15 Beste gratis bestandsextractors (Zip & Unzip-programma's)

Inhoudsopgave:

15 Beste gratis bestandsextractors (Zip & Unzip-programma's)
15 Beste gratis bestandsextractors (Zip & Unzip-programma's)
Anonim

Gratis bestandsextractiesoftware helpt je een of meer bestanden uit een gecomprimeerd bestand te extraheren, eindigend op extensies zoals RAR, ZIP, 7Z en vele andere. Het comprimeren van bestanden is een veel voorkomende praktijk om downloads en back-ups georganiseerd en klein te houden.

Deze programma's - gewoonlijk zip- of unzip-programma's genoemd - zijn meestal klein, gemakkelijk te installeren en ondersteunen veel veelgebruikte compressie-indelingen.

Bestandsextractieprogramma's worden soms ook wel packer/unpacker-, zipper/unzipper- of compressie-/decompressieprogramma's genoemd. Ongeacht hoe ze heten, ze doen allemaal hetzelfde - en degenen die we hieronder hebben opgesomd doen het gratis!

PeaZip

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Integreert met Windows Taakplanner.
  • Tweestapsverificatie.

Wat we niet leuk vinden

Gecompliceerde installatie.

PeaZip is een gratis programma voor het uitpakken van bestanden dat inhoud kan extraheren uit meer dan 200 bestandsindelingen voor archieven, waarvan sommige gebruikelijk zijn en andere minder bekend.

Naast het decomprimeren van bestanden, kan PeaZip ook nieuwe archieven maken in meer dan 10 formaten. Deze kunnen met een wachtwoord worden beveiligd en versleuteld met 256-bits AES-versleuteling, en ook worden beveiligd met een sleutelbestand voor extra bescherming.

PeaZip heeft ook enkele geavanceerde functies, zoals geplande archieven en ondersteuning voor het maken van zelfuitpakkende bestanden.

7-Zip

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Betrouwbare AES-256-codering.
  • Voor persoonlijk of commercieel gebruik.

Wat we niet leuk vinden

  • Verouderde interface.
  • Zwaar op systeembronnen.

7-Zip is waarschijnlijk een van de meest bekende software voor het archiveren en uitpakken van bestanden, met ondersteuning voor een groot aantal populaire bestandsindelingen.

Tientallen archiefbestandstypen kunnen worden geopend met 7-Zip en je kunt een nieuw archief maken in een paar populaire formaten. Je kunt ook zelfuitpakkende bestanden maken in het EXE-formaat die kunnen worden gestart en uitgepakt zonder decompressiesoftware te gebruiken - dit is geweldig als je een archief naar iemand verzendt, maar je niet zeker weet of ze de juiste software hebben om uit te pakken bestanden.

7-Zip integreert met Windows Verkenner, zodat u met de rechtermuisknop op een archiefbestand kunt klikken om de inhoud eruit te halen.

Iets anders dat we leuk vinden aan 7-Zip is dat het tijdens de installatie geen extra software of werkbalken probeert te installeren. Een nadeel is echter dat er geen draagbare 7-Zip beschikbaar is bij de ontwikkelaar.

Opmerking

UnzipLite is een ander gratis decompressorprogramma dat is gebaseerd op het 7-Zip-project, dus het ziet eruit en functioneert bijna identiek aan 7-Zip.

jZip

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Intuïtieve interface.
  • Draagbare versie beschikbaar.

Wat we niet leuk vinden

  • Voegt jZip.com-links toe aan nieuwe archieven.
  • Probeert adware te installeren tijdens setup.

jZip is een gratis archiefextractor die meer dan 40 verschillende bestandsindelingen kan decomprimeren, zoals de bestandsindelingen 7Z, EXE, ISO, WIM, LZH, TBZ2 en ZIP.

Wachtwoordbeveiliging wordt ondersteund als u een nieuw archief aanmaakt, met ZipCrypto- of 256-bits AES-codering.

Sleep archieven naar jZip of klik met de rechtermuisknop op een ondersteund formaat en kies ervoor om de inhoud uit te pakken. Het is echt zo eenvoudig om een archief uit te pakken met jZip.

CAM UnZip

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Snel en lichtgewicht.
  • Gebruiksvriendelijke interface met tabbladen.

Wat we niet leuk vinden

  • Vervelende banneradvertentie.
  • Geen integratie van volledige contextmenu's.

CAM UnZip is een gratis compressor en bestandsextractor die werkt met ZIP-bestanden. Het ondersteunt slepen en neerzetten om snel een ZIP-bestand te openen en kan met een wachtwoord beveiligde archieven maken.

Er is een interessante functie in CAM UnZip waar het programma kan worden geconfigureerd om automatisch een "setup.exe"-bestand uit te voeren als er een wordt uitgepakt uit een ZIP-archief. Dit kan de zaken enorm versnellen als je veel installatiebestanden gaat uitpakken.

Tijdens de installatie krijg je de mogelijkheid om CAM UnZip te installeren als een draagbaar programma dat kan worden gestart vanaf een verwisselbare schijf, of natuurlijk als een normaal programma dat vanaf je computer wordt uitgevoerd.

Zipeg

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Online video-tutorials.
  • Miniatuurvoorbeelden van gecomprimeerde afbeeldingen.

Wat we niet leuk vinden

  • Gemiddeld tot hoog verbruik van hulpbronnen.
  • Traag ladende voorvertoningen.

Zipeg is een andere gratis archiefextractor die vergelijkbaar is met de andere in deze lijst en die veelvoorkomende formaten ondersteunt zoals RAR, TAR en ZIP, plus verschillende andere.

Zipeg staat het aanmaken van nieuwe archieven niet toe, maar het uitpakken van bestanden gaat prima. Wanneer het programma voor het eerst wordt geopend, kun je kiezen welke bestandsextensies je aan het programma wilt koppelen, zodat je er zeker van kunt zijn dat Zipeg degene is die al je archieven opent.

Een bijzonder kenmerk dat het vermelden waard is, is de optie om geneste archieven automatisch te openen, wat betekent dat Zipeg automatisch archieven opent die in het archief zijn opgeslagen. Hoewel dit niet erg gebruikelijk is, is het handig als je zo'n archief tegenkomt.

Hoewel er geen ondersteuning is voor het weergeven van Zipeg in het contextmenu met de rechtermuisknop, wat het uitpakken van bestanden heel eenvoudig maakt, ondersteunt Zipeg slepen en neerzetten in het programmavenster.

Online uitpakken

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Geen installatie nodig.
  • Compatibel met alle browsers en besturingssystemen.

Wat we niet leuk vinden

  • Moeilijk extractieproces.
  • Geen archief gemaakt.

Unzip-Online is een online decompressor voor archiefbestanden. Upload een RAR-, ZIP-, 7Z- of TAR-bestand naar Unzip-Online en u ziet de bestanden erin.

Je kunt niet alle bestanden tegelijk downloaden, wat jammer is, dus je moet elk bestand afzonderlijk selecteren om te downloaden. Ook kunnen met een wachtwoord beveiligde bestanden niet worden uitgepakt met Unzip-Online.

Er is een maximale uploadgrootte van 200 MB per bestand, wat waarschijnlijk prima is voor de meeste archieven.

RAR-bestandsextractor

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Eenvoudig te gebruiken.
  • Geen advertenties of pop-ups.

Wat we niet leuk vinden

  • Beperkte functionaliteit.
  • Ondersteunt alleen RAR-bestanden.

RAR File Extractor is een gratis archiefuitpakprogramma dat RAR-bestanden kan extraheren.

Dit programma heeft werkelijk niets behalve het beginscherm, waarin je een RAR-bestand kunt laden en kiezen waar het moet worden uitgepakt.

Selecteer gewoon Extract om de bestanden op te halen.

Rits

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Online helpdocument.
  • Repareert beschadigde en onvolledige bestanden.

Wat we niet leuk vinden

  • Lelijke interface.
  • Niet gebruiksvriendelijk.

Zipper is een andere gratis archiefdecompressor die ZIP-bestanden kan openen en maken.

Slepen en neerzetten wordt ondersteund voor het openen van een ZIP-bestand in Zipper, maar het kan geen 256-bits AES-gecodeerd bestand openen.

De interface is lang niet zo eenvoudig te gebruiken als de andere programma's in deze lijst, er is geen integratie-instelling voor Windows Verkenner en het duurt langer dan nodig is om je eigen ZIP-bestand te maken, omdat je het moet gebruiken de ingebouwde bestandsverkenner om gegevens te selecteren.

Gezien de andere programma's in deze lijst, zou Zipper echt niet je voorkeur moeten zijn voor het uitpakken van bestanden. Het is echter een werkende optie en kan het werk goed doen, zelfs als het niet het gemakkelijkste of meest aantrekkelijke programma is.

IZArc

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Meertalige interface.
  • Uitgebreide ondersteuning voor bestandsindelingen.

Wat we niet leuk vinden

  • Geen aanpasbare compressie-instellingen.
  • Langzamer dan 7Zip.

IZArc is een gratis hulpprogramma voor compressie en extractie dat werkt met meer dan 40 archiefbestandstypen, kapotte archieven kan repareren en het scannen van archieven op virussen ondersteunt voordat ze worden geopend.

Het programma is gemakkelijk te gebruiken omdat het kan worden geïntegreerd met het contextmenu met de rechtermuisknop in Windows. U kunt dit menu gebruiken om snel een van de ondersteunde uitpakformaten te openen of uit te pakken.

Er is een erg handige functie in IZArc waarmee je kunt converteren tussen archiefformaten, zoals RAR naar ZIP en vele andere variaties van allerlei formaten. Dit geldt ook voor cd-images, wat inhoudt dat u een ISO-bestand kunt maken van een BIN-, MDF-, NRG- of NDI-bestand.

Archieven die met IZArc zijn gemaakt, kunnen met een wachtwoord worden beveiligd met 256-bits AES-codering of ZipCrypto.

Een draagbare download genaamd IZArc2Go is ook beschikbaar op de downloadpagina, plus een opdrachtregelprogramma en een iOS-app.

ZipGenius

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Integratie van volledige contextmenu's.
  • Lichtgewicht en draagbaar.

Wat we niet leuk vinden

  • Onvoldoende helpbestand.
  • Buggy-uitvoering.

Een andere gratis archiefextractor en compressor voor alleen Windows is ZipGenius.

Verschillende formaten worden ondersteund met ZipGenius, zowel voor het maken als voor het uitpakken van archieven. U kunt nieuwe archieven met een wachtwoord beveiligen, bepaalde bestandstypen automatisch uitsluiten bij het comprimeren van bestanden en zelfs een archief opsplitsen in verschillende kleinere delen om het delen of opslaan op het web gemakkelijker te maken.

Als je een archief uitpakt met ZipGenius, kun je een van de beste antivirusprogramma's instellen om automatisch de resultaten te scannen om ervoor te zorgen dat je geen geïnfecteerd archief opent.

ZipGenius ondersteunt ook het converteren van een archief naar het ZIP-formaat om het bestandstype gemakkelijk te wijzigen in dit populaire. Er is ook een optie in de instellingen om de prioriteit van ZipGenius in te stellen om te bepalen hoeveel systeembronnen eraan kunnen worden toegewezen bij het comprimeren en decomprimeren van bestanden.

Free Zip Wizard

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Stapsgewijze compressieconfiguratie.
  • Gestroomlijnde grafische interface.

Wat we niet leuk vinden

  • Niet langer ondersteund door de ontwikkelaar.
  • Snelheid varieert op basis van compressie-instellingen.

Free Zip Wizard is een schone en gebruiksvriendelijke gratis bestandsdecompressor die alleen ZIP-bestanden ondersteunt.

Naast het openen en uitpakken van ZIP-bestanden, kan Free Zip Wizard nieuwe ZIP-bestanden maken die met een wachtwoord zijn beveiligd en ondersteunt het uploaden van een nieuw ZIP-bestand naar een FTP-server met de ingebouwde FTP-client.

Bij het maken van een nieuw ZIP-bestand staat de File Zip Wizard niet toe om hele mappen aan het archief toe te voegen, maar u kunt meer dan één bestand tegelijk selecteren, wat handig is.

Het is heel eenvoudig om te kiezen hoeveel compressie je op het ZIP-bestand wilt toepassen met een schuifregelaar - je kunt overal kiezen, van geen compressie tot maximale compressie.

Wat je misschien niet leuk vindt aan Free Zip Wizard is dat het een advertentie toont telkens wanneer je het programma sluit.

TUGZip

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Extract bestanden van schijfimages.
  • Maakt zelfuitpakkende.exe-bestanden.

Wat we niet leuk vinden

  • Geen contextmenu-integratie met Windows 7 en hoger.
  • Traag bij het uitpakken van grotere archieven.

TUGZip is een gratis archiefdecompressor die integreert met Windows, waardoor het uitpakken van archieven veel sneller gaat.

Net als veel andere programma's in deze lijst, kan TUGZip zelfuitpakkende archieven maken, maar het laat je ook aangepaste commando's toevoegen die worden uitgevoerd nadat de extractie is voltooid.

Je kunt een geïnstalleerde gratis virusscanner toevoegen aan de TUGZip-instellingen om uitgepakte bestanden automatisch te laten scannen, wat geweldig is om te voorkomen dat een kwaadaardig bestand uit een archief je computer infecteert.

TUGZip kan ook batcharchieven maken, kapotte archieven repareren en een archief converteren naar een van de verschillende formaten zoals 7Z, CAB, RAR of ZIP.

ALZip

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Meertalige ondersteuning.
  • Nieuw EGG-formaat vergemakkelijkt Unicode-ondersteuning.

Wat we niet leuk vinden

  • Verbruikt meer systeembronnen dan WinZip.
  • EGG-compressie is pijnlijk traag.

ALZip is een gratis archiefcompressor en extractor voor Windows en Mac. Het kan bestanden extraheren uit 40 archiefformaten en nieuwe archieven creëren in meer dan vijf verschillende formaten.

AlZip ondersteunt het scannen van bestanden direct nadat ze zijn uitgepakt met je eigen antivirusprogramma, wat super handig is als je veel archieven downloadt, omdat ze malware kunnen bevatten.

Bovendien ondersteunt ALZip slepen en neerzetten om archieven te openen, en codering bij het maken van een nieuwe.

Een echt geweldige functie die we in ALZip hebben gevonden, is de mogelijkheid om een voorbeeld van de inhoud van een archief te bekijken zonder het te openen, genaamd Peak in Archive. Dit werkt door simpelweg met de rechtermuisknop op een ondersteund archief (zoals een ZIP-bestand) te klikken en de bestandsnamen in het contextmenu te bekijken.

Na het installeren van AlZip, moet u dit gratis serienummer invoeren om het te gebruiken: EVZC-GBBD-Q3V3-DAD3.

BiGZiP

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Werkt met de meeste besturingssystemen.
  • Licht op systeembronnen.

Wat we niet leuk vinden

  • Geen updates in een decennium.
  • Documentatie is niet langer beschikbaar.

Er zijn niet veel opties in BiGZIP die het onderscheiden van nieuwere programma's, behalve de compressie-instellingen. Er zijn negen verschillende compressieniveaus die u kunt selecteren om beter te verfijnen hoe gecomprimeerd u een archief wilt hebben.

Het laden van bestanden in een nieuw ZIP-bestand met BiGZIP is niet zo intuïtief als sommige andere programma's in deze lijst, maar het werkt wel als u een ZIP-bestand moet maken of uitpakken.

BiGZIP is een zeer verouderde ZIP-archiver en extractor, waarbij het laatst ondersteunde Windows-besturingssysteem Windows 98 is (Mac en andere worden ook ondersteund). We hebben BiGZIP echter zonder problemen getest in Windows 10 en Windows 8.

Om BiGZIP te downloaden, klikt u op de link Download aan de linkerkant van de downloadpagina en kiest u vervolgens de link naast uw besturingssysteem.

Filzip

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Gedetailleerd helpbestand.
  • Verborgen bestanden toevoegen aan archieven.

Wat we niet leuk vinden

  • Geeft de verstreken en resterende tijd voor extracties niet weer.
  • Beperkte ondersteuning voor bestandsindelingen.

Filzip is een ander oud programma dat al geruime tijd niet is bijgewerkt. Het ondersteunt echter integratie van contextmenu's, codering, aangepaste compressieniveaus, virusscanning en andere geavanceerde instellingen en opties.

Deze bestandsextractor kan ook archieven converteren, archieven in kleinere stukken splitsen, zoeken naar bestanden in een archief op naam/datum/grootte, en zelfuitpakkende EXE-bestanden maken uit ZIP-archieven.

Naast het ondersteunen van reguliere archiefbestandsindelingen zoals de andere programma's uit deze lijst, kan Filzip ook minder gebruikelijke bestandsindelingen openen, zoals UUE-, XXE- en ZOO-archieven. In totaal kunnen ongeveer 15 bestandstypen worden geopend met Filzip en het kan ook archieven maken in verschillende bestandsindelingen zoals ZIP, JAR, CAB en BH.

Het toevoegen van bestanden en mappen aan een archief met Filzip is iets moeilijker dan veel van de andere programma's in deze lijst.

Aanbevolen: