is een "geslachtsloze stemassistent"-stem die menselijke stemopnames maakt en deze verandert om genderneutraal te klinken, inclusief een wijziging van de toonhoogte in een neutrale zone. Het doel van Q, zeggen de makers, is om de veronderstelling te doorbreken dat "de vrouwelijke stem over het algemeen de voorkeur heeft voor ondersteunende taken en de mannelijke stem voor bevelende taken."

Perceptie

Het zijn niet alleen computers die afstappen van de binaire genderstandaard. In 2021 kondigde de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa aan dat ze zou stoppen met het begroeten van passagiers als "dames en heren" in plaats van iets als "beste gasten" te gebruiken of mensen gewoon helemaal niet aan te spreken en in plaats daarvan "goedemorgen (of avond)" te gebruiken.

Dat is goed nieuws, maar computerstemmen zijn een speciaal geval. Meer specifiek zien we ze graag als mens en zoals wij. Siri's Engelstalige stemmen hebben veel accenten die bij verschillende plaatsen passen, en in 2021 voegde Apple stemmen toe van zwarte stemacteurs. Deze nieuwste stem is in sommige opzichten gewoon een andere personalisatieoptie. En met apparaten die zo persoonlijk voor ons zijn, is dat een belangrijke functie.

… Siri-gebruikers zouden een stem moeten kunnen kiezen die tegen hen spreekt…

"Dit is een positieve stap voorwaarts, omdat individuen de stem kunnen kiezen die ze verkiezen zonder dat de standaardbias in het spel komt. De twee nieuwe stemmen brengen ook wat broodnodige variatie in de stemmen van Siri, waardoor meer diversiteit in spraakgeluid en patroon toe aan een gebruiker die een stem kiest die tot hem spreekt, "vertelde holistische gezondheidsschrijver Meera Watts via e-mail aan Lifewire.

Verwachtingen

Het is ook een gemakkelijke manier om belangrijke genderneutrale opties naar een platform te brengen. Hoewel de ophef over welke badkamers transgenders gebruiken waarschijnlijk zal blijven branden zolang sommige dwepers het vuur aanwakkeren, geeft niemand om computerstemmen. Of liever gezegd, het maakt ons wel uit als er een stem wordt toegevoegd waarmee we ons beter kunnen identificeren, maar wie klaagt over die extra opties?

Misschien komt dat doordat het een computer is, dus we zouden blij zijn met een Daft Punk-robotstem. Maar een optimistischer beeld zou zijn dat onze telefoons ons een meer evenwichtige kijk op de wereld geven, en in het geval van Siri doen ze dat standaard. En hoewel dit geweldig is, is het slechts een begin.

"We hebben aanzienlijke vooruitgang geboekt in de richting van inclusiviteit, vooral met betrekking tot werkgevers en hun DEI-initiatieven", zegt Dwyer. "Maar met meer dan 280 anti-transwetten die in 2022 worden aangenomen, is het duidelijk dat er nog steeds niet genoeg steun is voor deze vitale gemeenschap."

Aanbevolen: