Adaptieve cruisecontrol

Inhoudsopgave:

Adaptieve cruisecontrol
Adaptieve cruisecontrol
Anonim

Adaptieve cruisecontrol is het antwoord op het grootste probleem waar cruisecontrol sinds de introductie mee te maken heeft gehad. Hoewel cruisecontrol u kan helpen een constante snelheid op de snelweg aan te houden en zelfs uw brandstofverbruik te verhogen, is het nutteloos in het verkeer. Adaptieve cruisecontrol lost dit op door de snelheid van uw voertuig automatisch aan te passen aan de verkeersstroom.

Wat is adaptieve cruisecontrol?

Adaptieve cruisecontrol, ook wel aangeduid met termen als autonome cruisecontrol en radarcruisecontrol, is in wezen de natuurlijke evolutie van oudere cruisecontrolsystemen, aangevuld met aanvullende technologieën om een veiligere, minder hectische rijervaring te bieden

Deze systemen zijn in staat om de snelheid van een voertuig automatisch aan te passen aan de snelheid van de auto of vrachtwagen ervoor. Hierdoor kunnen voertuigen die zijn uitgerust met adaptieve cruisecontrol reageren op de acties van andere bestuurders zonder dat er extra input nodig is.

De bestuurder van een voertuig dat is uitgerust met adaptieve cruisecontrol, hoeft alleen de gewenste snelheid in te stellen en ervoor te zorgen dat het voertuig op zijn rijstrook blijft. Wanneer de adaptieve cruisecontrol detecteert dat een voorligger langzamer gaat rijden, kan hij het gaspedaal en zo nodig de remmen automatisch aanpassen. Wanneer het verkeer weer aantrekt, kunnen deze automatische systemen ook versnellen.

Image
Image

Hoe werkt adaptieve cruisecontrol?

Cruisecontrol is een relatief eenvoudig systeem waarmee een bestuurder de stand van het gaspedaal kan aanpassen zonder het gaspedaal te gebruiken. Het bestaat al heel lang en het helpt vaak het brandstofverbruik bij snelwegsnelheden te verbeteren.

Het belangrijkste probleem met cruisecontrol is altijd geweest dat bestuurders die deze systemen gebruiken voortdurend waakzaam moeten blijven voor de acties van andere bestuurders. De meeste cruisecontrolsystemen worden uitgeschakeld als de bestuurder op de rem trapt, maar ze zijn niet in staat om de snelheid van een voertuig automatisch aan te passen.

Adaptieve cruisecontrol is qua ontwerp vergelijkbaar met meer traditionele systemen, maar er zijn een paar extra componenten in het spel.

In plaats van alleen te vertrouwen op de input van de bestuurder, maken adaptieve cruisecontrolsystemen gebruik van camera's, lasersensoren of radar. Deze sensoren kunnen de aanwezigheid en snelheid van andere voertuigen detecteren en die informatie wordt gebruikt om een veilige volgafstand aan te houden.

Als adaptieve cruisecontrol een obstakel op de rijbaan detecteert, of het voorste voertuig vertraagt, kan het systeem gas geven, terugschakelen en zelfs remmen.

Hoe gebruik ik Adaptive Cruise Control?

Als je normale cruisecontrol hebt gebruikt, zou je een redelijk goed idee moeten hebben van het gebruik van adaptieve cruisecontrol. Sommige voertuigen met adaptieve cruisecontrol bieden u zelfs de mogelijkheid om in een standaard cruisecontrol-modus te werken als u dat prettig vindt.

Specifieke bedieningselementen variëren afhankelijk van het specifieke voertuig, maar het algemene proces omvat het instellen van de gewenste kruissnelheid en vervolgens het inschakelen van de cruisecontrol. In gevallen waarin een verouderd cruisecontrolsysteem de standaardmodus is, moet u het adaptieve systeem specifiek inschakelen.

Aangezien adaptieve cruisecontrol camera's, radar en lasersensoren gebruikt om de snelheid en positie van het voertuig voor de uwe te bewaken, kunt u zich concentreren op het behouden van uw rijstrookpositie en het controleren op andere gevaren. Je moet nog steeds waakzaam blijven, want adaptieve cruisecontrol is niet hetzelfde als automatische piloot of een auto zonder bestuurder, maar het neemt wel wat van de druk weg.

Als uw voertuig is uitgerust met een gedeeltelijk adaptief cruisecontrolsysteem, zult u merken dat u ook moet letten op files en andere gevaren. Deze gedeeltelijk adaptieve systemen worden meestal uitgeschakeld nadat uw voertuig tot een bepaalde snelheid is afgeremd, zodat ze u niet volledig tot stilstand kunnen brengen. Volledig adaptieve systemen kunnen functioneren in stop-and-go-verkeer.

Maakt Adaptive Cruise Control u echt veiliger?

Adaptieve cruisecontrol kan de kans en ernst van kop-staartbotsingen helpen verminderen, maar deze systemen zijn nog steeds relatief beperkt. Afgeleide bestuurders zullen waarschijnlijk niet op tijd hun cruisecontrol-instellingen handmatig aanpassen om botsingen te voorkomen, dus adaptieve cruisecontrol kan in die situaties een enorm voordeel zijn.

Adaptieve cruisecontrol kan echter een vermindering van de veiligheid veroorzaken als de bestuurder zich niet bewust is van de beperkingen van het systeem.

Volgens een studie uitgevoerd door AAA, is een alarmerend aantal chauffeurs zich er niet van bewust dat hun gedeeltelijk adaptieve cruisecontrolsystemen hun voertuigen niet volledig kunnen stoppen.

Andere bestuurders wisten niet dat adaptieve cruisecontrol niet goed werkt op bochtige wegen, omdat het voertuigen op andere rijstroken kan oppikken. Als je je volledig bewust bent van al die beperkingen, dan maakt adaptieve cruisecontrol je veiliger.

Welke voertuigen worden geleverd met adaptieve cruisecontrol?

Het eerste voertuig met adaptieve cruisecontrol werd in 1995 geleverd, maar het duurde even voordat de technologie echt van de grond kwam. De meeste grote autofabrikanten bieden een soort adaptieve cruisecontrol aan, en de weinige holdouts hebben in ieder geval iets op de tekentafel. De beschikbaarheid van volledig adaptieve cruisecontrol is echter wat beperkter.

BMW was een van de eerste autofabrikanten die volledig adaptieve cruisecontrol aanbood, een type cruisecontrol waarmee een voertuig volledig tot stilstand kan worden gebracht. Dat is een groot probleem, want u kunt het systeem gebruiken in stop-and-go-verkeer. Bij andere soorten adaptieve cruisecontrol moet de bestuurder bij lage snelheden handmatig de besturing overnemen.

BMW's volledig adaptieve cruisecontrol is sinds 2007 beschikbaar op verschillende modellen, waaronder 7-serie, 5-serie en 6-serie. Mercedes, Volkswagen, GM en een handvol anderen hebben ook hun eigen volledig adaptieve cruise control-systemen.

In veel gevallen is de adaptieve cruisecontrol-optie beperkt tot slechts een paar modellen om mee te beginnen. Een klassiek voorbeeld is GM, dat aanvankelijk de optie beperkte tot zijn chique Cadillac-badge. Vanaf het modeljaar 2014 was er ook een volledig adaptief systeem beschikbaar voor de Chevy Impala, en daarna kregen andere modellen het systeem.

Welke soorten adaptieve cruisecontrol zijn beschikbaar?

Adaptieve en autonome cruisecontrol-systemen kunnen worden onderverdeeld in laser- en radargebaseerde systemen en ze kunnen ook worden onderscheiden op basis van de hoeveelheid input die van de bestuurder vereist is.

Lasergebaseerde autonome cruisecontrolsystemen gebruiken een aan de voorzijde gemonteerde laser om de positie en snelheid van andere voertuigen te volgen. Vanwege de beperkingen van het gebruik van een laser, hebben deze systemen vaak moeite met het detecteren van voertuigen die vuil of anderszins niet-reflecterend zijn, en slecht weer kan ook een negatief effect hebben op het vermogen van een lasersysteem om andere voertuigen te volgen.

Op radar gebaseerde systemen worden soms radar cruise control genoemd en gebruiken een of meer radarsensoren in plaats van een laser. Deze werken doorgaans in een breder scala aan weersomstandigheden en zijn doorgaans in staat om andere voertuigen te volgen, ongeacht de reflectiviteit.

Sommige adaptieve cruisecontrol-systemen zijn ook geïntegreerd met precrash-technologieën, zoals adaptief remmen, en andere ADAS-systemen zoals waarschuwingssystemen voor het verlaten van de rijstrook.

Wat gebeurt er als adaptieve cruisecontrol fa alt?

Een mogelijke storing is de belangrijkste reden dat u waakzaam moet blijven. Als uw systeem uitv alt terwijl het in gebruik is, moet u uw snelheid handmatig aanpassen. Het voertuig is nog steeds veilig om te rijden, maar u kunt niet vertrouwen op het adaptieve systeem om automatisch uw volgafstand aan te houden.

Het is ook van vitaal belang om te begrijpen dat sommige systemen kunnen falen, zelfs als ze goed lijken te werken. Als uw adaptieve cruisecontrol een lasersensor gebruikt, moet u zich ervan bewust zijn dat het andere voertuigen bij slecht weer mogelijk niet goed kan volgen.

Lasersensoren kunnen voertuigen ook niet volgen als ze bijzonder vuil zijn of niet-reflecterende verf gebruiken. Op radar gebaseerde adaptieve cruisecontrol is doorgaans in staat om voertuigen te volgen, ongeacht de verf- of weersomstandigheden, maar geen van deze systemen is onfeilbaar.

Waar gaat adaptieve cruisecontrol naartoe in de toekomst?

Tegenwoordig kunnen adaptieve cruisecontrolsystemen functioneren zonder enige input van buitenaf. Ze gebruiken gewoon een sensor om de positie en snelheid van andere voertuigen te detecteren en de nodige aanpassingen te doen. Deze technologie is ook een belangrijk onderdeel van zelfrijdende auto's.

In de toekomst zouden we coöperatieve adaptieve cruisecontrolsystemen kunnen zien die informatie van andere voertuigen gebruiken en informatie naar andere voertuigen verzenden. Een implementatie van dit type systeem zou inhouden dat één voertuig snelheidsgegevens verzendt naar het voertuig erachter, dat op zijn beurt snelheidsgegevens zou verzenden naar het voertuig erachter, enzovoort.

Het voordeel van dit soort geavanceerde adaptieve cruisecontrol is dat het niet afhankelijk is van externe metingen en sensoren die in sommige situaties, zoals huidige systemen, kunnen falen.

De implementatie van dit type systeem zou echter een enorme hoeveelheid samenwerking tussen autofabrikanten en wetgevers vereisen en zou niet werken zonder een brede acceptatie van de technologie.

Aanbevolen: