HKEY_CLASSES_ROOT (HKCR CLSID)

Inhoudsopgave:

HKEY_CLASSES_ROOT (HKCR CLSID)
HKEY_CLASSES_ROOT (HKCR CLSID)
Anonim

HKEY_CLASSES_ROOT, vaak afgekort als HKCR, is een registercomponent in het Windows-register en bevat informatie over bestandsextensieassociaties, evenals een programmatic identifier (ProgID), Class ID (CLSID) en Interface ID (IID)-gegevens.

In de eenvoudigste bewoordingen bevat deze registercomponent de nodige informatie voor Windows om te weten wat het moet doen als u het vraagt om iets te doen, zoals het bekijken van de inhoud van een schijf of het openen van een bepaald type bestand, enz.

Image
Image

Hoe kom je bij HKEY_CLASSES_ROOT

HKCR is een registercomponent, dus het bevindt zich op het hoogste niveau in de Register-editor, in de hoofdmap van het volledige Windows-register:

  1. Open Register-editor.

    De gemakkelijkste manier om dit in alle versies van Windows te doen, is door het dialoogvenster Uitvoeren te openen via WIN+R en regedit in te voeren..

  2. Zoek HKEY_CLASSES_ROOT in het linkergedeelte van de Register-editor.

    Je ziet het misschien niet meteen als je het register recentelijk hebt gebruikt en verschillende kasten of sleutels hebt opengelaten. Druk op Home op je toetsenbord om HKCR helemaal bovenaan het linkerdeelvenster te zien.

  3. Dubbelklik of dubbeltik op HKEY_CLASSES_ROOT om de bijenkorf uit te vouwen, of gebruik de kleine pijl naar links

Het bewerken van het register is volkomen veilig als je weet wat je doet, maar onvoorzichtigheid kan tot ernstige problemen leiden. Leer hoe u registersleutels en waarden kunt toevoegen, wijzigen en verwijderen voor een introductie.

Registersubsleutels in HKEY_CLASSES_ROOT

De lijst met registersleutels onder deze component is erg lang en net zo verwarrend. We zullen niet elk van de duizenden sleutels uitleggen die je zou kunnen zien, maar we kunnen het opsplitsen in een aantal hanteerbare stukjes, die hopelijk dit deel van het register een beetje zullen verduidelijken.

Hier zijn enkele van de vele koppelingssleutels voor bestandsextensies die u onder de HKCR-component vindt, waarvan de meeste beginnen met een punt:

  • HKEY_CLASSES_ROOT\.avi
  • HKEY_CLASSES_ROOT\.bmp
  • HKEY_CLASSES_ROOT\.exe
  • HKEY_CLASSES_ROOT\.html
  • HKEY_CLASSES_ROOT\.pdf
  • HKEY_CLASSES_ROOT\AudioCD
  • HKEY_CLASSES_ROOT\dllfile

Elk van deze registersleutels slaat informatie op over wat Windows moet doen als u dubbelklikt of dubbeltikt op een bestand met die extensie in Verkenner. Het kan de lijst met programma's bevatten die te vinden zijn in het gedeelte "Openen met …" wanneer u met de rechtermuisknop op een bestand klikt of erop tikt, en het pad naar elke vermelde toepassing.

Als u bijvoorbeeld op uw computer een bestand met de naam draft.rtf opent, kan WordPad het bestand openen. De registergegevens die dat mogelijk maken, worden opgeslagen in de HKEY_CLASSES_ROOT\.rtf sleutel, die WordPad definieert als het programma dat het RTF-bestand moet openen.

Vanwege de complexiteit van de manier waarop HKEY_CLASSES_ROOT-sleutels worden ingesteld, raden we u absoluut niet aan om de standaardbestandsassociaties vanuit het register te wijzigen. Zie in plaats daarvan Hoe u bestandskoppelingen in Windows kunt wijzigen voor instructies om dit vanuit uw normale Windows-interface te doen.

HKCR & CLSID, ProgID, & IID

De rest van de sleutels in HKEY_CLASSES_ROOT zijn ProgID-, CLSID- en IID-sleutels. Hier zijn enkele voorbeelden van elk:

ProgID-sleutels bevinden zich in de hoofdmap van HKCR, naast de hierboven besproken bestandsextensie-associaties:

  • HKEY_CLASSES_ROOT\FaxServer. FaxServer
  • HKEY_CLASSES_ROOT\JPEGFilter. CoJPEGFilter
  • HKEY_CLASSES_ROOT\WindowsMail. Envelope

Alle CLSID-sleutels bevinden zich onder de CLSID subsleutel:

  • HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{00000106-0000-0010-8000-00AA006D2EA4}
  • HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{06C792F8-6212-4F39-BF70-E8C0AC965C23}
  • HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{FA10746C-9B63-4b6c-BC49-FC300EA5F256}

Alle IID-sleutels bevinden zich onder de Interface subsleutel:

  • HKEY_CLASSES_ROOT\Interface\{00000000d-0000-0000-C000-000000000046}
  • HKEY_CLASSES_ROOT\Interface\{00000089-0000-0010-8000-00AA006D2EA4}
  • HKEY_CLASSES_ROOT\Interface\{00000129-0000-0000-C000-000000000046}

Waarvoor ProgID-, CLSID- en IID-sleutels dienen, houdt verband met enkele zeer technische aspecten van computerprogrammering en v alt buiten het bestek van deze discussie. U kunt echter meer over alle drie lezen door de links naar de website van Microsoft te volgen.

Back-up maken van de HKEY_CLASSES_ROOT Hive

Zonder uitzondering moet u altijd een back-up maken van alle registervermeldingen die u van plan bent te bewerken of te verwijderen. Zie Een back-up maken van het Windows-register als u hulp nodig hebt bij het maken van een back-up van HKEY_CLASSES_ROOT of een andere locatie in het register naar een REG-bestand.

Image
Image

Als er iets misgaat, kunt u het Windows-register altijd terugzetten naar een werkende staat met de back-up. Het enige wat u hoeft te doen is dat REG-bestand openen en bevestigen dat u die wijzigingen wilt aanbrengen.

Meer op HKEY_CLASSES_ROOT

Hoewel u elke subsleutel in de HKCR-component kunt bewerken en volledig kunt verwijderen, kan de hoofdmap zelf, net als alle kasten in het register, niet worden hernoemd of verwijderd.

HKEY_CLASSES_ROOT is een globale bijenkorf, wat betekent dat het informatie kan bevatten die van toepassing is op alle gebruikers op de computer en door elke gebruiker kan worden bekeken. Dit in tegenstelling tot sommige netelroos die informatie hebben die alleen van toepassing is op de momenteel aangemelde gebruiker.

Echter, omdat de HKCR-component eigenlijk gecombineerde gegevens zijn die gevonden zijn in zowel de HKEY_LOCAL_MACHINE-component (HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Classes) als de HKEY_CURRENT_USER-component (HKEY_CURRENT_USER\Software\Classes), bevat deze ook gebruikersspecifieke informatie. Ook al is dat het geval, de HKEY_CLASSES_ROOT kan nog steeds door alle gebruikers worden bekeken.

Dit betekent natuurlijk dat wanneer een nieuwe registersleutel wordt gemaakt in de HKCR-component, dezelfde zal verschijnen in HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Classes, en wanneer er een wordt verwijderd uit een van beide, wordt dezelfde sleutel verwijderd uit de andere locatie.

Als een registersleutel zich op beide locaties bevindt, maar op de een of andere manier conflicteert, hebben de gegevens in de bijenkorf van de aangemelde gebruiker, HKEY_CURRENT_USER\Software\Classes, prioriteit en worden ze gebruikt in HKEY_CLASSES_ROOT.