Een kwantumnetwerk kan het internet veiliger maken

Inhoudsopgave:

Een kwantumnetwerk kan het internet veiliger maken
Een kwantumnetwerk kan het internet veiliger maken
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Onderzoekers zeggen dat ze drie kwantumapparaten in een netwerk hebben aangesloten.
  • Een kwantuminternet kan zeer veilige communicatie mogelijk maken.
  • Maar experts zeggen dat een kwantuminternet niet onkraakbaar zal zijn.
Image
Image

Gooi je wachtwoorden nog niet weg.

Onderzoekers hebben onlangs een belangrijke stap gezet in de richting van een toekomstige kwantumversie van internet door drie kwantumapparaten in een netwerk te verbinden. Een kwantuminternet kan zeer veilige communicatie mogelijk maken, maar experts zeggen dat het niet onkraakbaar zal zijn.

"Het kwantuminternet stelt gebruikers in staat om informatie veiliger dan ooit te verzenden", vertelde Marijus Briedis, CTO bij het cyberbeveiligingsbedrijf NordVPN, aan Lifewire in een e-mailinterview. "Hoewel de gegevens die zijn versleuteld met behulp van kwantumsleuteldistributie veiliger worden verzonden en moeilijker te onderscheppen zijn voor een slechte actor, kunnen we niet met zekerheid zeggen dat er geen zwakke punten zullen zijn."

Verstrikt raken

In het recente artikel dat is gepubliceerd op de preprint-server Arxiv, hebben natuurkundige Ronald Hanson van de Technische Universiteit Delft in Nederland en andere leden van zijn team drie apparaten met elkaar verbonden, zodat twee apparaten in het netwerk verstrengelde qubits hadden.

De onderzoekers hebben kwantuminformatie opgeslagen in een synthetisch diamantkristal. Het team demonstreerde hoe ze de stikstofqubit een foton konden laten uitzenden, dat automatisch verstrikt raakt in de toestand van het atoom. Het foton wordt via een optische vezel naar een ander apparaat gestuurd, dat de verre qubits verstrengelt.

Als je een opfriscursus natuurkunde nodig hebt, wordt kwantuminformatie opgeslagen in qubits. Dankzij de mysterieuze eigenschappen van verstrengeling kunnen qubits worden gebruikt voor encryptie. Dat komt omdat wanneer qubits worden gemeten, een geheime code kan worden gegenereerd, die alleen bekend is bij de persoon die de waarneming doet.

Het Delftse team is een van de vele inspanningen om kwantumcomputing een realiteit te maken die vooruitgang boekt. Het ministerie van Energie heeft onlangs een record gevestigd door kwantumtoestanden langer dan 5 seconden te bewaren."Dit is een enorme doorbraak in de kwantumwetenschap die wetenschappers dichter bij kwantumcomputing zal brengen," zei Briedis.

Openbare codering vereist dat de twee partijen die veilig willen communiceren eerst een geheime 'sleutel' delen, ' Michael Raymer, een faculteitslid aan de Universiteit van Oregon en een senior onderzoeker in het Center for Quantum Networks onder leiding van de universiteit uit Arizona, vertelde Lifewire in een e-mailinterview.

"Kwantumfysica biedt een middel om dit te doen dat in principe volkomen veilig is, maar toch vatbaar kan zijn voor aanvallen als gevolg van hardware- of bedieningsfouten", voegde Raymer eraan toe."Beveiligingsonderzoekers werken dus aan het uitvinden van sterkere versleutelingsschema's waarvoor geen kwantumprincipes nodig zijn. Deze zijn in principe misschien niet perfect veilig, maar kunnen op korte termijn praktischer blijken te zijn."

Niet onbreekbaar?

Boosters van een kwantuminternet noemen vaak de beveiligingseigenschappen ervan. Het kwantuminternet stelt gebruikers in staat om informatie veiliger dan ooit te verzenden, zei Briedis. In feite gebruikte de Amerikaanse regering, toen ze het hadden over kwantuminternet, zelfs de uitdrukking 'vrijwel onhackbare netwerken'.

Image
Image
Hoe kwantumverstrengeling eruit zou kunnen zien.

Mark Garlick / Science Photo Library / Getty Images

"Dit is een ambitieuze en moedige verklaring", voegde Briedis eraan toe. "Hoewel de gegevens die zijn versleuteld met behulp van kwantumsleuteldistributie veiliger worden verzonden en moeilijker te onderscheppen zijn voor een slechte actor, kunnen we niet met zekerheid zeggen dat er geen zwakke punten zullen zijn."

Een kwantuminternet zal niet per se veiliger zijn dan het internet dat we vandaag hebben, vertelde Terrill Frantz, die Quantum Computing-programma's leidt aan de Harrisburg University of Science and Technology in PA, via e-mail aan Lifewire. Bovendien zei hij dat het kwantuminternet geen vervanging of verbetering is van het internet van vandaag.

"Het heeft in sommige opzichten een interessante en potentiële toegevoegde waarde", voegde Frantz eraan toe. "De gegevensprivacy wordt bijvoorbeeld versterkt omdat u weet wanneer iemand uw gegevens leest. Het zal het lezen ervan niet verhinderen, maar u weet wel of iemand uw gegevens heeft gestolen."

Quantum computing zal echter ook bepaalde beveiligingsrisico's bevorderen, zei Jacob Ansari, Chief Information Security Officer van Schellman, een beveiligings- en privacycompliancebedrijf, in een e-mailinterview.

"Asymmetrische sleutelschema's die afhankelijk zijn van het ontbinden van grote getallen (met name RSA) zullen waarschijnlijk volledig ondoeltreffend zijn tegen een praktische toepassing voor kwantumcryptanalyse", zei Ansari."Organisaties die afhankelijk zijn van RSA, bijvoorbeeld die TLS voor HTTPS gebruiken in hun webapplicaties, zullen belangrijke veranderingen moeten doorvoeren om dit aan te pakken."

Correctie 2/9/11: Toegevoegd aan de titels van Micheal Raymer in paragraaf 8 om zijn expertise beter weer te geven.

Aanbevolen: